Poka¿ wyniki od 1 do 3 z 3

W±tek: Demonta¿ klimatyzacji - proszê o podpowiedzi ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2015
    BMW
    e32 735
    Sk±d
    Szczytno

Post Demonta¿ klimatyzacji - proszê o podpowiedzi ;)

Witam.
    W moim samochodzie (e32, m30) siad³a nagrzewnica. Po prostu siê rozszczelni³a. Rozebra³em wszystko co potrzebne i mia³em kupiæ drug± nagrzewnicê w celu wymiany. Jednak trafi³a mi siê blisko mnie e32 sprzedawana na czê¶ci, która posiada klimatyzacjê. Dogada³em siê z w³a¶cicielem, ¿e za umówion± kwotê mogê sobie t± klimatyzacjê wymontowaæ. Czy kto¶ by³by tak mi³y i napisa³ mi co konkretnie potrzebujê wymontowaæ z tego dawcy? Tak, ¿ebym niczego nie pomin±³. No i czy jest z tym jako¶ bardzo du¿o pracy? Dziêkujê za wszelkie uwagi i podpowiedzi :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar jaro5
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    Sk±d
    radom
    Panel,nagrzewnica,przewody,ch³odnica+wiatrak,sprê¿ arka,podstawa sprê¿arki,¶ruby,nie wiem ale chyba wi±zka nagrzewnicy co idzie do panelu,pasek klinowy,
    by³o E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    730i e32
    Sk±d
    ¶l±sk
    Blog
    8

sprawdz sobie czy u ciebie a aucie masz instalacje pod klime w ogole - ja nie mialem to miale w piz..d. roboty z dorobieniem wi±zke aby to bylo w oryginale. sprawdz czy masz w malej skrzxynce przekaznikow wolne miejsca na 3przekazniki. dodam ze jak masz auto z innego rocznika niz dawca to s± pewne ró¿nice w wi±zkach - najwiece roznic do auta dawaca 1988 89 a biorca 1991-1992. Tyle zawuazylem rozbierajac w tym roku 3takie auta.

. pisze z glowy wiec jak cos pomine to mnie poprawcie :

demontujesz w kokpicie : schowki pasazera ,oslone pod nogami kierowcy, tunel wyciagasz i odkrec koncowke ga³ki biegow. Masz taki stalowy szkielet-podporke na ktorym sie trzyma kokpit , mo¿na to albo poluzowaæ albo wypieprzyc cale i zdj±c kokpit. Ja raz sci±galem na poluzowanych ale by³ pomocnik. Od strony maski masz 5 sruby musisz je okrecic na dlugim czyms ,5 sruba jest jakby na dole nagrzewnicy patrzaæ od strony maski - najczesciej jest mocno zniszczona zardzewiala . Inne 4 powinny isc od strzalu. Od strony maski masz tez po stronie kierowcy 3 rury gumowe od nagrzewnicy do elektrozaworów - tez je trzeba odkrecic .Potem usunn gumê ktory ³±czy 3 rury metalowe. z Budy auta masz wyjaæ kompletn± plastikow± bude mieszalnika z 3 rurami stalowymi . Od strony maski muszisz odkrecic te¿ (strona pasazera) podwojne rury ktore wchod¿± do tej plastikowej budy tj zawór rozprezny klimy.Jak juz masz to poodkrecane to zanurkuj pod nogi paszera i kierowcy, tam na dole plastikowej budy mieszalnika masz dwie stopki rynnienki ktorymi leci splyw woda z nagrzewnicy przez dziury wydrz±zone w karoserii. - oczywiscie zdemontuj przed wytarganiem budy mieszalnika.Masz te¿ wi±zke tej budy plastikowej , to wiadomo ¿e j± odpinasz . Najlepiej bierz z dawcy cala wi±zke kabiny przodnia ktora idzie na przednim kokpice - nic nie tnij tylko poma³u odpinaj ,bo potem wiecej roboty . Mozesz przed wyci±gnieciem budy plastiowej z tylu wyci±gnac miecz i sterownik silnikow. Nad schowkiem pasazera powinnien byæ taki modul steuergerat -czarna skrzynka z wiazka - bierz to tez.

wiec tak

sterowniki jakie musisz mieæ - panel glowny, miecz , sterownik klapek , czarny stuergerat . .Jak auto ma AUC lub webasto to bierz tez obc z dawcy

wi±zki najlepiej targaæ : najlepiej to wi±zka kabiny ca³± przod i ty³ + odnoga wiazki do czarnego steuergerat , + odnoga ktora leci pod tunele i wchodzi w nawiew tylne (taka mala wiazka 3kable) ,wiazka budy plastikowej - doklejona do budy jest ;-) .Da siê te¿ obyc bez tylniej wiazki i na 99% twoja wi±zka przednia z kokpitu tez bedzie pasowaæ ,ale jak braæ to najlepiej najwiecej ¿eby potem czego¶ nie szukaæ. Teraz tak jak bêd± ró¿nice rocznikowe targaj z dawcy CA£¡ WI¡ZKÊ tj jedna ca³o¶æ - od skrzynki kommputerow w strone skrzynki bezpiecznikow ,bierzesz cala skrzynke bezpiecznikow i wszystko co leci od niej do przodu auta po drodze, wiazka konczysz targac w okolicach oszuszacza i komprsora - jak chcesz to mam taka wiazke 1989r z r6 z klima manual. Teraz te¿ mozesz sie pokusiæ aby wytargaæ pod nogami kierowcy wszystko zwiazane z poduszkami i sterownikami - bo mialem tak ze u mnie nie pasowa³y wiazki sterownikow poduszek inne firmy inne roczki inne wtyczki i stad nie moglem dac wiazki ktor± wyci±gnolem z dawcy bo tam byla 1 poducha i wolne na 2ga.

Plastiki - bierz wszytkie plastiki weze plastikowe , nie dam sobie glowy odciac za to ,ale mi ktos mówil ze do klimy ktores tam jakas wieksza czy mniejszcz srednice mia³y.Nie wiem ktore chodzilo info do potwierdzenia. Bierz krate nawiewu tylni± (tune ty³) jesli ma z boku p³ytke scalon± z potencjometrem . kratka nawiewow srodkowa z przodu tez tam tez jest potencjemetr w srodku.

Spod maski: oszuszacz, kompresor ,wszytkie rury , wiatrak ch³odniczka klimy, + ch³odnica cieczy je¶³i ma wejscie na czujnik temp ,jak nie ma to mo¿na sobie j± darowaæ. chba ze da ci w db cenie to bierz.

DODAM ZÊ MAM na stanie ca³± bude taka juz wyci±gniet± z wiazk± , wi±zki kabiny , wi±zki spod maski lacznie ze skrzynka bezpiecznikow . i mase gratów pod klimê do e32 .
    Ostatnio edytowane przez mike333 ; 30-10-2017 o 22:52

Podobne w±tki

1. Zmiany w moim e38 - podpowiedzi potrzebne
    Przez klocekpila w dziale TUNING
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 16-10-2015, 14:06
  2. Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 12-02-2015, 12:33
  3. [klima] E65 Demonta¿ wentylatora klimatyzacji
    Przez Kubanek w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 25-04-2014, 20:00
  4. 740i motor not program -jakie¶ podpowiedzi?
    Przez peja6 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 08-06-2011, 19:50
  5. Instalacja klimatyzacji proszê o pomoc
    Przez sroka82 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 13-02-2011, 12:34

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów