-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
Komunikat ........ EEPROM KI
Pare dni temu dwa razy w ci±gu godziny zdarzy³o mi sie ze jak wsiada³em do auta to najpierw po w³o¿eniu kluczyka pika³o jakby mia³a byæ pe³na godzina (a nie by³a) i wy¶wietli³ mi sie na liczniku taki komunikat " EEPROM KI" ... no i teraz cisza, auto je¼dzi jak je¼dzilo,wszystko nadal sprawne - ale ciekaw jestem co to by³o i co mu odbi³o?
-
Banned
Mo¿e to wskazywaæ na "koñcz±cy siê" uk³ad pamiêci EEPROM umieszczony w liczniku. Najlepiej szybko siê zabezpieczyæ robi±c kopiê wsadu pamiêci, bêdzie jak znalaz³, kiedy padnie na amen.
-
Do¶wiadczony U¿ytkownik
Ale jak On moze sie koñczyæ?
-
Banned
Komunikat EEPROM KI mia³em kiedy¶ po nieudanej z powodu roz³adowania akumulatora próbie zmiany jêzyka w moim 7er. Poniewa¿ proces nie zakoñczy³ siê poprawnie, zawarto¶æ logiczna pamiêci IKE uleg³a uszkodzeniu. W procesie kodowania licznika nie uda³o siê przywróciæ jego dawnej ¶wietno¶ci. Objaw uszkodzenia by³ taki, ¿e obrotomierz lata³ od 0 do 6000 bez ¿adnego sensu, wska¼nik paliwa pokazywa³ stan niezgodny z faktycznym no i oczywi¶cie zaraz po przekrêceniu kluczyka mo¿na by³o przeczytaæ irytuj±cy komunikat EEPROM KI. Naprawa tego jest do¶æ ³atwa, je¶li posiada siê dobr± kopiê wsadu pamiêci. Je¶li czego¶ takiego nie masz, zaczyna siê problem, gdy¿ za³adowaæ musisz wsad od takiej samej wersji licznika (chodzi o numer czê¶ci). Mi ostatecznie uda³o siê naprawiæ licznik dziêki szczê¶liwemu zbiegowi okoliczno¶ci, mianowicie kolega e e39 mia³ bardzo zbli¿on± wersjê i uda³o siê skopiowaæ jego wsad a nastêpnie dokodowaæ licznik do mojego auta (st±d moja sugestia, aby¶ postara³ siê o kopiê wsadu dla swojego licznika zawczasu).
-
Zaawansowany U¿ytkownik
a sk±d wzi±æ tak± kopiê ? mi od wczoraj pojawia siê taki komunikat, tyle ¿e dzieje siê to przy zapalaj±cej siê rezerwie paliwa. Dola³em benzyny i jest na razie spokój
-
Zaawansowany U¿ytkownik
PA Softem najlatwiej zrzut zrobic:)
-
Zaawansowany U¿ytkownik
nie umiem korzystaæ z pasoftu a nie chcê niczego popsuæ jest kto¶ z warszawy chêtny do pomocy ?
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
Witam dzisiaj i mnie dotkn±³ ten problem
Po odpaleniu auta na liczniku wyskoczy³o EEPROM-IKE nie sz³o tego wy³±czyæ ponowne odpalenie samochodu i problem znikn±³ tylko kiedy pojawi siê znowu i czy jest to co¶ gro¼nego????? Zegary i wszystko inne dzia³a³y normalnie. Jak kto¶ mo¿e opisaæ jak zrobiæ t± kopie pa softem krok po kroku :-)
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum