no ja roz³o¿y³em rêce i podstawi³em auto na warsztat, maj± sprawdziæ sondy, przep³ywkê, poszukaæ czy nie ci±gnie gdzie¶ lewego powietrza no i LPG czy nie podaje do ss±cego jakim¶ cudem :) dam znaæ jak tylko bêdê mia³ jakie¶ info :)
no ja roz³o¿y³em rêce i podstawi³em auto na warsztat, maj± sprawdziæ sondy, przep³ywkê, poszukaæ czy nie ci±gnie gdzie¶ lewego powietrza no i LPG czy nie podaje do ss±cego jakim¶ cudem :) dam znaæ jak tylko bêdê mia³ jakie¶ info :)
i jak znale¼li co¶? czy te¿ siê poddali?
Diagnosta walczy od tygodnia... wykluczy³ ju¿ sondy, nieszczelne LPG, nieszczlno¶ci (lewe powietrze), zapchane katy, przep³ywkê.... wysz³o po drodze ¿e walniêty jest czujnik po³o¿enia wa³u wiêc mo¿e to jego sprawa, ju¿ przyjecha³ nowy, zobaczymy co bêdzie dalej ale ch³op ( a jest naprawdê do¶wiadczony ) naprawdê ju¿ rozk³ada powoli rêce...
dalej stoi u mechanika?
czujniki spalania stukowego (x4)?
Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.
Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.
By³o BMW E34 525i manual 1991r.
no i jestem po urlopie dzisiaj odebra³em auto :)
Diagnosta trzy razy osiwia³ przy moim aucie, ale prawdopodobnie przycyzna zosta³a odnaleziona i problem zosta³ za¿egnany,
generalnie po drodze wykluczone zosta³o po kolei: ¶wiece, cewki, przep³ywka, przedmuchy na dolocie (ca³ym), sondy, katalizatory, wtryski, nieszczelne LPG, regulator ci¶nienia paliwa, pompa paliwa, s³abe paliwo... i mo¿na by tak wymieniaæ i wymieniaæ...
Minimalnie by³a walniêta uszczelka przy jednym cylindrze od kolektora ss±cego, ale nie na tyle aby to powodowa³o problem. Po zdjêciu ssaka znale¼li w komorze dziwn± ciecz, bynajmniej nie do koñca by³a to benzyna. Pierwsza diagnoza by³a, ¿e to p³yn ch³odniczy bo zielonkawo brudne to by³o, wiec pomys³ by³ ¿e g³owica pêkniêta, jednak p³yn ch³odniczy mam ró¿owy, po wziêciu na testy okaza³o siê ¿e wali to.. uwaga... rop±!
Osobi¶cie nie mam pojêcia jak to jest mo¿liwe ale wszystko wskazuje na to, ¿e w baku, mo¿e nawet tylko w jednym ze zbiorników poprzedni w³a¶ciciel zala³ ropê, a ¿e je¼dzi³ tylko na LPG ca³y czas to "jako¶ to hula³o" a ja gdy zala³em wachy po korek, to siê to wszystko ze sob± wymiesza³o, ropa posz³a w uk³ad i narobi³a kepiszu.
Na ten moment ¶ci±gniêto do cna wszystko co by³o w baku (ile sie da³o), zalano dobre paliwo i jest natychmiastowa poprawa pracy silnika... muszê przeje¼dziæ trochê na benzynie i bêdziemy to obserwowaæ...
O matko, ale numer... Oby ju¿ wszystko by³o w porz±dku; )
ale jaja :O
ale jak ju¿ ssaka Ci zdjêli to uszczelki ssaka+uszczlka przepustnicy+odma do wymiany![]()
Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.
Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.
By³o BMW E34 525i manual 1991r.
no i nacieszy³em siê uwaga... 3 dni :D i powrót z rozrywki... wiêc poprzedni± teoriê mo¿na sobie miêdzy buty wsadziæ :)
ale pogada³em z diagnost± zebrali¶my wszystkie obserwacje co siê dzieje i dzia³o no i jest nowa teoria która wydaje mi siê na 99,9% ju¿ finalnym problemem, i¿ sa to wtryskiwacze. jak diagnosta rozk³ada³ w atomy kolektor ss±cy i uk³ad paliwowy, to zauwa¿y³ (ale nie by³ pewny) ¿e chyba nie domykaj± siê wtryski, bo by³y mokre i by³o paliwo na zaworach, ale wyszli z za³o¿enia ¿e to by³o po prostu to co¶ co by³o w komorze, zapyta³ mnie te¿ czy nie odczu³em takiego wra¿enia gdy je¿d¿ê na LPG, ze mi paliwa te¿ wtedy ubywa, no i faktycznie mia³em takie wra¿enie ale my¶la³em ¿e majaczê wiêc to ola³em... a teraz powoli wszystko staje siê jasne... dlaczego auto na pe³nym bucie na benzynie idzie dobrze, a na wolnych nie dzia³a i ¶mierdzi wach± - bo jest zalewane przez niedomykaj±ce sie wtryskiwacze, i st±d te¿ niedopalone paliwo w komorze spalania, i te¿ wyja¶ni³oby to dlaczego na gazie chodzi trochê lepiej na wolnych - bo na LPG ³atwiej bêdzie z zap³onem nawet je¶li dzia³a na 2 paliwach, ni¿ na benzynie je¶li jest zalany...
dam znaæ jutro-pojutrze, chcemy zrobiæ taki test - na ciep³ym gdy auto uruchamia siê ju¿ na LPG, od³±czymy przeka¼nik pompy paliwa, poczekamy kilka minut a¿ zejdzie ca³kowicie ci¶nienie z uk³adu paliwa i jesli auto zacznei pracowaæ poprawnie na wolnych na LPG no to jeste¶my w domu :)