Problem z ogrzewaniem. POMOCY!!!

W±tek: Problem z ogrzewaniem. POMOCY!!!

1. Wach89 powiedzia³/a:

Post Problem z ogrzewaniem. POMOCY!!!

Witam, moje auto to bmw e38iL 1997 m62b44. Problem polega na tym i¿ po wymianie pompy wody,termostatu i ch³odnicy wody po¿egna³em siê z ogrzewaniem.
    Uk³ad odpowietrzony prawid³owo, termostat otwiera, ch³odnica robi siê ciep³a, visco sprawne, przewody do nagrzewnicy gor±ce, powrót równie¿. Ostatnio wyci±gn±³em elektrozawory ogrzewania w celu sprawdzenia oraz wyczyszczenia oraz pompê pod nimi. By³o w nich trochê czego¶ przypominaj±cego piasek (mo¿e jaki¶ proszek uszczelniaj±cy). Sprawdzi³em od razu pompkê podaj±c jej 12v na krótko z akumulatora i ¶miga³a a¿ mi³o, w ten sam sposób sprawdzi³em elektrozawory i po podaniu 12v zamyka³y siê wiêc uwa¿am ¿e s± sprawne (nie wiem jak je dok³adnie sprawdziæ wiêc mogê siê myliæ ¿e dzia³aj±). Nastêpnie w³±czy³em zap³on,wzi±³em miernik i zacz±³em sprawdzaæ napiêcie na wtyczce (3 pin) do elektrozaworów ogrzewania. (1+ , 2- , 3- a wiêc jak dobrze rozumiem sterowane s± minusem) napiêcia bez wzglêdu na ustawion± temperaturê oscylowa³y w okolicach 12v a z tego co wiem przy zwiêkszaniu temperatury na panelu climatronica napiêcie powinno stopniowo zanikaæ zwiêkszaj±c przep³yw p³ynu do nagrzewnicy.
    Pytanie dlaczego nie mam ogrzewania, pomimo odpiêcia elektrozaworów (wtedy s± ciagle otwarte) pojawi³o sie tylko ledwo letnie powietrze.
    Prosze pomó¿cie bo zima siê zbli¿a :)

2. Awatar siudema

siudema powiedzia³/a:
    Witam
    Nagrzewnica zawalona syfem,p³ukanie uk³adu powinno pomóc,pó¼niej we¼ siê za el.zawory,bo to ¿e cykaj± nie znaczy ¿e s± sprawne
    Lepiej straciæ sekundê w ¿yciu , jak ¿ycie w ci±gu sekundy

http://dachy-trzcinowe.pl/

3. Wach89 powiedzia³/a:
    Ok dziêki za podpowied¼. Tak tez zrobiê:) Tylko jeszcze jak by¶ móg³ krótko opisaæ mi proces tego p³ukania uk³adu. Chodzi o sam± nagrzewnicê czy mo¿e ca³y uk³ad? W jaki sposób to p³ukaæ? :)

4. Awatar tuczi77

tuczi77 powiedzia³/a:
    Cytat Zamieszczone przez Wach89 Zobacz posta
    Ok dziêki za podpowied¼. Tak tez zrobiê:) Tylko jeszcze jak by¶ móg³ krótko opisaæ mi proces tego p³ukania uk³adu. Chodzi o sam± nagrzewnicê czy mo¿e ca³y uk³ad? W jaki sposób to p³ukaæ? :)
    Kupiæ co¶ takiego i postêpowaæ zgodnie z instrukcj± na opakowaniu ;)
    http://allegro.pl/listing/listing.ph...0-default-0905

5. Wach89 powiedzia³/a:
    Wczoraj odkrecilem delikatnie korek i auto stalo odpalone okolo 40min trzymajac je tak miedzy 3 a 4tys obrotow,po tym czasie z prawej strony pojawilo sie grzanie a z lewej lekko cieple powietrze. Wytrzymalo kilka min i znowu zrobilo sie chlodne. Pytanie czy mozliwe zeby uklad byl az tak zapowietrzony? Po zgaszeniu auta weszlo okolo 400ml plynu. Dzisiaj sprobuje jeszcze raz tyle ze niech pochodzi z godzine i zobaczymy co z tego bedzie:)

6. gregor.26 powiedzia³/a:
    Auto przodem do góry ¿eby ch³odnica by³a jak najwy¿ej i odpowietrzaj.

7. Awatar Zielas

Zielas powiedzia³/a:
    Witam, podepnê siê pod temat, w³a¶nie wraca³em do domu i zimne powietrze... z oby dwóch stron. W³±czy³em podgrzewanie przedniej szyby i leci gor±ce. Czyli elektrozawory dosta³y sygna³ i siê otworzy³y ? Panel sterowania nagle pad³ ?