no ja rozłożyłem ręce i podstawiłem auto na warsztat, mają sprawdzić sondy, przepływkę, poszukać czy nie ciągnie gdzieś lewego powietrza no i LPG czy nie podaje do ssącego jakimś cudem :) dam znać jak tylko będę miał jakieś info :)
no ja rozłożyłem ręce i podstawiłem auto na warsztat, mają sprawdzić sondy, przepływkę, poszukać czy nie ciągnie gdzieś lewego powietrza no i LPG czy nie podaje do ssącego jakimś cudem :) dam znać jak tylko będę miał jakieś info :)
i jak znaleźli coś? czy też się poddali?
Diagnosta walczy od tygodnia... wykluczył już sondy, nieszczelne LPG, nieszczlności (lewe powietrze), zapchane katy, przepływkę.... wyszło po drodze że walnięty jest czujnik położenia wału więc może to jego sprawa, już przyjechał nowy, zobaczymy co będzie dalej ale chłop ( a jest naprawdę doświadczony ) naprawdę już rozkłada powoli ręce...
dalej stoi u mechanika?
czujniki spalania stukowego (x4)?
Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.
Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.
Było BMW E34 525i manual 1991r.
no i jestem po urlopie dzisiaj odebrałem auto :)
Diagnosta trzy razy osiwiał przy moim aucie, ale prawdopodobnie przycyzna została odnaleziona i problem został zażegnany,
generalnie po drodze wykluczone zostało po kolei: świece, cewki, przepływka, przedmuchy na dolocie (całym), sondy, katalizatory, wtryski, nieszczelne LPG, regulator ciśnienia paliwa, pompa paliwa, słabe paliwo... i można by tak wymieniać i wymieniać...
Minimalnie była walnięta uszczelka przy jednym cylindrze od kolektora ssącego, ale nie na tyle aby to powodowało problem. Po zdjęciu ssaka znaleźli w komorze dziwną ciecz, bynajmniej nie do końca była to benzyna. Pierwsza diagnoza była, że to płyn chłodniczy bo zielonkawo brudne to było, wiec pomysł był że głowica pęknięta, jednak płyn chłodniczy mam różowy, po wzięciu na testy okazało się że wali to.. uwaga... ropą!
Osobiście nie mam pojęcia jak to jest możliwe ale wszystko wskazuje na to, że w baku, może nawet tylko w jednym ze zbiorników poprzedni właściciel zalał ropę, a że jeździł tylko na LPG cały czas to "jakoś to hulało" a ja gdy zalałem wachy po korek, to się to wszystko ze sobą wymieszało, ropa poszła w układ i narobiła kepiszu.
Na ten moment ściągnięto do cna wszystko co było w baku (ile sie dało), zalano dobre paliwo i jest natychmiastowa poprawa pracy silnika... muszę przejeździć trochę na benzynie i będziemy to obserwować...
O matko, ale numer... Oby już wszystko było w porządku; )
ale jaja :O
ale jak już ssaka Ci zdjęli to uszczelki ssaka+uszczlka przepustnicy+odma do wymiany![]()
Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.
Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.
Było BMW E34 525i manual 1991r.
no i nacieszyłem się uwaga... 3 dni :D i powrót z rozrywki... więc poprzednią teorię można sobie między buty wsadzić :)
ale pogadałem z diagnostą zebraliśmy wszystkie obserwacje co się dzieje i działo no i jest nowa teoria która wydaje mi się na 99,9% już finalnym problemem, iż sa to wtryskiwacze. jak diagnosta rozkładał w atomy kolektor ssący i układ paliwowy, to zauważył (ale nie był pewny) że chyba nie domykają się wtryski, bo były mokre i było paliwo na zaworach, ale wyszli z założenia że to było po prostu to coś co było w komorze, zapytał mnie też czy nie odczułem takiego wrażenia gdy jeżdżę na LPG, ze mi paliwa też wtedy ubywa, no i faktycznie miałem takie wrażenie ale myślałem że majaczę więc to olałem... a teraz powoli wszystko staje się jasne... dlaczego auto na pełnym bucie na benzynie idzie dobrze, a na wolnych nie działa i śmierdzi wachą - bo jest zalewane przez niedomykające sie wtryskiwacze, i stąd też niedopalone paliwo w komorze spalania, i też wyjaśniłoby to dlaczego na gazie chodzi trochę lepiej na wolnych - bo na LPG łatwiej będzie z zapłonem nawet jeśli działa na 2 paliwach, niż na benzynie jeśli jest zalany...
dam znać jutro-pojutrze, chcemy zrobić taki test - na ciepłym gdy auto uruchamia się już na LPG, odłączymy przekaźnik pompy paliwa, poczekamy kilka minut aż zejdzie całkowicie ciśnienie z układu paliwa i jesli auto zacznei pracować poprawnie na wolnych na LPG no to jesteśmy w domu :)