Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Nierówna praca silnika po przejeżdżeniu baku na benzynie M60B30

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik
    BMW
    było e32 735 1986r lpg e34 535i lpg 1991,730v8 manual 1992_sekwencja jest BMW e32 735is Italian milf
    poszukaj kogoś kto dobrze zdiagnozuje ci samochód,na szybko co mogę ci powiedzieć bez kosztów podmień wtyczki na czujnikach temperatury (znajdują się z tyłu silnika na magistrali wodnej od strony pasażera)u kumpla tylko w m20b25 po takiej zmianie silnik niby miał ponad 120stC po minucie pracy, u siebie jak miałem v8 podobnie też na zimnym nie chciał gadać,zaraz po odpaleniu zero reakcji na pedał gazu (po zmianie wtyczek na czujnikach wyszło że jak na polu było ok 10stC to czujnik pokazywał połowe skali) co do regulatora ciśnienia na listwie jest możliwość że też daje w kość ale narazie bym go nie ruszał,zajmij się narazie na sprawdzeniu czujników czyszczenie wtyczek,czujnik wału wykręć lub jak masz możliwośc bez wyciągania dobrze go wyczyść od strony koła pasowego pzdr

Zaawansowany Użytkownik Awatar Bingo
    BMW
    E46 320Ci ,A8 D3 4,2
    Tak mi się przypomniało jak kiedyś pracowałem nad Volvo z problemami z odpaleniem i powodem był "przeciek" gazu - auto odpalało na 2 paliwach tak więc jeszcze możesz sprawdzić profilaktycznie odpalenie po zakręceniu zaworu w butli i dojechaniu gazu do zera.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    F01 750d RWD
    Moim zdaniem kolega ma typowy objaw padnietego regulatora ciśnienia paliwa na listwie. Pozdrawiam

Początkujący Użytkownik Awatar Vlad
    BMW
    E38 3.0 V8

No dobra mam nowe obserwacje z wczoraj i dzisiaj rano.

Generalnie stwierdzam, że poza tym, że na beznzynie na zimnym jest masakra, to ogólnie zauważyłem że na całkowicie rozgrzanym silniku chodzi już identycznie (tak samo nierówno) zarówno na LPG jak i na Benzynie....

Odłączyłem wczoraj akumulator na 5 minut celem resetu kompa, zrobiłem to za dnia na ciepłym silniku. Efekt : Znaczna poprawa pracy silnika na obu paliwach, bez szarpania, równe obroty itp. Potem poszliśmy do kina auto postało 3 godziny odpaliłem i dalej było fajnie. Dzisiaj rano po nocy odpaliłem i po staremu - znowu chodzi nierówno, szarpie, na zimnym tragedia no i śmierdzi wachą. Dojechałem do pracy rozgrzałem go fest bo codziennie lece obwodnicą, przy postoju na ciepłym także na gazie chodzi nierówno poszarpuje.

Jakieś sugestie na ten moment ?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Jest 740iL 1995 r. Ex: e38 730i, e38 735i, E39 523i,E36 320i cabrio
    Mam juz drugie V8, w kazdym leci na poczatek odma i uszczelki pod deklami zaworow bo olej siedzi w gniazdach. I uszczelka pod przepustnicą. Nie jest to cięzka i kosztowna wymiana, a u mnie w obu przypadkach silnik przestal wykazywac brak mocy i nierowno pracowac na zimnym.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
    xxxxxxxxxxx (MOD edit) dysponuję blokadami rozrządu M60, M62, M62TU

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    Ustaw porządnie i na sztywno instalację LPG na podstawie danych z dodatkowych sond wsadzonych w wydech.
    A własnie, w jakim stanie są sondy?

Początkujący Użytkownik Awatar Vlad
    BMW
    E38 3.0 V8
    Cytat Zamieszczone przez ratovnik Zobacz posta
    A własnie, w jakim stanie są sondy?
    no błędów nie mam, spalanie na LPG było cały czas w stałej normie więc wyszedłem z założenia że chyba sa sprawne

A jak jest z tym resetem kompa? nie powinienem może tego zrobić jakoś na zimnym albo odłączyć na dłużej tego aku? jakieś sugestie co do tego?

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    Cytat Zamieszczone przez Vlad Zobacz posta
    no błędów nie mam, spalanie na LPG było cały czas w stałej normie więc wyszedłem z założenia że chyba sa sprawne

A jak jest z tym resetem kompa? nie powinienem może tego zrobić jakoś na zimnym albo odłączyć na dłużej tego aku? jakieś sugestie co do tego?
    Sondy sprawdź na live data jakie dają parametry podczas pracy, czy są między nimi duże różnice we wskazaniach.

Zamiast odłączania aku i zwieraniu klem skasuj adaptację np. za pomocą INPA.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    F01 750d RWD
    sprawdź kolego to ciśnienie paliwa zanim rozłożysz "pół silnika"....

Zaawansowany Użytkownik Awatar _michaś_
    BMW
    730i
    Cytat Zamieszczone przez SkeYT Zobacz posta
    sprawdź kolego to ciśnienie paliwa zanim rozłożysz "pół silnika"....
    a co ma ciśnienie na listwie do tego że mu pracuje już nawet nierówno na gazie?? obstawiam że to układ elektryczny tzn iskra szwankuje ze wzg na stojący olej na ostatnich dwóch świecach żeby to sprawdzić najlepiej odkręcic plastikową osłonkę cewek od strony pasażera i zobaczyć czy jest olej w otworze świecowym na najbliższej świecy od szyby myślę że to jakieś 5 minut roboty ;) a żeby mu wtrysk zawiesiło na otwartym bo tak by musiało to być żeby go zalewało aż tak mocno to marne szanse. No a wypadające zapłony na 2 do 4 cylindrów na zimnym silniku spowodowane przebiciami związane ze stojącym olejem i odrazu masz zapach wachy w aucie bo paliwo leci w tłumik i powoli odparowuje ;)
    Ostatnio edytowane przez _michaś_ ; 20-08-2014 o 18:26