witam zastanawiam sie ile trzeba zapłacic za remont od a do z glowica, blok, osprzet...?
witam zastanawiam sie ile trzeba zapłacic za remont od a do z glowica, blok, osprzet...?
radzik
Heh...przy dzisiejszych cenach w ASo raczej bajońskie sumy...
Btw...kiedyś był temat omawiany na forum i jakiś tam kosztorys też był...poszukaj...
koło 10 tyś. Ale nie sądze żebyś miał takie zamęczone M30 że trzeba by robić kapitalke wystarcza głowica rozrząd ew. panewki oraz pierścienie przy zdrowych tulejach cylindrów silnik powinien wykazywać parametry fabryczne. i taki remont to ok 2- 3 tyś.
Dokładnie jak kolega powyżej napisał.
Dołu w M30 raczej się nie robi. Wystarczy zmienić panewki i ewentualnie pierścienie.
Rozrząd firmy SWAG lub FEBI (to jedno i to samo a jakość jak ASO) to taniocha jak na łańcuch. Uszczelniacze zaworowe i wszystkie uszczelki to też pikuś. Kosztowna może sie okazać głowica, wałek rozrządu, dźwigienki, pewnie parę zaworów może być do wymiany, prowadnice i obróbka całej głowicy.
Mnie doświadczenie nauczyło że remont dużo Ci nie da jak masz słaby osprzęt typu przepławka, krokowy i nieszczelny dolot więc to też bierz pod uwagę :)
Remont kompleksowy głowicy kosztował mnie 600zł ,zdaża się że wałek jest wytarty a kosztuje około 700zł
Komplet uszczelek góry silnika około 350 zl , To tyle jeśli chodzi o górę silnika
w Swoim m30b35 robiłem remont bo dwa popychacze zaworów pękły to kosztowało mnie 2000zł. Regeneracja głowicy,ustawianie zaworów,nowy wałek rozrządu, uszczelka pod głowica, uszczelka pod pokrywy zaworów no i oczywiście olej i filtry. tylko że robił mi kolega po znajomości w swoim warsztacie, więc ceny części miałem hurtowe no i robocizna tańsza. tak dla porównania