Poka¿ wyniki od 1 do 5 z 5

W±tek: Szarpanie przy du¿ym obci±¿eniu

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    E65 735i
    Sk±d
    DG

Post Szarpanie przy du¿ym obci±¿eniu

Witam,

mam problem z którem nie umiem ja, ani mój mechanik, sobie poradziæ.

Mianowicie odcina zap³aon pod obci±¿eniem. CO ciekawe inaczej na benzynie a inaczej na LPG.

Praca na LPG
    Na biegu ja³owym krêci siê do koñca obrotomierza bez zaj±kniêcia, to samo na 1 biegu, na dwójce zaczyna szarpaæ przy ok 5tys, na 3 biegu juz przy ok 4,5tys,
    na 4 przy ok 4 ty¶.

Praca na benzynie
    Na biegu ja³owym krêci siê do koñca obrotomierza bez zaj±kniêcia, na 1 biegu ok 5tys, na 2 biegu juz przy ok 4,5tys.

Wiêc o wiele wcze¶niej ni¿ na LPG.

Szarpanie:
    nie jest to wypadniêcie 1-2 cylindrów, to jest permanentne odciêcie ca³ego silnika na ok 0,2-0,3 sekundy. Ale w momencie ostrego przyspieszania jest takie szarpniêcie ¿e mo¿na zêby wybiæ o kierownice.

Przejecha³em siê z mechanikiem z podpiêtym kompem, po wyzerowaniu b³êdów po kilku szarpniêciach pokazuje 0 b³êdów.

Normalnie by³y takie b³êdy:
    awaria wentylatora ch³odnicy klimatyzacji
    sonda lambda przekroczenie warto¶ci maksymalnych

¦wiece wymienione na nowe, cewki mechanik obejrza³ dok³adnie i powiedzia³ ¿e wg niego s± OK.

CO TO MO¯E BYÆ DO CHO...RY ???
    bo ju¿ poma³u tracê cierpliwo¶æ...

Proszê o pomoc

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    E65 735i
    Sk±d
    DG
    Od¶wie¿ê temat...

przeszuk±lem jeszcze raz forum i znalaz³em temat:
    http://7er.pl/showthread.php/35543-S...%99dko%C5%9Bci

czyta³em go wcze¶niej ale u mnie nie wyskakiwa³ tryb awaryjny ani nie by³o wody wiêc my¶le³em ¿e to co innego, ale przyjrza³em siê dok³adnie filtrowi powietrza, i zobaczy³em ¿e na wysoko¶ci wylotu tej rurki od pompy powietrza jest jakby nalot, rdzawy kolor.
    ¦ci±g³em t± rurkê, za¶lepi³em otwór i pojecha³em zobaczyæ rezultat i..... moje auto zabaczy³o wkoñcu 200km/h na blacie :)

Wiêc znamy ju¿ powód, dostaje siê woda i przep³ywomierz wariuje. Na niemieckim forum kolesie sugeruj± by wymieniæ zawory odcinaj±ce (Absperrventilen) i pompê z rurkami. Podobno nastepuje kondensacja wody i ona siê zbiera w tej pompie.
    Wiêc mam teraz pytania:

1 - czy mogê odpi±æ t± rurkê od pompy powietrza na sta³e (kolega mechanik mówi³ ¿eby NIE, bo co¶ bêdzie nie tak z ci¶nieniem oleju ???). Jaka wasza opinia.

1a - Odp. NIE. Co mam wymieniæ? Sam± pompê i rurki do niej, czy jeszcze zawory odcinaj±ce? Mo¿e da siê te zawory wyczy¶ciæ?
    1b - Odp TAK. Jaki to bêdzie mieæ wp³yw na pracê silnika / spalanie?

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna

Kolego jak mo¿esz zrób foto gdzie dok³adnie mia³e¶ ten nalot, na przysz³o¶æ mo¿e komu¶ siê to przyda...

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    E65 735i
    Sk±d
    DG
    witam,

zakoñczê temat, mo¿e siê komus przyda...

Szarpanie by³o wy³o³ane zalewaniem wod± przep³ywki (jak dostawa³a wodê to odcina³o). Sk±d woda w przep³ywce? Z filtra powietrza.
    Sk±d woda w filtrze powietrza? Z pompy recyrkulacji spalin (wchodzi taki w±¿ z boku obudowy filtra powietrza).
    Sk±d woda w tej pompie? Z silnika. Sk± woda w silniku? Zawalone odmy nie odprowadza³y wilgoci, ta siê zbiera³a i zosta³a odprowadzana do tej pompy.
    POd ma³ym obci±¿eniem silnik pracowa³ normalnie, pod du¿ym pompa wkrêca³a sie na wieksze obroty i pcha³a wodê do filtra a tam razem z powietrzem sz³o na przep³ywkê która g³upai³a.

Naprawa:
    najlepiej: wymieniæ odmy, pompê i przep³ywkê ale... silnik u mie "suszy³" siê ok 1000km a¿ w koñcu zrobi³em d³ug± trasê i siê "wygrza³".
    Wiêc najpiej zrobiæ odmy, poje¼dziæ ze 2tys km ostro¿nie, potem wyj±æ pompê osuszyæ i sprawdziæ czy ¿yje, to samo z przep³ywk± (najlepiej wymieniæ oba ale to drogo...).

Mam nadziejê ¿e komu¶ pomogê, bo ja straci³em na to kupê czasu i nerwów a pomoc na forum ¿adna... wyczyta³em na niemieckim...

Teraz auto ¶miga i nawet na 3 biegu idzie do odciêcia....

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar jaro5
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    Sk±d
    radom
    I to mi siê podoba,jak kto¶ rozwi±zuje problem i opisuje to do koñca.POZDRAWIAM

Podobne w±tki

1. [silnik] Szarpanie, przerywanie, brak mocy przy du¿ej prêdko¶ci.
    Przez Guzio83 w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 34
    Ostatni post / autor: 04-03-2014, 23:11
  2. [skrzynia] 5hp18 szarpanie (¶lizganie) przy redukcji na 2
    Przez Adrian1031 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 15-07-2012, 08:10
  3. Szarpanie przy 100 km/h 2250 RPM
    Przez Marcin-e32 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 04-01-2012, 23:26
  4. [silnik] Szarpanie przy przyspieszaniu