Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 16

W±tek: ¦wiat³a do jazdy dziennej na ¿arówkach ¶wiate³ drogowych

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2011
    BMW
    E36 323i, E38 735i
    Sk±d
    Bielsko-Bia³a

Post ¦wiat³a do jazdy dziennej na ¿arówkach ¶wiate³ drogowych

Przy poniedzia³ku nie uda³o mi siê wymy¶liæ m±drzejszego tytu³u tematu.
    Chodzi o ¶wiat³a dzienne uruchamiane na ¿arówkach ¶wiate³ drogowych poprzez zapalenie ich np. na 50% mocy - w nowszych BMW t± funkcjê mo¿na uruchomiæ w module ¶wiate³, w starszych jest przeka¼nik, w innych markach nie wiem. Wiem, ¿e na Allegro mo¿na kupiæ modu³y, które pozwalaj± takie ¶wiate³ka uruchomiæ.

Mnie interesuje co innego - tego typu ¶wiat³a dzienne nie s± legalne poniewa¿ lampa nie ma wybitego znaku homologacji dla ¶wiate³ dziennych - tu sprawa jest jasna i nawet tak± opiniê kto¶ tam oficjalnie wyda³ (nie pamiêtam czy Policja, czy PZMot, mniejsza o to).

Chcia³bym natomiast zapytaæ u¿ytkowników takiego rozwi±zania: czy miêli¶cie kiedy¶ problem z Policj± lub ubezpieczycielem w zwi±zku z korzystaniem z takiego rodzaju ¶wiate³ dziennych.

Z góry dziêki za odpowied¼.

Vip Vip Awatar Ronin
    Do³±czy³
    Oct 2012
    BMW
    E38 730d E61 525d
    Sk±d
    ( S I )
    Je¿d¿ê tak dwa lata, zero problemów.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    Renault Safrane
    Sk±d
    Kalisz
    ja tez dwa lata tak je¿dze po Polsce i zagranicy bez problemów. Raz tylko diagnosta na przegladzie stwierdzil ze nie moze tak byc (tak samo stwierdzil przy postojowkach w stylu USA) ale auto przeglad przeszlo.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chytrusek
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw
    Do³±czê siê do tematu. Mo¿e kto¶ podaæ krok po kroku, jak zakodowaæ takie ¶wiat³a ?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar skorpion
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    730d e38 (ex 520 e39 , 325 e30)
    Sk±d
    Trzebnica
    Cytat Zamieszczone przez chytrusek Zobacz posta
    Do³±czê siê do tematu. Mo¿e kto¶ podaæ krok po kroku, jak zakodowaæ takie ¶wiat³a ?
    równie¿ chcia³bym siê dowiedzieæ.

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Równie¿ ¶migam na tych ¶wiat³ach i nie by³o problemów, nawet na przegl±dach. Po prostu szkoda mi xenonów je¿d¿±c w ci±gu dnia.
    S± co prawda nielegalne, pisa³em o tym przytaczaj±c opiniê Instytutu Transportu Samochodowego.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    brak
    Sk±d
    podkarpacie

Czemu szkoda ksenonów? Je¿dze na ksenonach od kilku lat i nic sie im nie dzieje. A nawet jak sie zarnik spali raz na kilka lat to chyba nie jest straszny wydatek. Inaczej auto wygl±da na ksenonie jak jedzie. Nie raz widze jedzie ktos ulica np. modnym bmw x6 i ma wlaczone zolte dlugie na 50% i wszyscy sie ogladaja jakie piekne, super, ale... ³eeee... ksenonów jeszcze nie ma.... do kitu auto... itp.

Podobnie rzecz sie ma z nawigacj± na szybie. Kiedys nad morzem krecilem sie po uliczkach i wlaczylem automape dla wygody obslugi i auto nowiutkie samo w sobie budzilo zachwyt, ale co druga grupka mlodych ludzi komentowala o jaka fura, ale taka hu..a bez nawigacji, nie bylo go staæ. hehe

Reasumujac polecam jazde na ksenonach. Mamy luksusowe auta, a presti¿ zobowi±zuje :)

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    Do³±czy³
    Oct 2011
    BMW
    E66 735Li
    Sk±d
    ¯ory
    Po prostu w³±czanie mijania w dzieñ uwa¿am za zbêdne i tyle. Nie ma co analizowaæ :) Ma³o mnie obchodzi czy kto¶ my¶li i zastanawia siê czy mam na wyposa¿eniu xenony czy nie. Po prostu nie chcê to nie w³±czam, chce to w³±czam i takie mam podej¶cie.
    PS z pok³adowej navi te¿ nie korzystam. Wolê googlow± w telefonie, albo AutoMapê :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2011
    BMW
    Renault Safrane
    Sk±d
    Kalisz
    Cytat Zamieszczone przez bmw Zobacz posta
    Czemu szkoda ksenonów? Je¿dze na ksenonach od kilku lat i nic sie im nie dzieje. A nawet jak sie zarnik spali raz na kilka lat to chyba nie jest straszny wydatek. Inaczej auto wygl±da na ksenonie jak jedzie. Nie raz widze jedzie ktos ulica np. modnym bmw x6 i ma wlaczone zolte dlugie na 50% i wszyscy sie ogladaja jakie piekne, super, ale... ³eeee... ksenonów jeszcze nie ma.... do kitu auto... itp.

Podobnie rzecz sie ma z nawigacj± na szybie. Kiedys nad morzem krecilem sie po uliczkach i wlaczylem automape dla wygody obslugi i auto nowiutkie samo w sobie budzilo zachwyt, ale co druga grupka mlodych ludzi komentowala o jaka fura, ale taka hu..a bez nawigacji, nie bylo go staæ. hehe

Reasumujac polecam jazde na ksenonach. Mamy luksusowe auta, a presti¿ zobowi±zuje :)
    Ale zajecha³o snobizmem. Pewnie jeszcze latem szyb nie otwierasz, ¿eby kto¶ czasem nie pomy¶la³ ¿e klima nie dzia³a.

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    Cytat Zamieszczone przez Truth Zobacz posta
    Ale zajecha³o snobizmem. Pewnie jeszcze latem szyb nie otwierasz, ¿eby kto¶ czasem nie pomy¶la³ ¿e klima nie dzia³a.
    x2...........

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Podobne w±tki

1. [elektryka] ¦wiat³a do jazdy dziennej, DRL.
    Przez Elbich w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 17
    Ostatni post / autor: 04-03-2021, 06:31
  2. [diagnoza] Aktywacja ¶wiate³ do jazdy dziennej problem
    Przez rempp w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 11
    Ostatni post / autor: 30-11-2013, 20:46
  3. [E38] odblokowanie ¶wiate³ do jazdy dziennej
    Przez lecho w dziale Witam, jestem nowy ...
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 03-05-2013, 17:17
  4. ¦wiat³a do jazdy dziennej.
    Przez Adrian1031 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 07-03-2011, 11:01
  5. ¦wiat³a do jazdy dziennej Philips LUXEON
    Przez coboss w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 66
    Ostatni post / autor: 21-01-2010, 09:15

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów