Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Wątek: Cisnienie oleju ,, silnik rozgrzany i wolnye obroty.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740
    1,5 bara na wolych obrotach ...??? Pierwsze słysze zeby musilaobyc az takie cisnienie na wolnych,, dodam ze jeżdżę tak juz jakis czas i gdyby faktycznie cisnienie bylo az o 1bar mniejsze juz byłoby po panewkach i silniku.. Ten zawór zwrotny gdzie sie znajduje ? Dojdę do niego sam po wyjęciu filtra ? Pompa oleju byla wymieniana 10tys km temu wraz z rozrządem , przed montażem byla dokładnie sprawdzona i jest w stanie idealnym.

Doświadczony Użytkownik Awatar jaro5
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    Cytat Zamieszczone przez Bartos Zobacz posta
    był już kiedyś parę lat temu, bliźniaczy temat i też dotyczył diesla v8 i ciśnienia oleju, powodem okazał się filtr oleju który nie przepuszczał oleju, po wymianie filtra problem ustąpił
    dlatego ja stosuje tylko ori filtry

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93

Cytat Zamieszczone przez MAGIELBMW740D Zobacz posta
    1,5 bara na wolych obrotach ...??? Pierwsze słysze zeby musilaobyc az takie cisnienie na wolnych,, dodam ze jeżdżę tak juz jakis czas i gdyby faktycznie cisnienie bylo az o 1bar mniejsze juz byłoby po panewkach i silniku.. Ten zawór zwrotny gdzie sie znajduje ? Dojdę do niego sam po wyjęciu filtra ? Pompa oleju byla wymieniana 10tys km temu wraz z rozrządem , przed montażem byla dokładnie sprawdzona i jest w stanie idealnym.
    Nie podałem dolnej granicy, tylko napisałem ile powinno być na zdrowym silniku. Nie wiem jaka jest dla BMW, ale w mercu na przykład dolna granica to jest 0.3 bara.

Zawór przelewowy może być na pompie oleju jak w podstawie filtra. Nie wiem dokładnie jak jest w tym silniku.
    pozdrawiam Bartek

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740
    kurcze i sam nie wiem co robić .. nie ma co myśleć zaczynamy od zmiany oleju ,, jade właśnie zmienić olej wraz z filtrem.. ile dokładnie wchodzi oleju do mojego motorku ? bo równo 8 litrów i jest w sam raz na bagnecie ..

Początkujący Użytkownik Awatar Krysiaman
    BMW
    E38 740iL M62
    No właśnie też mam taki problem tylko w 4.4 benz.
    Próbowałem już zmiany oleju na 10w60, wymieniłem pompe oleju, obudowe filtra oleju i nic nie pomaga. Jak się nagrzeje to się swieci (nie na tyle żeby wywalić komunikat na Checku) i nie gaśnie w raz ze wzrostem obrotów. Czy możliwe że to panewki? Z pod silnika nie dobiegają żadne dziwne dzwięki.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740
    Olej wymieniony na castrol edeg 5w30 filtr najlepszy jaki mieli i nic sie nie pali,, moj był jak woda a zrobilem nim 11tys km,, oby to było to ,,, zobaczymy jutro rano bo gdy dojezdzalem do pracy 15km to sie zaswieca czasem na swiatłach gdy zejdzie z obrotów... jesli znowu sie zaswieci pozostanie chyba tylko zmienić ten zawór ponoc jest pod filtrem oleju i nie jest ciezko go wymienic .. Gdyby to byly panewki u Ciebie kolego Krysiaman to wydaje mi sie ze juz mialbys po silniku..

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    bmw 740
    Nowe silniki, lub po remoncie tak mają nawet do 2.5 bara na wolnych.
    A 0.5 na wolnych to dopuszczalna minimalna dla większości BMW

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740
    Podasz namiary gdzie to wyczytales ? jakis link ?

A orientuje sie ktos moze o co chodzi w tych parametrach na czujniku oleju ,, oryginalny bmw podaje 02,05bara czyli od 02 do 05 co to oznacza ze gdy bedzie mniej jak 05 to sie zapali kontrolna oleju ?? i co oznacza te 02 ?
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 23-08-2014 o 14:47

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    bmw 740
    Podasz namiary gdzie to wyczytales ? jakis link ?
    Tego w internecie nie znajdziesz-z doświadczenia, robię remonty silników!
    A książki to np. spis danych dla mechaników AUTO DATA są tam wszystkie auta i wiele parametrów!

A jeśli tego będzie mało to idż do biblioteki i pożycz sobie stare książki o tematyce napraw silników i w dziale ciśnienie oleju w silniku będziesz miał wszystko;
    -przyczyny
    -objawy
    -usterki
    polecam, ja ich "kilka" przeczytałem w swoim czasie
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 23-08-2014 o 14:48

Doświadczony Użytkownik Awatar jaro5
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    Powiem ci kolego tak z tym ciśnieniem.Dzwoniłem do mojego mechanika który zrobił setki silników.BMW od A do Z przerobił.Po 8-9 godzin dziennie przez dobrych 20lat robi tylko silniki we wszystkich autach.Ma porostu stanowisko w servisie Bosch tylko do naprawy silników.Nic więcej nie robi tylko remonty motorów.Powiedział że cisnienie powinneś mieć min1-1,2 bara.Jak masz mniej to lipa.Jak masz dobre jakieś krzywki na górze i nie ma rys na wale korbowym to kazał wsadzić nową pompe i panewki.Oby pomogło to.