Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 57

Wątek: Cisnienie oleju ,, silnik rozgrzany i wolnye obroty.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740
    Pompa oleju jest nowa wymieniona 3m-c temu ,, Dla porównania wsadzilismy ten barometr do innego 100% sprawnego auta vw passat 2006r i na wolych obrotach pokazywał tyle samo co u mnie w bmw ,, morał z tego może być taki że miernik tego cisnienia jest do kitu porzyczylem z innego warsztatu i pokazywał jeszcze mniej ,, ręce opadają bo nikt w tym smutnym jak piz....a miescie nie ma porządnego miernika cisnienia :/ Poczytalem troche o tych objawach i kilka osób pisalo ze cisnienie w tych modelach jest z reguły niskie cisnienie na wolnych obrotach,,, podniesli obroty silnika o kilka setnych i cisnienie podskoczyło chodzi auto do dziś .. Jutro rano spróbuje podniesc delikatnie obroty i powinno pomóc ,, elektryk mówi żeby tylko nie bylo problemów ze skrzynią ale kto nie ryzykuje ten nie żyje ,, jutro odpisze do czego doszlismy.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    bmw 740
    Cytat Zamieszczone przez MAGIELBMW740D Zobacz posta
    Pompa oleju jest nowa wymieniona 3m-c temu ,, Dla porównania wsadzilismy ten barometr do innego 100% sprawnego auta vw passat 2006r i na wolych obrotach pokazywał tyle samo co u mnie w bmw ,, morał z tego może być taki że miernik tego cisnienia jest do kitu porzyczylem z innego warsztatu i pokazywał jeszcze mniej ,, ręce opadają bo nikt w tym smutnym jak piz....a miescie nie ma porządnego miernika cisnienia :/ Poczytalem troche o tych objawach i kilka osób pisalo ze cisnienie w tych modelach jest z reguły niskie cisnienie na wolnych obrotach,,, podniesli obroty silnika o kilka setnych i cisnienie podskoczyło chodzi auto do dziś .. Jutro rano spróbuje podniesc delikatnie obroty i powinno pomóc ,, elektryk mówi żeby tylko nie bylo problemów ze skrzynią ale kto nie ryzykuje ten nie żyje ,, jutro odpisze do czego doszlismy.
    Przestań się tak zamartwiać od 0.5bara silnik się nie zatrze, ważne ,że póżniej jest więcej.
    Odrobineczkę chęci i sam możesz zrobić sobie "tester"
    -dobry manometr z podziałką do 6 barów (najlepiej polski ze starych sprzętów)
    -pół metra przewodu
    -końcówkę z gwintem takim jak czujnik w bmw

Doświadczony Użytkownik Awatar jaro5
    BMW
    F01 750i 540km 850N x-drive,ML 3,2CDI
    A powiedz mi jaki był powód zmiany pompy i jakiej firmy jest ???
    było E21 316,E30 320,E32 730,E32 750,E34 540,E38 740i,E36 M3 3.0,E39 ALPINA 3.2.E65 745i, X3 3,0si

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740
    Gdy zmienialem rozrząd mechanik miał pompę na blacie rozkręcił ją i były widoczne rysy na tych najważniejszych częściach które tłoczą olej,, na starej pompie nigdy mi nic takiego sie nie zapaliło. Pompę kupiłem od znajomego używaną oryginalną w stanie idealnym ,, żadnych luzów czy zarysowań,, rozrząd czyli łańcuchy jak również łańcuch pompy oczywiscie nowe z serwisu bmw bo 740D zamienników nie ma :):)

Jeszcze nie udało mi sie dojechać do elektryka podnieść te obroty na dniach bede u elektryka to mi podniesie i od razu opisze czy operacja sie udała.. pzdr
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 23-08-2014 o 14:50

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    bmw 740
    Cytat Zamieszczone przez MAGIELBMW740D Zobacz posta
    Jeszcze nie udało mi sie dojechać do elektryka podnieść te obroty na dniach bede u elektryka to mi podniesie i od razu opisze czy operacja sie udała.. pzdr
    No jak sprawa się potoczyła dalej???

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740
    Tak sie koledzy sprawa potoczyła że kontrolka przestała sie zapalać wydaje sie że to od zmiany temperatury powietrza bo gdy byly upały paliła sie teraz gdy jest chlodniej juz sie nie pali ,, Chwilowo mam sporo roboty bo zaczoł sie sezon ale na dniach powinienem sie tym zająć i zaczne chyba od podniesienia delikatnie obrotów silnika. jak to zrobie od razu bede pisał naa forum. pozdrawiam i z góry dzieki za pomoc szczerze mówiąc forum bardziej pomogło mi w tej sprawie jak mechanicy i elektycy ..

Doświadczony Użytkownik Awatar charzun
    BMW
    E38
    Blog
    1
    Ja juz dawno sie przekonalem ze mechanicy w naszych 7-ach prawie nic nie potrafia a jak juz to sie na nich ucza ;)

MAGIELBMW740D napisales ze to od temperatury powietrza, ja tez to zauwazylem, nawet visko spialem na sztywno, obnizylem tym temperture silnika o dobre 8 stopni i nic to nie dalo ;)
    U mnie raz na 4 rozgrzane "silniki" zapala sie kontrolka na wolnych obrotach, wystarczy ze dodam ze dwa razy gwaltownie gazu do ok 5tys obr i kontrolka juz sie nie zapala.. do kolejnego razu.. ;)

Początkujący Użytkownik Awatar Krysiaman
    BMW
    E38 740iL M62
    To nie są rozwiązania problemów z ciśnieniem tylko oszukiwanie siebie że wszystko jest ok bo się kontrolka nie świeci. Lampka się zapala prz <0.5 Bara czyli naprawdę nisko. Czyli nie jest wykluczone że masz niewiele więcej, a raczej na pewno mniej niż 1 bar. Przy takiej jeździe to tylko kwestia czasu kiedy Ci się wytrą panewki, skończy wałek albo zaczną hałasować szklanki. O ew. problemach z vanosem (jeśli je macie) czy wytarciem się gładzi w cylindrach...

Panowie to tak jak malowanie na rdzy.

Podepnijcie sprawdzone, dobre manometry i poobserwujcie wskazania i porównajcie je z fabrycznymi danymi.
    A jak wam to nie przeszkadza to odepnijcie wtyczki od czujnika ciśnienia to już nigdy wam się nie zapali czerwona konewka :)

Doświadczony Użytkownik Awatar charzun
    BMW
    E38
    Blog
    1
    Panowie u mnie wymiana filtra oleju załatwiła sprawę. :) Mimo że w kwietniu był wymieniany olej wraz z filtrem...

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    Jakiej firmy masz filtr? ja mam Knecht i po odpaleniu silnika kontrolka gaśnie po ok 1,5sek i zastanawiam się czy nie za późno :), teraz szykuje się wymiana oleju i znów kupiłem Knecht, ale słyszałem że Mann robi super filtry