Żeby nie zakładać nowego tematu "nagłośnienia" zamieszczę wrażenia z "drobnej" przeróbki audio w mojej E38 :) Koszt niewielki więc może komuś się przyda a efekty są naprawdę spore. Więc z sentymentu do oryginalnej navi 16x9 postanowiłem zostawić ją w spokoju.Na chwilę obecną w drzwiach pracują głośniki Hertz-a DSK130.3 (na biurku już czeka zestaw do przeróbki na 165) wymienione jakiś czas temu i są godne polecenia jak się ktoś nie chce bawić w dystanse i lekką rzeźbę :).Poprzedni właściciel zainwestował w półkę tylną DSP więc wykorzystałem ją do uzyskania "lekkiego" basu .Ponieważ kaszlawy oryginalny wzmacniacz ma parametry gorsze niż dawny Kasprzak został pozbawiony pracy w moim aucie.Do zasilenia głośników wykorzystałem niskobudżetowy wzmacniacz z dobrymi parametrami i możliwościami regulacyjnymi Peiying PY-B5B110R. To 5-cio kanałowy wzmak więc spokojnie wystarczy na 4 zestawy głośników i suba - w moim przypadku półki z powiedzmy 4-rema subami (hehe).Dodatkiem uzupełniającym jest kondensator Crunch CR1000Cap. Zamontowanie takiego zestawu nie jest problematyczne pomijając konieczność demolki wnętrza w tylnej części i bagażnika celem przeprowadzenia wszystkich przewodów w taki sposób,żeby nie były widoczne i w niczym nie przeszkadzały.Wzmacniacz mieści się pod tylną półką w bagażniku i jest prawie niewidoczny i ma dobre chłodzenie.Zasilanie podłączyłem do rozdzielni przy akumulatorze do jednego z wolnych 50A bezpieczników.Sterowanie wzmacniaczem odbywa się tym samym przewodem co w oryginale. Koszty całej operacji są naprawdę niewielkie - czas pracy to ok.6 godzin biorąc pod uwagę rzetelny montaż. Po wyregulowaniu wszystkich filtrów i dopasowaniu głośności mogę powiedzieć,że naprawdę warto zainwestować w taką przeróbkę.Jedyny mankament tego wzmaka to spore opóźnienie w starcie ale można to przeżyć.Oczywiście "suby" z DSP głowy nie urywają - lepiej zastosować jakąś dobrą skrzynkę do basu lub zabudować w bagażniku .Zakup półki jest moim zdaniem zupełnie nieopłacalny. Bardzo ważnym elementem są przewody sygnałowe - zastosowanie kiepskich skutkuje dodatkowymi efektami dźwiękowymi niezależnie którędy by szły. Podejrzewam ,że zastosowanie tego wzmaka z oryginalnymi głośnikami też będzie miało sens i znacząco poprawi brzmienie w E38. Obecna jakość już mi odpowiada ale wkrótce tłumienie drzwi i wymiana głośników na 16-tki no i może coś lepszego do basu :)