Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: e32 co¶ typu "pisk" na zap³onie po podpiêciu instalacji do wzmaka

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e32 735i
    Sk±d
    Legionowo

Post e32 co¶ typu "pisk" na zap³onie po podpiêciu instalacji do wzmaka

Witajcie. Bunia zaczyna mnie irytowaæ powolutku.. :) Dosta³em ostatnio w rozliczeniu wzmaka, to stwierdzi³em, ¿e sobie za³o¿ê ca³± instalacjê, 4 kana³y - cud miód i orzeszki. trochê mi zajê³o po³o¿enie wszystkiego, kitranie kabli etc. No ale dobra, uda³o siê.. prawie.
    Zak³adaj±c, ¿e w stacyjce mamy takie pozycje - 0 (bez krêcenia), 1 - odpala siê radio i takie tam pierdoloty, 2 - zap³on, 3 - rozruch. To na 1 gra piêknie. A na 2.. pojawia siê pisk (po ¶ciszeniu radia na 0 - dalej piszczy. ¶ciszenie wzmaka na 0 - ju¿ nie piszczy). Po odpaleniu w g³o¶nikach s³yszê co¶ co brzmieniem przypomina alternator - coraz wy¿szy d¼wiêk wraz z rosn±cymi obrotami.
    Problem jest na tyle du¿y, ¿e podczas jazdy wyjmujê radio, ¿eby mnie nie kusi³o. Kto¶ to przerabia³?

Ogólnie mam to poci±gniête tak:
    -4 kable chinch prawa strona przy progu
    -1 g³o¶nikowy - lewy próg
    -1 g³o¶nikowy - prawy próg
    -wzmak - baga¿nik
    -2 g³o¶nikowe baga¿nik-pó³ka
    -zasilanie ( + do aku puszczony ¶rodkiem przez worek na narty i na prawo do aku, - do grodzi po prawej stronie )

Sprzêt zakupiony:
    - radio pioneer jakie¶ tam bez CD, dzia³a na 100% (sprawdzane, jak nie puszcza³em d¼wiêku przez wzmaka to pisku nie by³o)
    - g³o¶niki hertz dsk 165, 4x (2x przód, 2x ty³ + gwizdki) - zamiast serii
    - wzmak magnat the rock z teoretycznym 600W
    - kable g³o¶nikowe - w domu przy stereo o jakiej¶c niemoralnej mocy mam tañsze :P
    - chincze - jw, s± nawet bardziej ni¿ ok
    - kable zasilaj±ce - dupy nie urywaj±, ale cienkie to one nie s± ;) bez ¿adnego oplotu aktualnie, nie wiem, mo¿e tu jest pies pogrzebany, ale k³óci mi siê to z podpinaniem wzmaka pod zasilanie z drugiego samochodu

Co sprawdza³em:
    - podpiêcie radia na sta³e pod "podtrzymanie" - 0 efektu
    - mostek zamiast REM (remote control) - jw
    - pod³±czenie siê pod aku drugiego samochodu - jw
    - odpinanie pojedynczo kana³ów
    a) kable g³o¶nikowe - 0 efektów, mostkowa³em nawet
    b) chinch - i tu ciekawostka - jak jest wpiêty 1 - jest ok, nie piszczy, ale jak 2,3 lub 4 - piszczy. i to nie wa¿ne który, ani gdzie wpiêty. Sprawdzane!
    - ominiêcie kostki radia z zasilania - ZERO efektu (ani plus, ani minus, ani jedno i drugie naraz)
    - antena - odpiêta by³a podczas ca³ej operacji
    - seryjne kable g³o¶nikowe plus jaka¶ chinszczyzna poprzednich w³a¶cicieli - wyciête.
    - sprawdzane tak¿e inne radio (JVC na 2 chincze) - te¿ zero efektu. :)

Po kilku dniach nie mam pomys³u ani ja, ani kolega elektryk entuzjasta, ani kolega elektryk po fachu.
    Ostatnio edytowane przez Volv ; 07-07-2014 o 22:09

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    e38 730d
    Sk±d
    Racibórz
    rozumiem ze te 4 chinche (te co piszesz ¿e jak 1 z nich wpiêty jest , to jest OK) to s± chinche od sygna³u audio lec±ce od radia do wzmaka.

skoro piszczy kiedy pod³±czysz wiêcej ni¿ jeden, to mam przetestuj tak± rzecz:

pod³±cz jeden , a kolejny pod³±cz z jednej strony (no niech jest we wzmacniaczu normalnie wsadzony) a z drugiej pod³±cz tylko gor±cy przewód (tak aby masy siê NIE STYKA£Y)
    We¿ kawa³ek druta i wsadz w chncha w radiu i dotknij potem bolca z kabla.

no i daj znaæ...

poczytaj trochê o szumach i piskach
    http://www.crutchfield.com/S-ia4NsOL...ion_guide.html

Wychodzi ¿e u ciebie to:

Are you hearing engine noise?

Any amp installation can be prone to engine noise. You may hear a whining or clicking sound (its pitch will vary with engine speed). Since most noise problems come from a poor ground, always make sure your ground wire is connected firmly to bare metal in the event of a noise problem. You can also try isolating your amp from the chassis of your vehicle by mounting it on a board or using rubber grommets or feet; using a different brand of patch cables; or, only if all else fails, installing a noise suppressor . The tricky part is figuring out which step or steps to take. Please read the rest of this section and try some of the simple tests.

Noise in the patch cables

Noise can be picked up by the RCA patch cables connecting your components. To test this, detach the cables from your amp. (Note: A small number of amplifiers mute themselves when patch cables are removed. To defeat the automatic mute, insert one side (left or right) of a spare patch cable into the amp's left and right input jacks.) Turn on your system and engine. If the noise is gone, reconnect the cables to the amp, and disconnect them from your receiver. If you hear the noise, your patch cables are definitely picking it up. Try re-routing them, taking care to separate them from your power cable by at least 18 inches. Also, newer cars may have a cable that provides power to computers and lights in the rear of the vehicle — make sure that your patch cables aren't too close to this cable.

Standard patch cable Twisted pair patch cable

Inexpensive, standard patch cables (left) are more susceptible to noise
    than premium, twisted pair designs (right).

You should also switch to higher-quality patch cables. The inexpensive RCA cables many people use to connect their components don't have the shielding or conductivity necessary to deflect noise in the metallic, highly-conductive automobile environment. Twisted pair RCA patch cables excel at rejecting noise generated by your vehicle. As a last resort, a ground loop isolator (like PAC's SNI-1) can be installed between the receiver's preamp outputs and your amp to minimize this problem.

Tropy s± dwa wg informacji:
    s³aba masa dla wzmacniacza, podwójna masa dla wzmacniacza (kablem i przez obudowê) , s³abe kable po³o¿one niefortunni blisko jakiego¶ kabla gdzie alternator naturalnie szumi...

pozdr

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e32 735i
    Sk±d
    Legionowo
    Dziêki, sprawdzê to wed³ug instrukcji. Najwcze¶niej w pi±tek. bo jutro zostawiam go u elektryka i na spokojnie ma siê alternatorem zaj±æ. :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    e38 730d
    Sk±d
    Racibórz
    alternatorem zaj±æ? ale nie chodzi o te piski mam nadzieje... to jest normalne ¿e alternator sieje po instalacji zak³ócenia jak zreszt± ka¿da szanuj±ca siê pr±dnica trójfazowa :) CHyba ¿e jaki¶ specjalny filtr masz na my¶li...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e32 735i
    Sk±d
    Legionowo
    pacraf, spokojnie, nie chodzi o piski :D po prostu ³adowanie mi siê koñczy i wolê to zrobiæ teraz, jak mam w miarê ¶wie¿e aku ni¿ na jesieni... a przy okazji mo¿e kondensatorek za³o¿y ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e32 735i
    Sk±d
    Legionowo
    Alternator wymieniony, d¼wiêk siê tylko zmieni³. Altek z kondensatorem do³o¿onym.
    Dodam, ¿e wzmaka podmieni³em - to samo, wiêc problem jest na 90% w samochodzie.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b35
    Sk±d
    zachpom kalisz pom
    Blog
    1
    wina culowych kabli chinch

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e32 735i
    Sk±d
    Legionowo
    jakie¶ sugestie, jakie kable kupiæ? Na pewno nie zaszkodz± lepsze ;)
    chocia¿ uziemienie silnika jak dzi¶ zobaczy³em to mi siê a¿ smutno dzi¶ zrobi³o..
    i mniej wiêcej kwota, jak± mo¿na za takie kabelki daæ - d³ugo¶æ 5m
    Ostatnio edytowane przez Volv ; 14-07-2014 o 18:17

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e32 735i
    Sk±d
    Legionowo
    Temat mo¿emy uznaæ za zamkniêty, a mora³ dla potomnych: jak montujesz kable sygna³owe blisko zasilania i chcesz to zrobiæ jak najpro¶ciej, czyli prawym progiem... Kup podwójnie ekranowane kable sygna³owe :) Polecam 4 kana³ow± "skrêtkê" hollywood pro-425. Nie jest zbyt droga, a chyba nie ma na nie bata ¿eby co¶ przebija³o :D Dziêki jakubmw, mia³e¶ racjê. ;) aczkolwiek da³oby radê to obej¶æ puszczaj±c kable inn± drog±, ale komu chce siê rozbieraæ pó³ samochodu...

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 07-10-2013, 18:35
  2. Szprzedam co¶ "wiêkszego"
    Przez Wiktor82 w dziale Allegro, Ebay i inne ...
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 21-12-2012, 22:19
  3. Czy kto¶ s³ysza³ o takiej instalacji lpg: "LOVATO"
    Przez marcin85 w dziale LPG / CNG
    Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 06-09-2009, 16:09

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •