Wentylator i tak na maxa chodzi przy dużych upałach
Błędy jakie wyświetlił komputer:
-aktywacja wentylatora nagrzewnicy- 41F1
-wentylator elektryczny- 4B22
Po skasowaniu nie powracają i klima działa jak trzeba. Jednak problem powtórzył się drugi raz w ciągu tego sezonu. Czytałem że może to być kwestia zabrudzonego komutatora. Zauważyłem również, że wiatrak przy starcie czasem się zacina i próbuje jakby zawieszony ruszyć po czym rusza i działa jak trzeba.
Klima na visco może działać??
Ja od samego początku mam wentylator klimy uwalony a powietrze i tak leci lodowate.Więc nie wiem co w tym dziwnego? Mam tak juz od przeszło 2 lat i zero problemów. Może teorie są inne ale praktyka pokazuje że jest ok i to że założycielowi postu leci ciepłe powietrze na 100% nie jest winą wentylatora.
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)
Trzeba do BMW napisac może żeby już więcej nie mątowali wiatraków do klimy.Przynajmniej na polski rynek bo chłopaki dają rade bez niego.Dobre.Jakub stałeś kiedyś w korkach przy temp.30+ ?? W trasie jeszcze sie zgodze bo wiatrak nie ma potrzeby pracować.Ale w mieście ????
Oczywiście stałem nie raz i temp. zawsze na 105' bo sprawne visco w 100% daje rade. Możliwe że jak bym postał w upale 40', na autostradzie gdzie korek był by na co najmniej 1 godz. to wtedy mógł by włączyć się bieg pomocniczy wentylatora klimy by ochłodzić ciecz ale nigdy jeszcze nie przekroczyła mi temp 105'-107' w upał. Dodam jeszcze że są samochody seryjnie wypuszczane z klimą bez wentylatora samej klimatyzacji. Ja śmigam tyle na klimie aby mi się w aucie ochłodziło i wątpię aby przez ten czas wytworzyło się takie ciśnienie aby był went. potrzebny aż w takim stopniu. Nie zmienia to faktu że prędzej czy później go zrobię- teraz jak miałem ją na serwisie to o tym zapomniałem.
Ostatnio edytowane przez Jakub ; 10-07-2014 o 12:47
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
Elbich wymień wiatrak - podejrzewam, że się zacina i potem na amen go odcina komputer...
Kiedyś Bezi pisał ze wymienił silnik wentylatora klimy w byłej e65, zamówił ori w cenie coś koło 250 zł.
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
ostatnio stałem dobre 20min w szczerym słońcu 32 stopnie chłodząc się i czekając na żonę, włączyłem ukryte menu i temp nie przekraczała 105
Wentylator ma zbijać temperature czynnika chłodzącego, co za tym idzie cisnienie w układzie klimatyzacji. Jam wam się nie włącza to narobicie tylko bidy, rozsadzi węże albo rozszczelni kompresor.