OKI to oprócz tego Della co ma rs232 model 630 i 830 coś jeszcze jest warte uwagi
OKI to oprócz tego Della co ma rs232 model 630 i 830 coś jeszcze jest warte uwagi
Nie wiem, ja ma D630
Jak ja się cieszę, że trafiłem na posiadaczy dinozaurów XD Zadam jeszcze jedno pytanie w wątku: czy system operacyjny lapka z rs232 ma znaczenie? Gdzieś mignęła mi informacja, że Windows 10 jest już zbyt nowy, więc w grę wchodziły by tylko xp/vista/7?
Ostatnio edytowane przez tuczi77 ; 16-12-2024 o 19:46
To pewnie zależy od programu VM jaki zastosujesz, ale...
Te nasze były chyba dedykowane pod XP. Z drugiej strony, XP jest prosty jak budowa cepa, lekki (co ważne w przypadku starszych laptopów z fizycznym RS232, które nie mają 4GB i więcej RAM, bo ich płyta główna nie obsługuje więcej niż 4GB) i w dodatku bez problemu do znalezienia w sieci za darmo.
Z tego co pamiętam to starszy Ediabas potrzebny do interfejsu ADS działa też na Windows 7 32 bit i chyba takiej konfiguracji używałem sam na Dellu D830.
Co do RS232 to na pewno mają
DELL D620/D630 i D820/D830, ta z 20 w nazwie to starsze modele
Na pewno ma go też IBM/Lenovo X60/X61 w stacji dokującej, która(w przeciwieństwie do tych z Dell), jest przypinana do laptopa i mobilna razem z nim, nie wymaga podłączonego zasilacza sieciowego.
M.in. dlatego D630 zmieniłem na Lenovo X61, bo lenovo poręczniejsze(12" 4:3, a nie 14").
Dodatkowo X61 można "zmodyfikować" i wymusić szybszą pracę procesora i RAM ;-P
Co do alternatywy, to czasem da się kupić tzw. żółtą głowicę, albo OPS lub OPPS. To stare głowice do diagnostyki.
Kilka razy żółta głowica do programowania(DISem) sterownika MS41 z M52 już się przydała.
BMW wypuściło też własną wersję DIS na VM, dodając do niego emulator żółtej głowicy dla ICOM(obecna głowica diagnostyczna)
Przydatna uwaga. Kiedyś trafiłem na informację, że DIS poprawnie działa tylko na HDD, na SSD bywa różnie.
Pewnym wyjściem jest SSD na system(windows 7 ogarnia TRIM), a w miejscu napędu dysk HDD
Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
Henry Ford
Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms