Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Interfejs

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Wspomniany interfejs przez Tuczi również mogę polecić. Warto pomyśleć o opcji numer dwa, co umożliwi diagnostykę nawet do 2007r, aż wprowadzili CAN w złączu OBD
    Pamiętaj, że potrzebujesz do tego fizycznego portu COM - RS232. Adaptery na usb lub pcmcia nie zawsze działają(najczęściej nie). Do tego starsza wersja Ediabas(bodajże 6.4.7 to ostatnia wspierająca interfejs ADS) plus odpowiednia konfiguracja
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E32
    Ktoś może testował na M70B50? Łączy się z silnikiem i budą? Akurat E31.

Początkujący Użytkownik Awatar e39kris
    BMW
    e32
    Jasne tylko ten sklep nie działa po dodaniu do koszyka brak reakcji a kontaktu tel.nie ma

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez e39kris Zobacz posta
    Jasne tylko ten sklep nie działa po dodaniu do koszyka brak reakcji a kontaktu tel.nie ma
    Kamil 790 791 650 - daj znać czy się udało, bo może rzeczywiście zakończył działalność

BMW
    e32
    Tak dzięki za kontakt jeszcze działa więc tylko kontakt tel. :-) bo stronka to już przeszłość teraz tylko komp z fizycznym RS232 bo po rozmowie trzeba mieć fizyczny port wszyscy piszą o Dell D630 a jeszcze lekko wyżej z RS232 jest Dell Latitude D830
    Ostatnio edytowane przez e39kris ; 05-12-2024 o 18:52

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Marka komputera jest w zasadzie bez znaczenia. Ja mam np. lenovo i DIS śmiga na VM.

BMW
    e32
    no właśnie tylko co z tym RS232 jest on faktycznie konieczny do szczęścia bo w e32 dużo chyba zaczynając od diagnostyki się nie zrobi chyba

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez e39kris Zobacz posta
    no właśnie tylko co z tym RS232 jest on faktycznie konieczny do szczęścia bo w e32 dużo chyba zaczynając od diagnostyki się nie zrobi chyba
    Tak, obecność fizycznego RS232 jest mile widziana.
    Mogę napisać Ci na swoim przykładzie z czasów posiadania e32 V8.
    Można by powiedzieć, że m60 to już nowoczesny silnik vs np.m30 czy m70, ale jak przyszło co do czego, to żaden z odwiedzonych mechaników nie był w stanie połączyć się z moim e32.
    Wszyscy używali przejściówek i to nie szło.
    Z tego powodu zdecydowałem się kupić dedykowaną głowicę i sam diagnozować takie auta.
    Fakt faktem, że było to dobrą dekadę temu i wtedy komputery były komputerami i miały w standardzie rs232. ;)

A co do robienia w e32 bez uprzedniej diagnostyki komputerowej to jest to również możliwe.
    Nie oczekuj od DISa skanującego e32 nie wiadomo jakich elaboratów.
    W zależności od wyposażenia auta, połączysz się z kilkoma sterownikami i tyle w temacie.
    Ale jak masz czym się podpiąć to zawsze lepiej niż nic.

BMW
    e32
    o dzięki za info wiem że dużo nie zdziałam bo to nie technologia z kosmosu w porównaniu z nowymi autami gdzie modułów jest od groma więc szukam jakiegoś rozwiązania czy rs232 fizycznie szukać to wtedy nowym komp plus kabel czy wykorzystać już kompa z przejściówką na na rs przez PCMCIA kartę bo taki komp posiadam i działa to z grupą vaga wtedy koszt tylko kabla i brak dublowania kompa dodatkowego najlepiej znaleźć kogoś w pobliżu i kabel pożyczyć czy to będzie działać w takiej konfiguracji

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Szukaj kompa z fizycznym RS232. Koniec i kropka.

Cursor jeszcze kiedyś wymieniał jakiś dużo nowszy interface, który łączy się po USB z E31/32/34, ale z tego co pamiętam, to głowica kosztowała tyle co pół auta, więc na użytek domowy pozostaje to co napisałem wyżej.

P.S. PCMCIA (znowu z tego co pamiętam) miała tę wadę, że zasilanie karty z portem RS232 odbywało się tylko przy zasilaniu sieciowym, a nie działało przy bateryjnym. Nie wiem czy to przypadłość modelu laptopa, którego miałam czy ogólna wada kart PCMCIA, ale sprzedałem w cholerę i kupiłem z fizycznym portem RS232.