Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Witam kolegów mam pytanie : Jak sprawdzić czy działa nivo?

Vip Vip Awatar kruger32
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Idąc tym tropem rozumowania, sprężyny są niepotrzebne, wystarczyłoby dobijać ciśnienie w amorkach. Wysokość to jedno, a amplituda pracy to drugie.[/QUOTE]

podnosząc auto nie zwiększasz ciśnienia tylko ilość oleju w amortyzatorze ciśnienie wzrasta wraz z obciążeniem tylnej osi auta

Zaawansowany Użytkownik Awatar BenyMnemonik
    BMW
    E38 750il + 728i/lpg
    Blog
    5
    Ale sprężyna z czasem siada i zmienia się jej charakterystyka pracy, amortyzator tłumi skoki sprężyny, auto trzyma głównie sprężyna... :)
    Moje obecne BMW E38 750il -> http://7er.pl/showthread.php/37092-N...50il-%28v12%29

Sztuką jest zrobić stare auto tak, aby wyglądało lepiej niż nowe...

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93

Cytat Zamieszczone przez kruger32 Zobacz posta
    Idąc tym tropem rozumowania, sprężyny są niepotrzebne, wystarczyłoby dobijać ciśnienie w amorkach. Wysokość to jedno, a amplituda pracy to drugie.
    podnosząc auto nie zwiększasz ciśnienia tylko ilość oleju w amortyzatorze ciśnienie wzrasta wraz z obciążeniem tylnej osi auta [/QUOTE]

Widzę, że musisz trochę się doszkolić z hydrauliki. Czy auto obciążone nominalnie nie stanowi obciążenia dla słupa oleju w cylindrze jakim jest amortyzator? Żeby podnieść ciężar na wysokość za pomocą oleju, jak wedle Ciebie wykonujesz pracę, żeby pokonać siłę grawitacji? Ewentualnie można by zgodzić się z Tobą, jeżeli ktoś podniósł by auto na podnośniku, nalał oleju do amortyzatorów, uszczelnił i opuścił auto. Wtedy stało by wyżej, dlatego, że olej jest nieściśliwy, ale wtedy tą pracę wykonuje podnośnik, który zazwyczaj też jest hydrauliczny:D

Oczywiście ciśnienie wzrasta dalej wraz z dodatkowym ciężarem. Jeżeli nie ma tam ciśnienia to spróbuj odkręcić przewód od gruszki, kiedy auto stoi na kołach.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 26-06-2014 o 19:43
    pozdrawiam Bartek

Vip Vip Awatar kruger32
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    podnosząc auto nie zwiększasz ciśnienia tylko ilość oleju w amortyzatorze ciśnienie wzrasta wraz z obciążeniem tylnej osi auta
    Widzę, że musisz trochę się doszkolić z hydrauliki. Czy auto obciążone nominalnie nie stanowi obciążenia dla słupa oleju w cylindrze jakim jest amortyzator? Żeby podnieść ciężar na wysokość za pomocą oleju, jak wedle Ciebie wykonujesz pracę, żeby pokonać siłę grawitacji? Ewentualnie można by zgodzić się z Tobą, jeżeli ktoś podniósł by auto na podnośniku, nalał oleju do amortyzatorów, uszczelnił i opuścił auto. Wtedy stało by wyżej, dlatego, że olej jest nieściśliwy, ale wtedy tą pracę wykonuje podnośnik, który zazwyczaj też jest hydrauliczny:D

Oczywiście ciśnienie wzrasta dalej wraz z dodatkowym ciężarem. Jeżeli nie ma tam ciśnienia to spróbuj odkręcić przewód od gruszki, kiedy auto stoi na kołach.[/QUOTE]

z twojego wywodu wynika np. że do podniesienia 1 tony na wysokość metra potrzeba np 10 barów a na 2 m 20 barów masakra potrzebne dokładnie 10 barów i drugie tyle oleju chyba że chcesz byś drobiazgowy doliczyć ciężar słupa oleju jakieś 2/3kg to będziesz potrzebował 10.01bara

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW

Cytat Zamieszczone przez kruger32 Zobacz posta

Oczywiście ciśnienie wzrasta dalej wraz z dodatkowym ciężarem. Jeżeli nie ma tam ciśnienia to spróbuj odkręcić przewód od gruszki, kiedy auto stoi na kołach.
    z twojego wywodu wynika np. że do podniesienia 1 tony na wysokość metra potrzeba np 10 barów a na 2 m 20 barów masakra potrzebne dokładnie 10 barów i drugie tyle oleju chyba że chcesz byś drobiazgowy doliczyć ciężar słupa oleju jakieś 2/3kg to będziesz potrzebował 10.01bara[/QUOTE]

Nie napisałem nic o konkretnych ciśnieniach, nie wiem skąd przyjąłeś te wyliczenia. W e32 sekcja NIVO pompy wspomagania daje 3 bary maksimum. Nie chodziło mi o modulowanie ciśnienia, bo to jest stałe z pompy, tylko o puszczanie ciśnienia w amortyzatory, tak jak to napisałem napełnianie je olejem. To miałem na myśli pisząc o dobijaniu ciśnienia.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 26-06-2014 o 21:27
    pozdrawiam Bartek

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38

Smile nivo

Dziekuje za wskazówki ,nivo nie działa ,sprawdzę blaszki,zawory i napisze co udało się zrobić DZIĘKI WIELKIE KOLEDZY

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    Zazwyczaj pada regulator wysokości, poprzez puszczanie ciśnienia/obiegu oleju na powrót do zbiornika wyrównawczego i nie dobijaniu amortyzatorów. Reszta jak jest szczelna jest tak prosta, że nie ma co się zepsuć. Ewentualnie jeszcze uchodzi gaz z gruszek, ale tutaj miałbyś bardzo twardy tył i w życiu nic by nie dobijało.
    pozdrawiam Bartek

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38

Smile

Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    Zazwyczaj pada regulator wysokości, poprzez puszczanie ciśnienia/obiegu oleju na powrót do zbiornika wyrównawczego i nie dobijaniu amortyzatorów. Reszta jak jest szczelna jest tak prosta, że nie ma co się zepsuć. Ewentualnie jeszcze uchodzi gaz z gruszek, ale tutaj miałbyś bardzo twardy tył i w życiu nic by nie dobijało.

od czego zaczynać? bo nie działa nivo

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38

Tak więc dzisiaj zajrzałem pod auto i okazało się, że kręcenie pokrętłem na odpalonym aucie nic nie zmienia w wysokości, tak samo jak załadowanie dodatkowego ciężaru na tył. W ogóle nie zauważyłem u siebie tych gruszek, w załączniku pokazuję jak to u mnie wygląda.

Mam jeszcze jedno pytanko, możecie mi powiedzieć od czego służy ten przewód z prętem metalowym pod misą olejową?