Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Witam kolegów mam pytanie : Jak sprawdzić czy działa nivo?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar BenyMnemonik
    BMW
    E38 750il + 728i/lpg
    Blog
    5

paris16

sprawdzenie nivo powinno być proste, bawiłem się nim po demontażu nivo 2 tygodnie temu na kanale, aby sprawdzić czy zaślepione wyloty ze zbiorniczków wyrównawczych są szczelne. Nivo to system mechaniczny, niema go w kompie itd, reaguje tylko poprzez czujnik, który masz pod tylnymi nadkolami, 2 blaszki połączone śruba, podobne do czujnika ksenonów, rozkręć je i popchnij blaszkę symulując obciążenie auta, powinieneś zacząć słyszeć syk płynącego płynu pod ciśnieniem do amorów, jak blaszkę podpuścisz syk ustaje, w ten sposób powinieneś to sprawdzić.

Dobijanie może jak przedmówca pisze oznaczać zmęczone sprężyny, zapewne siedzą tam od nowości.
    Moje obecne BMW E38 750il -> http://7er.pl/showthread.php/37092-N...50il-%28v12%29

Sztuką jest zrobić stare auto tak, aby wyglądało lepiej niż nowe...

Vip Vip Awatar kruger32
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Cytat Zamieszczone przez BenyMnemonik Zobacz posta

Dobijanie może jak przedmówca pisze oznaczać zmęczone sprężyny, zapewne siedzą tam od nowości.
    i od tego jest właśnie blaszka na regulatorze na którym ustawiasz sobie pożądaną wysokość auta

Zaawansowany Użytkownik Awatar BenyMnemonik
    BMW
    E38 750il + 728i/lpg
    Blog
    5
    Ale sprężyna z czasem siada i zmienia się jej charakterystyka pracy, amortyzator tłumi skoki sprężyny, auto trzyma głównie sprężyna... :)
    Moje obecne BMW E38 750il -> http://7er.pl/showthread.php/37092-N...50il-%28v12%29

Sztuką jest zrobić stare auto tak, aby wyglądało lepiej niż nowe...

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38

Smile nivo

Dziekuje za wskazówki ,nivo nie działa ,sprawdzę blaszki,zawory i napisze co udało się zrobić DZIĘKI WIELKIE KOLEDZY

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Zazwyczaj pada regulator wysokości, poprzez puszczanie ciśnienia/obiegu oleju na powrót do zbiornika wyrównawczego i nie dobijaniu amortyzatorów. Reszta jak jest szczelna jest tak prosta, że nie ma co się zepsuć. Ewentualnie jeszcze uchodzi gaz z gruszek, ale tutaj miałbyś bardzo twardy tył i w życiu nic by nie dobijało.
    pozdrawiam Bartek

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38

Smile

Cytat Zamieszczone przez ttrol Zobacz posta
    Zazwyczaj pada regulator wysokości, poprzez puszczanie ciśnienia/obiegu oleju na powrót do zbiornika wyrównawczego i nie dobijaniu amortyzatorów. Reszta jak jest szczelna jest tak prosta, że nie ma co się zepsuć. Ewentualnie jeszcze uchodzi gaz z gruszek, ale tutaj miałbyś bardzo twardy tył i w życiu nic by nie dobijało.

od czego zaczynać? bo nie działa nivo

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38

Tak więc dzisiaj zajrzałem pod auto i okazało się, że kręcenie pokrętłem na odpalonym aucie nic nie zmienia w wysokości, tak samo jak załadowanie dodatkowego ciężaru na tył. W ogóle nie zauważyłem u siebie tych gruszek, w załączniku pokazuję jak to u mnie wygląda.

Mam jeszcze jedno pytanko, możecie mi powiedzieć od czego służy ten przewód z prętem metalowym pod misą olejową?