Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 19

W±tek: Witam kolegów mam pytanie : Jak sprawdziæ czy dzia³a nivo?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2014
    BMW
    E38
    Sk±d
    podlaskie

Smile Witam kolegów mam pytanie : Jak sprawdziæ czy dzia³a nivo?

Zmieni³em felgi z 16" 235x60x16 ( org styling15 ) na 18' opony 245x45x18 styling 32 i problem jest taki ze czasami na wiêkszych wybojach jad±c we 4 -ro ( razem 299kg) dobija na wybojach i mam wra¿enie ze kola obcieraj± o nadkola? czy to mo¿liwe? czy nie powinno dzia³aæ nivo? i poziomowaæ wg obci±¿enia? ? Jak to jest jak to sprawdziæ ? Wizualnie wszystko wygl±da ok odstêpy nieobci±¿onego auta to ok 10 cm? po równej nawierzchni nie mam takich objawów; czy cos padlo? w³asnie auto jest w warsztacie,czy co¶ powinni sprawdziæ bo robi± tylne zawieszenie za które mam zap³aciæ 1tys ... hmmm?

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko
    Z rana za³aduj do baga¿nika ze 150 kg lub 3 osoby na tyln± kanape na równym pod³o¿u odpal wysi±d¼ z auta i obserwuj czy idzie do góry dróga opcja przy dyferencjale jest regulator na nim jest blaszka któr± regulujesz wysoko¶æ przestaw i obserwuj czy pompuje czuæ na niej przep³yw oleju

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2014
    BMW
    E38
    Sk±d
    podlaskie

Cytat Zamieszczone przez kruger32 Zobacz posta
    Z rana za³aduj do baga¿nika ze 150 kg lub 3 osoby na tyln± kanape na równym pod³o¿u odpal wysi±d¼ z auta i obserwuj czy idzie do góry dróga opcja przy dyferencjale jest regulator na nim jest blaszka któr± regulujesz wysoko¶æ przestaw i obserwuj czy pompuje czuæ na niej przep³yw oleju
    tak zrobi³em i nic siê nie dzieje? co robiæ dalej?

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    Sk±d
    Bielsko
    Cytat Zamieszczone przez paris16 Zobacz posta
    a któr± opcj± sprawdza³e¶

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    ex e38 750 [m73n] 2000r.
    Sk±d
    Hessen/DE
    Cytat Zamieszczone przez paris16 Zobacz posta
    No to zepsute. Wjed¼ na kana³ albo jaki¶ najazd i poruszaj tym regulatorem. Je¿eli nie bêdzie zmiany wysoko¶ci zawieszenia, to sprawa skomplikuje siê.
    monster_pl

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    Sprawne NIVO nie ma prawa opa¶æ przez noc, ani przez rok. Je¿eli tak siê dzieje to znaczy, ¿e regulator wysoko¶ci puszcza ci¶nienie powrotem do zbiornika wyrównawczego. Je¿eli auto opada i podnosi siê po zapaleniu auta, jest dok³adnie jak napisa³em. To nie uk³ad citroena, który pompowa³a pompa na bie¿±co, a bufor ci¶nienia trzyma³a jedna grucha na o¶, która z czasem traci³a ci¶nienie.

Mo¿e kolega ma akurat sprawne i dlatego mu siê nie podnios³o po tym te¶cie jaki opisali¶cie.

Je¿eli masz ko³a 18 i nic nie robi³e¶ z zawiasem z ty³u, a NIVO jest miêkkie z natury, to uwa¿am, ¿e takie dobijanie jest mo¿liwe, mo¿e ju¿ sprê¿yny s± zmêczone. Ale o tym niech siê koledzy wypowiedz± z e38. Sam napisa³e¶, ¿e na 16 by³o ok.

Tak jak kolega monster powiedzia³, wejd¼ na kana³ i zobacz czy auto reaguje na regulator.
    pozdrawiam Bartek

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    Sk±d
    Bielsko
    Mo¿e kolega ma akurat sprawne i dlatego mu siê nie podnios³o po tym te¶cie jaki opisali¶cie.

Szczerze mówi±c to nie wiem co napisa³e¶ nivo po zapakowaniu baga¿nika lub tylnej kanapy i odpaleniu ma piêknie wróciæ do poziomu przed za³adunkiem z tego co siê orientuje to uk³ad nivo w e38 jest na licencji citroena no ale có¿ jestê tylko cz³owiekiem i mogê siê myliæ

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar BenyMnemonik
    Do³±czy³
    Apr 2013
    BMW
    E38 750il + 728i/lpg
    Sk±d
    ¦widwin
    Blog
    5

paris16

sprawdzenie nivo powinno byæ proste, bawi³em siê nim po demonta¿u nivo 2 tygodnie temu na kanale, aby sprawdziæ czy za¶lepione wyloty ze zbiorniczków wyrównawczych s± szczelne. Nivo to system mechaniczny, niema go w kompie itd, reaguje tylko poprzez czujnik, który masz pod tylnymi nadkolami, 2 blaszki po³±czone ¶ruba, podobne do czujnika ksenonów, rozkrêæ je i popchnij blaszkê symuluj±c obci±¿enie auta, powiniene¶ zacz±æ s³yszeæ syk p³yn±cego p³ynu pod ci¶nieniem do amorów, jak blaszkê podpu¶cisz syk ustaje, w ten sposób powiniene¶ to sprawdziæ.

Dobijanie mo¿e jak przedmówca pisze oznaczaæ zmêczone sprê¿yny, zapewne siedz± tam od nowo¶ci.
    Moje obecne BMW E38 750il -> http://7er.pl/showthread.php/37092-N...50il-%28v12%29

Sztuk± jest zrobiæ stare auto tak, aby wygl±da³o lepiej ni¿ nowe...

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    Sk±d
    Bielsko
    Cytat Zamieszczone przez BenyMnemonik Zobacz posta

Dobijanie mo¿e jak przedmówca pisze oznaczaæ zmêczone sprê¿yny, zapewne siedz± tam od nowo¶ci.
    i od tego jest w³a¶nie blaszka na regulatorze na którym ustawiasz sobie po¿±dan± wysoko¶æ auta

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Szczerze mówi±c to nie wiem co napisa³e¶ nivo po zapakowaniu baga¿nika lub tylnej kanapy i odpaleniu ma piêknie wróciæ do poziomu przed za³adunkiem z tego co siê orientuje to uk³ad nivo w e38 jest na licencji citroena no ale có¿ jestê tylko cz³owiekiem i mogê siê myliæ
    Jest jednak tak ja napisa³em. Ale nie pisa³em o za³adowaniu auta na postoju i odpalaniu auta, tylko z tego co zrozumia³em z Waszych wypowiedzi, mia³o siê podnosiæ po postoju, bez dodatkowego za³adunku, czyli samo z siebie podczas wy³±czenia auto opada.

Widocznie siê niezrozumieli¶my.

NIVO w e38 jest takie same jak w e32 i e23, pisz±c oczywi¶cie o specyfikacji. Uk³ad oczywi¶cie ma wspóln± zasadê dzia³ania jak w Citroenie, ale czy to jest licencja, tego nie wiem. Ró¿ne marki mia³y NIVO, ró¿ni³y siê tylko pomp±, czy by³a napêdzana z paska osprzêtu, czy elektryczna.

i od tego jest w³a¶nie blaszka na regulatorze na którym ustawiasz sobie po¿±dan± wysoko¶æ auta
    Id±c tym tropem rozumowania, sprê¿yny s± niepotrzebne, wystarczy³oby dobijaæ ci¶nienie w amorkach. Wysoko¶æ to jedno, a amplituda pracy to drugie.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 26-06-2014 o 12:15
    pozdrawiam Bartek

Podobne w±tki

1. Termostat M62 jak sprawdziæ czy dzia³a?
    Przez Piotr_R w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 123
    Ostatni post / autor: 28-08-2012, 16:13
  2. Dynamic Drive - jak sprawdziæ czy dzia³a ?
    Przez north w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 29-03-2011, 21:42
  3. Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 01-01-2010, 17:01

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •