Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 24

W±tek: Dynamic Drive failure- b³êdy 4C08, 5F13, A3B3

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice

Post Dynamic Drive failure- b³êdy 4C08, 5F13, A3B3

Witajcie.

Po kilkutygodniowym postoju auto (730d 2005r.) wita mnie komunikatem "Dynamic Drive failure", a na wy¶wietlaczu centralnym dodatkowo "Vehicle leans more steeply when cornering. Avoid high speed cornering. Have checked by BMW Service."

W zesz³ym roku taki komunikat pojawia³ siê poniewa¿ mia³em wyciek z tylnego stabilizatora- zosta³ wymieniony i problem nie wróci³. Nawet nie wiem jaki by³ wtedy b³±d w sterowniku, bo po prostu znalaz³em wyciek. Warsztat za³o¿y³ u¿ywany stabilizator, nowe ³±czniki i gumy, a ca³y uk³ad zala³ olejem CHF11s.

Ostatnie kilka tygodni auto by³o nieu¿ywane i po drugim czy trzecim uruchomieniu silnika, wy¶wietli³ siê b³±d DD. Nie ma na liczniku b³êdu DSC ani ¿adnego innego.

Po podpiêciu ISTY mam nastêpuj±ce b³êdy:
    4C08- Message (status ARS, 0x1AC) faulty, receiver DDE, transmitter ARS
    5F13- No message from Dynamic Drive control unit, receiver DSC, transmitter ARS
    A3B3- No message from active roll stabilisation, receiver KOMBI, transmitter ARS

Nie ukrywam, ¿e chcia³bym jak najprêdzej zaj±æ siê usuniêciem tej usterki, wiêc bardzo proszê o wszelkie sugestie. Nie bardzo wiem od czego zacz±æ.

Co podejrzewam:

1. Uszkodzony modu³ steruj±cy Dynamic Drive (czyli ARS- active roll stabilisation). Nie wiem niestety gdzie on siê znajduje. Na allegro jest kilka aukcji, np.:
    http://allegro.pl/modul-sterownik-dy...010910904.html
    http://allegro.pl/modul-sterownik-dy...239687730.html
    http://allegro.pl/sterownik-modul-dy...037405510.html
    Gdzie szukaæ w samochodzie tego modu³u?

2. Uszkodzony zespó³ zaworów DD (zwana pomp±?), znajduj±cy siê za prawym nadkolem od strony nóg pasa¿era. Przyk³adowa aukcja: http://allegro.pl/pompa-dynamic-driv...056382401.html
    Zdj±³em nadkole, odpi±³em i wpi±³êm wiêkszo¶æ wtyczek, wszystkie by³y przymocowane jak nale¿y, a przewody te¿ nie nosz± ¶ladów uszkodzeñ.

3. Uszkodzona wi±zka? To podejrzewam jako ostatnie, bo auto nie mia³o ¿adnej powa¿nej przygody, nie pali³o siê, nie p³ywa³o, a ¿adnych przypadkowych b³êdów innych systemów w aucie równie¿ nie ma.

Przeszuka³em forum, szuka³em te¿ w google i nawet na zagranicznych forach rozwi±zania problemu nie namierzy³em.

Bardzo proszê o jakie¶ porady.
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 30-03-2016 o 22:27

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Zbichu
    Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Sk±d
    Estoril
    Cytat Zamieszczone przez lukasz740 Zobacz posta
    ...Po kilkutygodniowym postoju ...
    Jak siê miewa akumulator po tym postoju? Bywa, ¿e problemy z pr±dem mog± przywo³aæ niechciane b³êdy.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2016
    BMW
    BMW e65 740d
    Sk±d
    Miêdzychód/Miêdzyrzecz
    Zgadza siê Zbichu. £ukasz akumulator mia³e¶ w pozycji OFF czy ON???;>

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Akumulator jest chyba w porz±dku. Tzn. ¿adnych objawów niena³adowania nie wykazuje. Na te¶cie 9 na zegarach mam 14.2- 14.3 V ³adowania, silnik zapala bez problemu. Wczoraj mia³em tak, ¿e auto za pierwszym razem odpali³o bez b³êdu DD, pó¼niej przy ka¿dym kolejnym, jak by³o ju¿ rozgrzane, b³êdy siê pojawia³y. Od³±czy³em aku na ca³± noc i dzi¶ rano b³±d te¿ siê nie pojawi³, zobaczymy jak w ci±gu dnia. Mam w ka¿dym razie ju¿ z tydzieñ czasu ten problem i nie jest to nic przypadkowego, bo b³êdy wracaj±...

Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Sk±d
    Estoril
    Kontroler DD jest za schowkiem na rêkawiczki, bo to chyba on jest winowajc±. Brak komunikacji miêdzy tym modu³em, a pozosta³ymi elementami steruj±cymi. Bezpieczniki sprawdza³e¶? Robi³e¶ test DD Ist±?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Dzisiaj znowu DD wariowa³o. Po ca³ej nocy z od³±czonym akumulatorem auto odpali³o bez b³êdu. Kolejne odpalenie, jeszcze nienagrzanego silnika- pojawi³ siê b³±d. Co dziwne, sam znikn±³ po 5 km jazdy, by powróciæ od razu przy kolejnym uruchomieniu silnika (a w³a¶ciwie w³o¿eniu kluczyka do stacyjki). Od tamtej pory b³±d wy¶wietla³ siê ca³y czas. Sprawdzi³em bezpieczniki, od Dynamic Drive jest w schowku pasa¿era, nr 8, 10 amperów, jest w porz±dku. Pod³±czy³em ISTÊ by wykonaæ test DD, ale, co dziwne, w Activities ---> Service function ---> Chassis and suspension mam tylko takie opcje:
    Fully electric steering column
    Parking brake
    Single-axle air suspension
    Steering angle sensor
    Traction control system

Nie ma nic odno¶nie Dynamic Drive, równie¿ w Traction control system.
    Sprawdzam to w chwili wy¶wietlania b³êdu. Mo¿e faktycznie modu³ DD wyzion±³ ducha? Chyba dzisiaj wygrzebiê go zza schowka.

EDIT:
    Przed chwil± dokona³em równie¿ próby po³±czenia siê przez INPÊ. DSC wyrzuca b³±d 5F13, w tym przypadku po niemiecku: CAN Botschaftsfehler ARS
    Próba po³±czenia z Active Roll Stability koñczy siê komunikatem: IFH-0009 No response from control unit
    Wyci±gam modu³ w wolnej chwili.

EDIT 2:
    Ze starych odczytów b³êdów we wszystkich sterownikach w INPIe zapisanych kiedy¶ w PDF'ie odczyta³em, ¿e mój modu³ DD (ARS) ma numer 6776655 (37146776655). Wydaje mi siê, ¿e ju¿ raz by³ wymieniany, bo mam auto z lipca 2005r., a modu³ o tym numerze by³ produkowany od stycznia do wrze¶nia 2006r.
    Wed³ug realoem.com istnieje sporo modu³ów crossuj±cych siê z moim numerem: http://www.realoem.com/bmw/enUS/partxref?q=6776655
    Pozostaje pytanie, które s± wymienne bez problemu? "Superseded by:" czy "Supersedes:"? Z adnotacj± "Exchangeable retrospectively" czy "Bilaterally exchangeable"? Modu³ chcia³bym kupiæ gdzie¶ w okolicy, ale nie wiem czy bêdzie akurat taki o moim numerze i jakie ewentualnie mogê jeszcze szukaæ.
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 31-03-2016 o 18:02

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Podbijam temat i uzupe³niam fakty.

Modu³ wyj±³em dzi¶ z auta- znajduje siê na wysoko¶ci schowka pasa¿era, ale przykrêcony jest do prawej strony samochodu. Oprócz schowka, trzeba zdemontowaæ os³ony pod nim i os³onê miêdzy listw± ochronn± progu, a schowkiem.

Okazuje siê, ¿e mimo odczytów z INPY pokazuj±cych numer modu³u 6776655, w aucie mia³em zamontowany nr 6771264 wyprodukowany w 22 tygodniu 2005r. Auto mam z lipca 2005, wiêc wygl±da na to, ¿e to modu³, z którym auto wyjecha³o z fabryki. Dziwne trochê, ¿e INPA pokazywa³a inny numer, ale winê za to ponosi chyba warsztat, który rok temu robi³ mi aktualizacjê sterowników.

Wed³ug realoem.com mój modu³ jest zamienny z wieloma innymi: http://www.realoem.com/bmw/enUS/partxref?q=6771264
    Dzisiaj uda³o mi siê kupiæ w okolicy modu³ o numerze 6780590, który widnieje na tej li¶cie. Produkowany by³ w 2007r. W³o¿y³em go do auta i próbowa³em programowania WinKFP. Niestety nie uda³o siê- problem polega na tym, ¿e wybieraj±c Enter ZUSB i podaj±c ten numer, WinKFP wy¶wietla b³±d, ¿e nie ma takiego modu³u w plikach. Próbowa³em wybraæ rêcznie z zak³adki Choose ZUSB, spo¶ród ECU family ARS65 oraz ARS70. W ARS65 mam 6762208, 6768383, 6776655, a w ARS70 6778541 oraz 6786139. Wybra³em po kolei wszystkie z ARS70 i bodaj¿e dwa z ARS65, za ka¿dym razem po wpisaniu nr VIN i naci¶niêciu Program, WinKFP zatrzymywa³ siê na 0%, chwilê my¶la³, a pó¼niej wy¶wietla³ b³±d. Niestety nie zapisa³em jaki. W ka¿dym razie wygl±da na to, ¿e nie mam wsadu do tego sterownika.

Moje SPDaten ma wersjê V54- podobno.

Tutaj pytanie do Ciebie, Zbichu. Móg³by¶ sprawdziæ, czy masz do wyboru numer sterownika, który kupi³em (6780590)?

Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Sk±d
    Estoril
    Wed³ug moich danych sterownik 6780590 nale¿y do ECU family ASR70 i najnowszy wsad do niego to 6786139. Jednak jak piszesz nie wchodzi. Numery ze starego sterownika podchodz± pod ECU family ASR65. Próbowa³e¶ po pod³±czeniu nowego sterownika jego inicjalizacji Inp±, Ist±, czy od razu wzi±³e¶ siê za programowanie? Skoro programowanie WinKFP sprawia problemy dobrze jest podpi±æ siê ISTA/P. Program najczê¶ciej sam proponuje rozwi±zania.
    Edit: Nr Vin zmieni³e¶ w nowym sterowniku i przekodowa³e¶ pustym plikiem *.man ?
    Ostatnio edytowane przez Zbichu ; 01-04-2016 o 22:39

Vip Vip
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    brak
    Sk±d
    Kwiatkowice
    Po w³o¿eniu sterownika do auta pod³±czy³em kompa i odpali³em WinKFP z nadziej±, ¿e od razu zaprogramujê sterownik, wpisuj±c w "Enter ZUSB" jego numer, nastêpnie VIN i po tym nast±pi³oby programowanie.

Jak mogê w takim razie w inny sposób dokonaæ zmiany numeru VIN?

Nic nie kodowa³em pustym plikiem .man i szczerze mówi±c nie bardzo wiem jak to zrobiæ. NCS'em?

Do³±czy³
    Sep 2015
    BMW
    Tymczasowo Audi
    Sk±d
    Estoril
    Vin zmieniasz Tool32 z pakietu Standart tools. Kodowanie pustym plikiem .man wykonuje siê NCS'em tak jak normalne kodowanie tylko "opró¿niasz plik .man 0 Kb. Opisy dostêpne w necie.

Podobne w±tki

1. [ zawieszenie] dynamic drive
    Przez wern w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 120
    Ostatni post / autor: 19-01-2026, 19:23
  2. [zawieszenie] Dynamic Drive failure!?
    Przez Stano w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 28-01-2013, 14:31
  3. [elektronika] E66 730d - problem - B³êdy Dynamic Drive, ABS, Skrzynia
    Przez Loyd w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 13
    Ostatni post / autor: 30-08-2012, 19:35
  4. [zawieszenie] monta¿ dynamic drive
    Przez b.a w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 16-08-2012, 22:05
  5. [zawieszenie] dynamic drive