Witam
U mnie jak była nie równa praca silnika, czyli jakby wypadały zapłony i ogólnie auto nie miało mocy, winny był czujnik temperatury w przepływomierzu, oderwała się jedna nóżka i na komputerze pokazywało temperature zasysanego powietrza -68 stopni. Po wymianie tego czujnika silnik pracował jak zegarek. nie szarpał i jechał normalnie.
Pozdrawiam
Mieszkasz w dużym mieście. Każdy fachowiec od BMW ma DISa lub interfejs GT-1 i w moment można zdiagnozować usterkę, a przynajmniej się do nie przybliżyć.
Mówisz, że byłeś u fachowców, to że cewkę podmienili i motronic, a czy przede wszystkim sprawdzili jak wygląda sterowanie cewki na oscyloskopie?
Słaba iskra, ale wszystko od cewki poprzez motronic, przewody, kopułkę i palec wymieniłeś, czyli nic już nie zostało. Zatem nie wydaje mi się, że tędy droga. Chyba, że masz złe świece, które mają za duży rezystor w szeregu, ale to byś sprawdził na początku.
pozdrawiam Bartek
Właśnie ci fachowcy patrząc na nich coś jakby kombinowali,naciągali na czas bo nawet nic nie wiezli kazali przyjechać mi we wtorek i szef powiedział że znajdą przyczynę na 100 procent i rozliczymy się jak znajdziemy,co do świec to kupiłem takie co gazownik mi kazał,powiedzieli mi że chcą we wtorek zajrzeć do ustawienia zapłonu,czy w dobrym punkcie jest zapłon coś owego,jeszcze jest coś takiego w tym autku że na ciepłym gorzej zapala.
po pierwsze w układach motronic się nie ustawia zapłonu, tutaj chcę Cię naciągnąć.
po drugie, do wymiany regulator ciśnienia paliwa, jak na ciepłym nie chce palić, ale na benzynie oczywiście, jak na gazie też nie chce palić na ciepłym to musi być coś innego
pozdrawiam Bartek
Wymieniłem dzisiaj cewkę iskra nadal słaba ręce opadają.
Sterowaniem cewki WN zajmuje się sterownik silnika DME, on steruje cewką od dołu, czyli zwiera ją do masy. Możliwe, że tu jest problem, pytałem wcześniej czy sprawdzili to oscyloskopem.
Poza tym sprawdź zasilanie cewki od strony wysokiej, czyli przez bezpiecznik od plusa, tutaj odsyłam do schematów, bo dla M30 nie pamiętam, który to jest. Może tutaj masz zaśniedziałe połączenie któreś i cewka nie dostaje takiego prądu jaki potrzebuje.
Rozciągnięty łańcuch nic nie da, bo iskra występuje wedle wskazania czujnika położenia wału korbowego.
pozdrawiam Bartek
Dzisiaj odkręciłem świece ustawiłem je z 0.9 na 0.8 samochód jeszcze gorzej jedzie czyżby przerwa zła?
Dzięki Bartek za podpowiedz ale z elektryki noga jestem rozumie to że ciągnę z aku dodatkowy plus między tym bezpiecznik jakiej wielkości nie spale cewki,to drugie nie mam miernika