witam!
Przejdę od razu do rzeczy, dzisiaj zdarzyła mi się dziwna rzecz podczas oględzin samochodu, chciałem osłuchać silnik. Od jakiegoś czasu auto nie pracuje idealnie na zimnym silniku szarpie telepie, ogólnie nie chodzi dobrze, dlatego padła decyzja zakupiłem świece, nową odmę i uszczelkę zaworów i uszczelkę pod miskę olejową ,żeby było od razu zmienione + trzeba zajrzeć do pompy oleju (śruby), dzisiaj odpaliłem autko po 18godzinach czyli całkowicie wystudzone, i 3 razy strzeliło na benzynie. Nigdy wcześniej nie było takich objawów. Autko trochę gubi oleju dlatego też chce zrobić od razu w/w operacje plus jeszcze uszczelniacze, dymi na biało normalnie, temperatura jest idealna, zachowanie na ciepłym silniku też. Dlaczego autko mi strzeliło na benzynie, czy to może być coś groźnego?? Potem pojeździłem i nic się nie działo złego.. .
strzały były delikatne ale jednak tak jakby strzelała prosta instalacja gazowa.
p.s. auto ma instalacje sekwencyjną ale nie było z nią problemów, są wymienione filtry i jest ustawiona.
p.s.2 auto miało robioną diagnostykę silnika jakieś 5tys temu i wszystko było idealnie.dolot jest szczelny.
prosze o pomoc 8
aha jeszcze jedno strzał miał miejsce po odpaleniu na zimny silniku na postoju na biegu P jeżeli to ma jakieś znaczenie.