Cze¶æ.
Akurat mam rozebran± tylna pó³kê w bmw e38 i zastanawiam siê nad modyfikacj± audio. Mam w specyfikacji info i¿ mam bmw professional nag³o¶nienie, po jednym g³o¶niku w drzwiach i 4 na tylnej pó³ce. Pó³kê mam zdemontowan±, g³o¶niki maj± po 13cm ¶rednicy. Jak krêcê manetk± g³o¶no¶ci to idzie g³o¶no, chcia³bym uzyskaæ lepsze mo¿e brzmienie i za³atwiæ t± tyln± pó³kê przy okazji, ze jest zdemontowana. My¶la³em w niedalekiej przysz³o¶ci nad do³o¿eniem wzmacniacza i wofera mo¿e w baga¿nik i wymianie teraz g³o¶ników. z 8 g³o¶nikami najmilej by³o by polecieæ na fabrycznym sprzêcie i fabrycznych otworach bez ingerencji z flexami itp, tak aby wszystko dzia³a³o kompatybilnie. Mam kilka pytañ:
- Czy zmienia³ kto¶ te 8 g³o¶ników na lepsze i mo¿e co¶ konkretnego, kompatybilnego poleciæ.
- Czy w 13cm ¶rednicy mo¿na dostaæ w ogóle dobre g³o¶niki, czy nie ma sensu wymieniaæ, a jak ju¿ to trza wiêksze.
- Czy wymiana samych g³o¶ników ma sens i zamontowany oryginalnie wzmacniacz je obs³u¿y. Czy jest tam zapas mocy.
- Co polecicie zamiast zmieniarki Cd, dobrze by by³o tam wrzuciæ dvd lub jaki¶ czytnik kart, ale z ty³u w baga¿niku, nie w kabinie aby nie zmieniaæ wygl±dy wnêtrza.