Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Demontaż/montaż podsufitki w E 65

Doświadczony Użytkownik Awatar MC1
    BMW
    Ex - E 36 325i coupe, E 39 530D individual, teraz E 65 730D
    Z tą fotorelacją może być kłopot ale postaram się opisać co i jak a szczególnie niespodzianki które wyskoczą podczas działań.
    Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie Ślesin 2014.

Elbich
    Gość
    Zaczepy przy tylnej szybie?? Gdzie one dokładnie są i do czego? Wydawało mi się, że podsufitka jest przykręcana w miejscach pod lampkami.

Doświadczony Użytkownik Awatar MC1
    BMW
    Ex - E 36 325i coupe, E 39 530D individual, teraz E 65 730D
    Pisałem że po zamontowaniu podsufitki opiszę co i jak więc proszę:

Na wstępie zaznaczę że wymiana podsufitki to nic niesamowitego i każdy kto ma trochę zdolności manualnych, miejsce i kilka narzędzi poradzi sobie z tym bez większych problemów.....
    Po pierwsze trzeba uporać się ze zdemontowaniem szyberdachu (oczywiście jak mamy takowy), wsiadamy do środka i otwieramy szyber do końca i odkręcamy harmonijki które są po bokach szybra.....

- następnie odsłaniają nam się śrubki od szkła szyberdachu które odkręcamy i ściągamy szyber i odkładamy w bezpieczne miejsce ;-)
    - następnie patrząc z góry przez otwór szyberdachu będzie widać blachę wokół otworu która jest przykręcana na kilka śrubek....je też musimy odkręcić i zdemontować tą blachę i wtedy podsufitkę w okolicach szybra mamy wolną.....(trzeba zwrócić uwagę na spinki które tam są bo mają one specjalną konstrukcję że podczas dokręcania "nowej" podsufitki ładnie dociskają ją i wszystko dobrze się układa....;-)
    - następnie wsiadamy do środka samochodu i odkręcamy rączki, słoneczniki, słupki (śrubki są pod znaczkami airbagów), wyciągamy światełka (pod nimi też są śrubki)
    - następnie demontujemy słupki są one montowane na spinki i zatrzaski
    - następnie obniżamy podsufitkę i wyciągamy ją przez prawe tylne drzwi (tak to zrobione było w mojej Buni) oczywiście było trochę kombinacji z fotelami bo najpierw trzeba było je na maksa rozłożyć, później po odpowiednim ustawieniu podsufitki odpowiednio postawić do pionu i dać na maksa do przodu i wtedy podsufitka wychodzi bez większego problemu....oczywiście nie trzeba demontować foteli!!!

No i teraz został już montaż nowej podsufitki a robi się go analogicznie do demontażu.....;-)
    Podsumowując najwięcej zabawy jest z szyberdachem.

Mam nadzieję że napisałem to w miarę zrozumiale i będzie to w miarę pomocne :-)
    Moja 7er zdobywczyni I miejsca w kategorii E65 na zlocie Ślesin 2014.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 730d
    Witam, a jak to jest z tylnymi słupkami odkręcamy tylko śruby pod znaczkami airbag czy coś jeszcze?

Zaawansowany Użytkownik Awatar maxtoto
    BMW
    740iA M62TUB44 S2, 530iA M54
    "Wychodzi bez większego problemu" właśnie ja próbowałem wyciągnąć i problem jest. Jak macie kremowe fotele to lepiej je przykryć workami na śmieci. Ogólnie fest kibel z tym wyjeciem samemu szczególnie w zimie. Pierwsze podejście nieudane. Chyba wyjmę fotele. Pozdrawiam tych co bez problemu.
    Broń Masowego Wyprzedzania