-
Zaawansowany Użytkownik
stag 300 nie wykrywa czasu wtrysków benzyny
jak w temacie, mam problem że gaz nie wykrywa mi czasu otwarcia wtrysków.
miałem jakieś jazdy z wiązką od wtrysków, była poprzepalana, gazownik coś podziałał ale będe wymieniał całą wiązkę
pytanie moje brzmi: czy poza wiązką i kompem może być to coś jeszcze?
z góry wielkie dzięki za pomoc
-
użytkownik
z te go co pamiętam to wszystko jest w sterowniku i to on powinien odczytywać czasy wtrysków - mógł źle się wczepiać we wtryski poprostu .
-
Zaawansowany Użytkownik
komp wymieniony, wiązka wymieniona, problem pozostał
dokładniej wygląda to tak:
wpina się gazownik w wiązke gazu, kalibruje sterownik gazu żeby nauczył się tego co ma sterownik benzyny i wszystko jest ok
przełącza go normalnie na gazownie, na gazowni chodzi ale nie wykrywa czasu wtrysków benzyny, wszystkie wartości = 0
czasami złapie jakieś wartości ale są one mega ułańskie typu kilka sek...
ale, jak zgra wszystko i przełączy na gazownie i nie zgasi auta to wszystko śmiga na gazie, przejeździliśmy z 20km wolniej szybciej, zatrzymując się itd i bez problemu na gazie
jak tylko wyłączy się zapłon i włączy od nowa to łapie błąd i nie przełącza się na gazownie
na kompie nie wykrywa żadnych problemów z gazem, wszystkie czujniki gazu ok, sterownik gazu ok
dalej to może być wina kompa?
może to być wina kabli dających info o wtryskiwaczach do kompa z benzyny?
na benie chodzi ok, wolne obroty trzyma, jeździ lata bez problemu
pali normatywnie koło 18PB
help me, z góry dzięki again
-
użytkownik
Niech sprawdzi czy dobrze kolorystycznie wczepił się w listwę wtryskową - może przewody są zamienione - jutro postaram się zadzwonić do kumpla z gazowni - może on coś wymyśli :)
-
Zaawansowany Użytkownik
na forum beemki mi napisali że:
"Silnik M30B35 ma inaczej wyprowadzone piny w wiazce wtryskiwaczy niz jest to zrobione w wiazce STAG'a.
Najprosciej mowiac przewod + wtryskiwacza jest podawany na - wiazki staga i na odwrot.
U mnie przy M20B25 czasy wtrysku byly wyswietlane ale po zmianie silnika na M30 mialem czas wtrysku rowny 0.
Wystarczylo pozamieniac przewody w wiazce STAG'a i problem zniknal.
Zrobilem to obcinajac przewody i na nowo lutujac ale mozna tez probowac z wyjeciem pinow w kostce i ich obroceniem.
Aha chodzi o te przewody STAG'a ktore laczysz z wtyczkami idacymi do kompa benzynowego."
w sobotę jadę do gazownika może to da radę
jak ktoś ma jeszcze inny pomysł to chętnie posłucham
neuf dzwoniłeś może??
-
użytkownik
Sorry ale postaram się zadzownić w okolicach soboty - bo wiem ,ze pojechał do rodziny i nie chcę mu przeszkadzać w świętach ,a jak będzie spokojniejszy to spokojniej i lepiej odpowie :) Wczoraj miałem zadzwonić ale byłem zalatany na maxa i wypadło mi to z głowy - przepraszam za to i postaram się jak najszybciej pomoc w twoim problemie
-
Zaawansowany Użytkownik
okazało się że to to co pisałem wcześniej
czyli zamieniliśmy piny w kostkach wtryskiwaczy i zaczęło wykrywać wszystkie czasy bez problemu
dzięki bardzo wszystkim za pomoc, neuf dzięki bardzo za zainteresowanie
pozdrawiam :papa:
-
użytkownik
I tyle mi powiedzieli co może być nie halo w tym ustrojstwie :) Dobrze ,że już po problemie :)
Uprawnienia umieszczania postów