Poka¿ wyniki od 1 do 7 z 7

W±tek: ¬le dzia³aj±ce DSC?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    750i E38 '97 M-pakiet
    Sk±d
    Wa³brzych

Post ¬le dzia³aj±ce DSC?

Witam,

Mam taki problem... wystêpuje on przy prêdko¶ciach rzêdu 100-120km/h, szczególnie na p³askich drogach typu autostrada (nie wiem czemu), raz na jaki¶ czas (co 10km, co 100km), zarzuci dosyæ mocno ty³em, odczuwalne jako p³yniêcie ty³em, niezbyt przyjemne, odruchowo wciska siê na hamulec, w zasadzie przy przyspieszaniu jak i hamowaniu, ale czesto po zmianie pasa, np. wjezdzaj±c na autostradê albo z niej zje¿dzaj±c albo po przejechaniu przez jak±¶ nierówno¶æ. I tak z tego co czyta³em jest kilka opcji, najprawdopodobniej DSC przychamowuje jednym ko³em, albo s± jakie¶ luzy w zawieszeniu i ma to wp³yw na DSC albo w samym DSC/ABS co¶ siê dzieje. Jedyna ostatnia, rzeczy jaka mi siê przypomina to w okolicach kiedy mi siê to zaczê³o dziaæ, obni¿y³em nieznacznie ty³ (oko³o 3-5 cm) za pomoc± regulacji na czujniku poziomu przykrêconym do stabilizatora. Mo¿e to obni¿enie mieæ jaki¶ wp³yw? Nie zda¿a mi siê to na tyle czêsto ¿eby od razu stwierdziæ DSC (przez jazdê z i bez DSC). I kolejne wra¿enie, problem wystêpuje w dni deszczowe, ale mo¿e to zbieg okoliczno¶ci bo ostatnio czêsto pada;).

Czujê, ¿e nie ³atwy problem...

Mam wersje NIVO E38 750i

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Kyniu94
    Do³±czy³
    Jun 2013
    BMW
    e38 99r m62b35TU
    Sk±d
    Konin

Kolego masz do wymiany tuleje p³ywaj±ce ;) wymieñ je zrób zbierzno¶æ i bêdzie ok! Jak pada i najedziesz na linie namalowane na asfalcie typu passy podwójna ci±g³a itp te¿ buja autem ?
    Ostatnio edytowane przez Kyniu94 ; 29-05-2014 o 19:58

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    750i E38 '97 M-pakiet
    Sk±d
    Wa³brzych
    No mo¿liwe, ¿e buja;) Ale nie w taki sposób (a¿ tak mocno) jak o tym co pisa³em, jutro sprawdzam te tuleje...

Vip Vip Awatar kruger32
    Do³±czy³
    Jan 2012
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Sk±d
    Bielsko
    Cytat Zamieszczone przez tdobe Zobacz posta
    Witam,

Mam taki problem... wystêpuje on przy prêdko¶ciach rzêdu 100-120km/h, szczególnie na p³askich drogach typu autostrada (nie wiem czemu), raz na jaki¶ czas (co 10km, co 100km), zarzuci dosyæ mocno ty³em, odczuwalne jako p³yniêcie ty³em, niezbyt przyjemne, odruchowo wciska siê na hamulec, w zasadzie przy przyspieszaniu jak i hamowaniu, ale czesto po zmianie pasa, np. wjezdzaj±c na autostradê albo z niej zje¿dzaj±c albo po przejechaniu przez jak±¶ nierówno¶æ. I tak z tego co czyta³em jest kilka opcji, najprawdopodobniej DSC przychamowuje jednym ko³em, albo s± jakie¶ luzy w zawieszeniu i ma to wp³yw na DSC albo w samym DSC/ABS co¶ siê dzieje. Jedyna ostatnia, rzeczy jaka mi siê przypomina to w okolicach kiedy mi siê to zaczê³o dziaæ, obni¿y³em nieznacznie ty³ (oko³o 3-5 cm) za pomoc± regulacji na czujniku poziomu przykrêconym do stabilizatora. Mo¿e to obni¿enie mieæ jaki¶ wp³yw? Nie zda¿a mi siê to na tyle czêsto ¿eby od razu stwierdziæ DSC (przez jazdê z i bez DSC). I kolejne wra¿enie, problem wystêpuje w dni deszczowe, ale mo¿e to zbieg okoliczno¶ci bo ostatnio czêsto pada;).

Czujê, ¿e nie ³atwy problem...

Mam wersje NIVO E38 750i
    Objawy jakie opisujesz wystêpuj± przy zu¿ytych tulejach tylnej belki elementy s± pracoch³onne przy wymianie bez ¶ci±gacza pozostaje zrzucenie tylnej belki i ma³o osób wk³ada rêce w te tuleje system dsc nie ma tu nic rzeczy je¿eli w systemie wystêpuje b³±d system zostaje wy³oczony w mojej poprzedniej e 38 mia³em ten sam problem który wyleczy³em wymian± tuleji

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar maxtoto
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    740iA M62TUB44 S2, 530i M54, E65 750i
    Sk±d
    Poltoriko
    To na bank nie tuleje p³ywaj±ce, gdy owe tuleje s± wybite ko³a z ty³u maj± powa¿ny luz w pionie (z³ap ko³o na godzinê 6 i poruszaj na podno¶niku) ale nie wp³ywa to na jako¶æ jazdy.
    Broñ Masowego Wyprzedzania

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Pawliko
    Do³±czy³
    Jul 2011
    BMW
    Audi A5 Coupe 2.7 TDI S-line
    Sk±d
    Szczecin / Gryfice
    Blog
    4
    Wybita tuleja plywajaca nie wplywa wg Ciebie na jakosc jazdy? :O
    Wymienilem teraz u siebie na Lemfordera i mam auto nie do poznania w pewnosci prowadzenia.

Wys³ane z mojego GT-N7000 przy u¿yciu Tapatalka
    By³y:
    VW Jetta A2
    Opel Astra G Caravan
    BMW E32 730i[*][*]
    VW Passat B5 Variant
    BMW E38 728iA
    BMW E39 535iA
    Audi A3 8P 2.0T++
    Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
    BMW E91 318d+
    VW Phaeton 3.2
    Astra GTC OPC Line
    Mercedes CLK W209 200K lift
    BMW E90 320dA 177KM 08'

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar maxtoto
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    740iA M62TUB44 S2, 530i M54, E65 750i
    Sk±d
    Poltoriko
    Prawdopodobnie dlatego, ¿e mam 20 calowe ko³a i 275 z ty³u, na 16 raczej bym to odczu³.
    Broñ Masowego Wyprzedzania

Podobne w±tki

1. [elektryka] nie dzia³aj±ce kierunkowskazy i awaryjne
    Przez AdikE32 w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 26-05-2014, 15:52
  2. [elektryka] nie dzia³aj±ce elektryczne lusterka
    Przez kal!ber w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 06-11-2012, 20:49
  3. Nie dzia³aj±ce prawe lusterko
    Przez PrzemoS w dziale Seria e38