Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Słaby xenon? Nic nie widać podczas deszczu? REGENERACJA ODBŁYŚNIKÓW! Czytaj

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Hmm,z firmą z pierwszego linku mam słabe doświadczenie.Dodałem już do koszyka w ASO klosze i wnętrze reflektorów z tymi najczęściej żółtymi szkielkami.Jest konieczność wymiany uszczelek kloszy reflektorów?

Vip Vip
    BMW
    brak
    O konieczności wymiany uszczelek przekonasz się demontując klosz- jeśli uszczelki będą miękkie i całe, nie ma sensu wymieniać, tylko odwrócić na drugą stronę (tą odciśniętą do środka reflektora). Ale może się też zdarzyć, że będą całe sparciałe (tak miałem w kumpla przedliftowym E46, kiedy pomagałem mu z regeneracją lamp). W E38 demontowałem kilka kompletów i z tego co pamiętam, wszystkie miały dobre uszczelki. Najlepiej zdemontuj i zdecyduj, szkoda robić dwa zamówienia.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Jasne.Zrobię tak jak radzicie,dzisiaj postaram się przejrzeć te uszczelki.Co do kloszy może rzeczywiście warto poszukać zamienników.Boję się tylko,że w tych hurtowniach nie mają rozgraniczenia xenon,a zwykły reflektor.
    Ciężko jest zdemontować odblysniki?

Vip Vip
    BMW
    brak
    W E38 nigdy odbłyśników nie demontowałem, bo zawsze były w bardzo ładnym stanie (przynajmniej te, które wtedy miałem okazję oglądać). Natomiast robiłem to ostatnio w E60 i w tym przypadku konieczne było rozwiercenie fabrycznego nitowania od strony klapki, a przy późniejszym montażu zanitowanie zwykłymi nitami i skręcenie w dwóch miejscach śrubką (bo nitownicą nie dało się już podejść). Możliwe, że również w E38 będziesz musiał tak zrobić.

Jeśli chodzi o klosze, kiedyś kolega kupił jakieś najtańsze zamienniki no name z Allegro, były wykonane tragicznie, nierówno itd. Później zmienił na Boscha i wyglądał jak oryginał, nie można było nic zarzucić. Myślę, że Magnetti Marelli też będzie okay, bo widzę, że też występują. Nic poza tymi firmami w zamiennikach nie warto kupować.
    Ostatnio edytowane przez lukasz740 ; 17-10-2017 o 09:32

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 740iA i e39 540 touring manual

Warto też te "plastikowe szkiełka" rozpraszające zregenerować- zestaw do regeneracji plastikowych szyb reflektorów sprawdza się dobrze, z żółtych zrobiły sie leciutko żółtawe, po ok godzinie pracy nad jednym.
    Do swojej e38 z '95 roku kupiłem kompletne reflektory ksenonowe (dokupiłem potem palniki GE 95zł/szt), kosztowały coś około 300zł za dwa. Przed założeniem rozebrałem i wyczyściłem. To była jedna z lepszych inwestycji w ten samochód- dużo lepiej oświetlają droge niż poprzednie soczewki z halogenami (albo z hid'ami, bo takie były założone jak kupiłem). Ale są minimalnie gorsze niż ksenony w e39, ale tam mam palniki Philipsa- może dlatego?
    Przy okazji zapytam (choć chyba już pytałem): Czy te plastikowe rozpraszacze z e38, które mimo czyszczenia są delikatnie żółtawe, dałoby się zastapić szklanymi z e39?
    Niestety nie miałem jednocześnie rozebranych z e38 i z e39. Może ktoś z Was ma na stole i może porównać?

Jeszcze jedno- w temacie mowa jest o słabej widoczności podczas deszczu. Gdzieś czytałem, ze to zależy od barwy ksenonu- im wyższa temperatura/ bardziej niebieskie, tym będzie gorzej. Dlatego do siebie kupiłem 5400K i nie mam powodu do narzekania.
    Ostatnio edytowane przez jarcion ; 17-10-2017 o 21:35

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    f01
    Może się komuś przyda już nie trzeba polerować kloszy w e65 https://allegro.pl/oferta/klosze-ref...e68-7542940406

Doświadczony Użytkownik Awatar bombel89
    BMW
    E32 735iA 92' E39 528iAT 97'
    550zł za jedną stronę, czyli ponad 1100zł z przesyłką, to chyba lepiej regenerować.
    Opis z tłumacza, grom go wie czy to szkło czy poliwęglan. Po zdjęciach to na 99% plastik. Jeśli ktoś kto to sprzedaje nie pokusi się o opis po polsku, a nie po "polskiemu" to może na to spojrzeć z przymrużeniem oka.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E66 750Li, E66 760Li, G31 530xD, G05 45E
    Te do E65 to są zwykłe klosze z ryżu psiuknięte klarem.
    Lepiej swoje spolerować i polakierować.

Początkujący Użytkownik Awatar Mariusz777
    BMW
    e38 730d
    Witam. Ja wysyłałem do tej firmy 2 odbłyśniki(moje były niemal czarne)http://www.reflektory.autogamma.pl/i...ja-odblysnikow zapłaciłem 220 zł z wysyłką Panowie zrobili robote jak złoto po założeniu nowych moje światła zaczęły świecić na nowo :)