Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Chłodnica oleju silnikowego czy warto?

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar jpj
    BMW
    E32/E46/4R

Temat w jakimś stopniu rozeznałem. Poniżej kilka wskazówek dla osób które będą chciały w przyszłości doposażyć swoje auto w ten element. Oczywiście warunkiem jest posiadanie podstawy filtra oleju z wyjściem na przewody olejowe.

1. Do każdej wersji silnikowej są różne chłodnice oleju (kształt-długość-mocowania przewodów) i są one w większości wymienne z E34 z tymi samymi silnikami (chłodnica z M60 17212243456 jest np. taka sama jak w M51 w E34).
    2. Chłodnica oleju jest umiejscowiona pod chłodnicą wody. Jest miejsce na jej montaż. W niektórych przypadkach musimy zdemontować plastiki osłony chłodnicy blokujące dopływ powietrza. Za każdym razem trzeba sprawdzić czy chł. wody ma mocowanie/zaczepy na chłodniczkę oleju. Oczywiście do montażu najlepiej jest wyciągnąć chłodnicę wody.
    3. M60BX0 mają jedną długość chłodnicy. M70B50 również.
    3. W przypadku M30 występują trzy długości chłodnic oleju oraz parzystych przewodów olejowych. Teoretycznie dobór powinien być taki jak pokazuje realoem (silnik/skrzynia/z klimą lub bez). Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że najpierw mierzymy długość chłodnicy wody od spody między zaczepami (o ile posiada), a potem dobieramy chł. oleju oraz odpowiedniej długości przewody olejowe.
    4. M30: jest opcja zamontowania krótszej chłodnicy wraz z odpowiednimi przewodami, ale wymaga to dorobienia dodatkowych mocowań tak, aby chłodnica oleju była w miarę centralnie zamontowana pod chłodnicą wody (jak ktoś nie chce mieć w 100% OEM i nie przeszkadza mu taka "rzeźba").

Tak na marginesie. Nie sprawdzałem jaki wpływ na obniżenie temperatury oleju miał montaż chłodnicy w moim przypadku. Traktowałem to bardziej jako ciekawy OEM+ upgrade nie kolidujący z oryginalnością mojego samochodu.

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez jpj ; 30-08-2022 o 09:05