Temat w jakimś stopniu rozeznałem. Poniżej kilka wskazówek dla osób które będą chciały w przyszłości doposażyć swoje auto w ten element. Oczywiście warunkiem jest posiadanie podstawy filtra oleju z wyjściem na przewody olejowe.
1. Do każdej wersji silnikowej są różne chłodnice oleju (kształt-długość-mocowania przewodów) i są one w większości wymienne z E34 z tymi samymi silnikami (chłodnica z M60 17212243456 jest np. taka sama jak w M51 w E34).
2. Chłodnica oleju jest umiejscowiona pod chłodnicą wody. Jest miejsce na jej montaż. W niektórych przypadkach musimy zdemontować plastiki osłony chłodnicy blokujące dopływ powietrza. Za każdym razem trzeba sprawdzić czy chł. wody ma mocowanie/zaczepy na chłodniczkę oleju. Oczywiście do montażu najlepiej jest wyciągnąć chłodnicę wody.
3. M60BX0 mają jedną długość chłodnicy. M70B50 również.
3. W przypadku M30 występują trzy długości chłodnic oleju oraz parzystych przewodów olejowych. Teoretycznie dobór powinien być taki jak pokazuje realoem (silnik/skrzynia/z klimą lub bez). Natomiast z własnego doświadczenia wiem, że najpierw mierzymy długość chłodnicy wody od spody między zaczepami (o ile posiada), a potem dobieramy chł. oleju oraz odpowiedniej długości przewody olejowe.
4. M30: jest opcja zamontowania krótszej chłodnicy wraz z odpowiednimi przewodami, ale wymaga to dorobienia dodatkowych mocowań tak, aby chłodnica oleju była w miarę centralnie zamontowana pod chłodnicą wody (jak ktoś nie chce mieć w 100% OEM i nie przeszkadza mu taka "rzeźba").
Tak na marginesie. Nie sprawdzałem jaki wpływ na obniżenie temperatury oleju miał montaż chłodnicy w moim przypadku. Traktowałem to bardziej jako ciekawy OEM+ upgrade nie kolidujący z oryginalnością mojego samochodu.
Pozdrawiam!