To że coś działa a coś nie działa bez kodowania po wymianie, to przypadek. Przekodujesz, jak bozia przykazała i powinno grać. Powodzenia :)
To że coś działa a coś nie działa bez kodowania po wymianie, to przypadek. Przekodujesz, jak bozia przykazała i powinno grać. Powodzenia :)
No i problem się nie rozwiązał. Wszystko zakodowane, zaprogramowane czy co tam jeszcze trzeba było zrobić i dalej nic. Komputer woła, że jest uszkodzony czujnik przyspieszenia wzdłużnego (po niemiecku), natomiast w samym opisie tego komunikatu jest napisane po angielsku, że chodzi o czujnik prędkości. Wie ktoś może o co tutaj chodzi? I gdzie jest umiejscowiony ten czujnik? Bo na żadnym ze schematów nie moglismy go znaleźć :/ Czujniki przyspieszenia pionowego (przdni i tylni) pokazuje że są ok.
Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330
Czym kodowaliście?Zamieszczone przez Jey
Gościu używa GT1. Siedzieliśmy dzisiaj nad tym i nic. Po odpaleniu auta zapala sie dioda na przycisku, po czym gaśnie (różnie- czasem po 10, czasem po 60 sekundach) i potem juz przycisk nie reaguje.
GT1 nie jest urzadzeniem do kodowania sterownikow.
Gosc uczy sie na Twoim samochodzie skoro takich rzeczy nie wie
Potrzebny Ci SSS i Progman. Z tego co wiem, to Greg ma na kompie. skontaktuj sie z nim lub z ASO.
Wiesz co, nie wiem, bo ja sam się na tym nie znam, więc mogłem go źle zapytać i cos poprzekręcać :) Ale przynajmniej od was wiem, czym się powinno to robić, więc go o to zapytam. Dzięki za informacje.
Dzwoniłem właśnie do niego i mówi że ma obydwa programy i robił nimi i nic. Umówieni jesteśmy po nowym roku, bo teraz już nie było czasu dłużej z tym dłubać, a on ma jeszcze przez święta zgłębić temat, bo generalnie mamy mała niezgodnośc schematów ze stanem faktycznym. Chodzi o ten nieszczęsny czujnik przyspieszeń (pokazuje błąd Beschlenigungs signal langsi dalej sensor defekt). Generalnie nie możemy znaleźć go nigdzie na schematach. Wogóle te schematy są coś nie teges, bo wg nich przyciskiem można ustawiac zawias w 3 pozycjach: normal, comfort i sport, a tego przecież nie było nigdy w E38. Tak wiec na razie stoimy w miejscu. Ja staram się wydobryć od Was jak najwięcej informacji, a gościu ma jeszcze zgłębić ten temat, poszukac dobrych schematów i w styczniu będziem walczyć dalej :)
Stare wersje DIS-a (do v44 włącznie) potrafiły kodować.Zamieszczone przez sylwek7
SSS przekodowuje wszystkie znalezione sterowniki. Można też kodować NCS-Expertem pojedyńczo. Greg ma wszystko co potrzeba :) :) (nie wiem, jak z czasem ;D )
Tylko z Krakowa do Grega trochę daleko będzie :)
wiec ze tak wrzuce swoje 3 grosze.
Edc na 2 czujniki przyspieszenia przod i tyl - prawo.
Fachowiec wymienil Ci sterownik?
Wiec ja mysle tak:
jesli diagnoza sie nie laczyla z sterownikiem - ok, modul wymienic...jesli tak, to po cholere modul wymieniac. Jak do tej pory zadko kiedy sterowniki padaja tylko czujniki, kable pekaja itp.
Jak wymieniles modul zaczal sie laczyc i wypluwa blad? A przedtem nie?
Jesli tak, najpierw sprawdz czujniki.
Bmw nie mowi nic o czujnikach jak pisales, lecz czujniku przod prawa i tyl prawa. Sensor kosztuje 63 euro netto, mozna go przetestowac. Dziwne ze program diagnostyczny nie mowi ktory. Ale ok, jesli czujnik nie chodzi to system wylacza jak w PDC, tak mnie sie wydaje.
Jesli znajde czasu troche przetlumacze po ludzku.
Jey zadzwon do mnie po 21.00 na 0185417753, to Ci wytlumacze o co chodzi. Mnie sie wydaje ze Pan Mechanik cos kuma, ale sie uczy na Twoim aucie. Teraz Ty od niego kaske za kurs wez :D :D
Sensor przod:
Tyl:
Tlumaczenie z niemieckiego na szybko translatorem:
Sensor przyśpieszenia na przodzie
Sensor przyśpieszenia na przodzie ujmie przyśpieszenie budowy pojazdu na przodzie w pionowym kierunku skutku.
Wywoływany jest przyśpieszenie budowy przez reakcję pojazdu na nawierzchnię drogową. Oprócz absolutnego przyśpieszenia jest ujęty także częstość przyśpieszenia, tzn. zmiana przyśpieszeń (w/autu pióra {sprężyny}), więc także wibracyjną frekwencję {częstotliwość} budowy pojazdu.
Sensor przyśpieszenia jest zaopatrywany przez przyrząd sterowniczy z 12 woltami.
Przy wyjściu sygnału Sensors jest wydawany przyrządowi sterowniczemu wartość napięcia między 0 i 5 woltami. Przy tym przedstawia wartość od 2,5 woltów bezruch maszyny (przyśpieszenie jest 0), wartości 0 wolty i 5 woltów maksymalne wartości przyśpieszenia.
Ważnie!
By badać funkcja Sensors, może być w programie diagnostycznym pod punktem "radiotelegrafowania jonu test" pozycja "sensor przyśpieszenia na przodzie" przy obierany.
Badanie {egzamin} poza pojazdem:
Sensory wybudują, przy 12 wolta -zaopatrzenie i minusy przyłączają i przez mierzenie napięcia przy wyjściu sygnału przy równoczesnym poruszaniu Sensors, funkcja sprawdzają. Przy funkcjonalnym sensorze zmieni (zależnie od ruchu, więc wielkość przyśpieszenia) miarowa wartość napięcia między około 0 i 5 woltami .
Miejsce instalacji Sensors: Prawa {słuszna} katedra amortyzatora teleskopowego przy ścianie bocznej za ochroną sikawki.
Sensor przyśpieszenia w tył
Sensor przyśpieszenia w tył ujmie przyśpieszenie budowy pojazdu w tył w pionowym kierunku skutku.
Wywoływany jest przyśpieszenie budowy przez reakcję pojazdu na nawierzchnię drogową. Oprócz absolutnego przyśpieszenia jest ujęty także częstość przyśpieszenia, tzn. zmiana przyśpieszeń (w/autu pióra {sprężyny}), więc także wibracyjną frekwencję {częstotliwość} budowy pojazdu.
Sensor przyśpieszenia jest zaopatrywany przez przyrząd sterowniczy z 12 woltami.
Przy wyjściu sygnału Sensors jest wydawany przyrządowi sterowniczemu wartość napięcia między 0 i 5 woltami. Przy tym przedstawia wartość od 2,5 woltów bezruch maszyny (przyśpieszenie jest 0), wartości 0 wolty i 5 woltów maksymalne wartości przyśpieszenia.
Ważnie!
By badać funkcja Sensors, może być w programie diagnostycznym pod punktem "radiotelegrafowania jonu test" pozycja "sensor przyśpieszenia na przodzie" przy obierany.
Badanie {egzamin} poza pojazdem:
Sensory wybudują, przy 12 wolta -zaopatrzenie i minusy przyłączają i przez mierzenie napięcia przy wyjściu sygnału przy równoczesnym poruszaniu Sensors, funkcja sprawdzają. Przy funkcjonalnym sensorze zmieni (zależnie od ruchu, więc wielkość przyśpieszenia) miarowa wartość napięcia między około 0 i 5 woltami .
Miejsce instalacji Sensors: Prawa {słuszna} katedra amortyzatora teleskopowego w tył, od bagażnika do {po} odebrania {ubywania} przebrania się dostępnie. :D :D
Pozdr.
Greg38
UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - załóż temat i prześlij link a postaram się odpowiedzieć!
http://7er.pl
http://bmw.n-sacz.pl
http://bmw-diag.pl
http://obd-can.pl
http://auto-diag.de
No i po rozmowie z gregiem się wszystko wyjaśniło. Treaz już wiem jakim tropem podążać. Muszę się teraz skontaktować z mechanikiem i może uda się znaleźć czas przed świętami i coś zadziałać. Bedę na bieżąco informował o postępach w naprawie.