To co Ty nazywasz chorym ko³em to t³umik drgañ :P ... tak tylko siê wym±drzam :)
To co Ty nazywasz chorym ko³em to t³umik drgañ :P ... tak tylko siê wym±drzam :)
¯ycie jest zbyt krótkie, ¿eby je¼dziæ dieslem...
Przez ten t³umik drgañ wiesz co powstaje? drgania jak guma w ¶rodku siê wychlebocze a¿ w koñcu wyrwie szajbe ; ]
To widzê, ¿e na weso³o z t³umikiem drgañ jest. :D Dzisiaj po po³udniu jadê obejrzeæ dok³adnie samochód z mechanikiem, zdam sprawozdanie na forum dla potomnych, jak tylko dojdziemy do przyczyny :)
@Maniac bo t³umik drgañ jak ka¿da inna czê¶æ gumowa nie jest wieczna i powinna podlegaæ okresowej weryfikacji oraz wymianie gdy uleg³a uszkodzeniu. Sam w sobie natomiast odgrywa du¿± rolê je¿eli chodzi o trwa³o¶æ silnika zmniejszaj±c oddzia³ywanie na wa³ drgañ skrêtnych. Z drugiej strony ochron± wa³u zajmuje siê ko³o dwumasowe. Ogólnie ko³o pasowe z t³umikiem sypie siê dlatego, ¿e przyjmuje na klatê to co dostawa³ by wa³. Wiem, ¿e o tym wiesz na pewno ale pozwoli³em sobie na przypomnienie jakby jednak kto¶ nie wiedzia³ bo ³atwo jest winiæ jak±¶ czê¶æ o s³ab± wytrzyma³o¶æ nie zdaj±c sobie sprawy jakie si³y przenosi.
Ostatnio edytowane przez Martynka ; 27-05-2014 o 08:10
Ko³a pasowe s± osiowe wzglêdem siebie silniki stare zwyk³e przejecha³y setki ty¶ km i wa³y maj± zdrowe ja tego rozwi±zania nie uznaje i tyle ; ] In¿ynierzy chcieli dobrze ale wysz³o jak zawsze wiêc zazwyczaj nie wymienisz ko³a na czas tylko je¼dzisz a¿ siê urwie.
Masz racjê kolego wiêkszo¶æ nowoczesnych rozwi±zañ sprawia du¿o k³opotów g³ównie finansowych.Niekiedy mam wra¿enie wsiadaj±c do nowszego auta ¿e jest taki delikatny ¿e strach mocniej drzwiami klepn±æ hehe.
Dobrze Panowie, ale skoñczmy ju¿ o t³umikach drgañ, bo nie dotycz± one e32, a ju¿ na pewno nie m30 :D
Jak obieca³em, tak zdajê sprawozdanie:
Otworzyli¶my maskê i nareszcie w ¶wietle mogli¶my na spokojnie obadaæ teren. Pierwsze, co zrobili¶my - sprawdzili¶my czy i jak krêci siê wisko. I tu siê znalaz³ winny. Strasznie siê przycina, czasem przez max 15 sekund siê da³o krêciæ, potem twardy stop, nie chcialo ruszyæ znowu, po chwili da³o radê.. Winowajca jak siê patrzy i objawowo pasuje. Tak¿e wszyscy, którzy mierzyli w wisko - mieli racjê.
Przy okazji bêdzie wymieniony termostat i zmieniony p³yn ch³odniczy na jednolity i dobry (mia³em mieszankê wszystkiego, co przez te ponad 2 lata wpad³o mi w rêce). P³ukaæ nie bêdziemy, o ile nie zacznie du¿o syfu wylatywaæ, bo poprzedni w³a¶ciciel wymienia³ ch³odnicê w 2009 roku i uk³ad by³ w miarê czysty, z tego, co pamiêtam, ale to zweryfikujemy. Tak¿e dziêki wszystkim za pomoc. Kolejny post z mojej strony w tym temacie siê pojawi tylko je¶li siê oka¿e, ¿e nie tylko wisko pad³o.. Ale tego chcia³bym unikn±æ :)
Martynka - masz u mnie piwo. :)
spoko, nie ma za co, je¿eli auto grzeje siê na postoju to znaczy, ¿e nie ma wymuszonego przep³ywu powietrza czyli wentylator, wiêc na ogó³ przy elektrycznym oznacza to padniêty w³±cznik termiczny a w przypadku np M30 oznacza padniête wisko ale jak ju¿ kto¶ wcze¶niej wspomnia³ nie masz klimy ?? bo powinien siê elektryczny w³±czyæ na pierwszym biegu a jak uszkodzony jest rezystor to i tak w³±czy siê po chwili drugi bieg i to powinno zapobiec problemowi.
mam klimê, wiatrak od niej siê za³±cza. (klima jest nienape³niona i ¶rednio sprawna), ale chyba wszyscy wiemy, ¿e zbyt wiele to on nie daje i chwilê trwa zanim postanowi siê za³±czyæ. Mi siê dodatkowo ¶lizga, wiêc.. :)
Wiatrak od klimy na drugim biegu wystarczy³, ¿eby mnie uratowaæ w trasie z zupe³nie bezu¿ytecznym wisko. To wszystko w M70, wiêc w M30 powinien spokojnie wystarczyæ jako wentylator g³ówny.
pozdrawiam Bartek