Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 22

W±tek: i siê zagrza³o w upa³y.. m30b35

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e32 735i
    Sk±d
    Legionowo

Post i siê zagrza³o w upa³y.. m30b35

Witajcie. Betylda od wczoraj na chorobowym, czeka w kolejce do mojego zaznajomionego mechanika.
    Zaczê³o siê tydzieñ temu, tak po prostu.
    Dopóki jecha³em - temperatura idealnie na ¶rodku, jak zazwyczaj.
    Stan±³em na kilka minut w korku. Temperatura uros³a do 1 kreski, chwilê tak posta³a, po czym spad³a - pomy¶la³em, ¿e ok.
    Jaki¶ czas pó¼niej znowu stajê - temperatura do 1 kreski, chwilê tak posta³a, ale nieco d³u¿ej i spad³a szybciutko - ok, przecie¿ jest cholernie gor±co.
    Nastêpnego dnia jadê - normalka, ¶rodek, co do milimetra. Stan±³em na dwie minuty w korku (po d³u¿szej je¼dzie) - temperatura wychyli³a siê do czerwonego pola, ale po chwili wróci³a do normy. I do tej pory wszystko by³o za dnia, ale wczoraj, godz. 22 - korek na wylotówce, po 50km musia³em stan±æ, bo siê zator ma³y zrobi³. wiadomo, korek, start, hamulec, start, hamulec.. Ale zd±¿y³em dwa razy tak zrobiæ i zjecha³em na pobocze, bo wesz³o na czerwone pole i nie chcia³o zej¶æ ani milimetr. Kontrolka przy okazji utwierdzi³a mnie w przekonaniu, ¿e robiê dobrze (kuhlwassertemp ;))
    od razu wy³±czony i ogrzewanie na max i tu niespodzianka - ch³odne leci. Wiêc maska w górê, w miêdzyczasie wy³±czy³em ogrzewanie (zawsze jak stajê to biorê kluczyki odruchowo do kieszeni).
    Spostrze¿enia ok. 5 minut po zatrzymaniu siê: oba przewody od ch³odnicy gor±ce. GOR¡CE. poziom p³ynu w zbiorniczku - pod korkiem (la³em na zimnym do strza³ki, poczatkowo my¶la³em, ¿e to przez to, naiwnie). Przy termostacie przy ³±czeniu wê¿a z powy¿szym - para wylatuje spod obejmy (ci¶nienie robi swoje), lewa strona ch³odnicy ciep³a (nie gor±ca), prawa - letnia.
    Po ostudzeniu silnika (czeka³em a¿ korek siê skoñczy, przez co jak zombie dzisiaj wygl±dam) i ruszeniu wszystko niby ok, wskazówka znowu na ¶rodku, ca³± drogê. Zatrzyma³em siê na stacji, po ruszeniu niespodzianka - brak wspomagania. Po drodze odstawi³em do mechanika ¿eby zerkn±³, po nocy nie chcia³em ju¿ zagl±daæ, nawet narzêdzi nie mam dostêpnych chwilowo.
    Kto¶ ma jakie¶ sugestie, co mog³o odmówiæ pos³uszeñstwa?

W³asne przemy¶lenia:
    - termostat t³umaczy³by d³ugi czas zanim zaczyna siê ch³odziæ ciecz
    - zapchana ch³odnica t³umaczy³aby ch³odniejsz± praw± stronê, ale te¿ przez utrudniony przep³yw p³ynu - ch³odzenie w korku
    - POMPA - ta teoria jest najbardziej krzywa w moim rozumowaniu, ale chyba najbardziej poprawna - na wolnych obrotach po prostu niedomaga (przytarta?), a podczas jazdy jednak wy¿sze te obroty to jeszcze jakie¶ ci¶nienie w uk³adzie mog³a wytwarzaæ. Plus brak wspomagania po ruszeniu - pompa sta³a, pasek siê ¶lizga³ (lub co¶ takiego) i dlatego nie mia³em wspomagania (?).

Sam nie wiem, co my¶leæ... kto¶ ma jakie¶ teorie, podpowiedzi? Jutro prawdopodobnie podjadê do mechanika, wiêc chcia³bym byæ bogatszy w jak±kolwiek wiedzê na ten temat, od czego mamy zacz±æ. ¯eby nie rozbieraæ wszystkiego po kolei... ;)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Martynka
    Do³±czy³
    Dec 2013
    BMW
    735 iL
    Sk±d
    Zabrze
    Nie wspomnia³e¶ jeszcze o wisko które sugerowa³o by grzanie sie na postoju
    ¯ycie jest zbyt krótkie, ¿eby je¼dziæ dieslem...

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e32 735i
    Sk±d
    Legionowo
    Cholera, nie pomy¶la³em o tym. Przy jako takim postoju problemu nie ma, ale typowa jazda w korku - owszem.
    Jakie¶ teorie, od czego najlepiej zacz±æ diagnostykê?

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa

Wisko, termostat (który chêtnie ulega uszkodzeniu po pierwszym przegrzaniu) oraz zapowietrzenie. Je¿eli ch³odnica nie jest równomiernie gor±ca, wisko siê nie za³±czy, bo nie dostanie temperatury z nawiewu. Jak siê ma wentylator klimatyzacji z czujnikiem jego za³±czenia po prawej czê¶ci ch³odnicy, nie w³±czy siê bo ch³odnica zimna, ale sprawd¼ to na przysz³o¶æ.

Z t± pomp± to te¿ ciekawy temat, ale jakby by³o przytarte ³o¿ysko i by stawa³a to grza³oby siê strasznie. Poluzuj pasek i zakrêæ pomp±, musi chodziæ lu¼no, ale z oporem, bezw³adnie te¿ niedobrze, bo znaczy³oby to, ¿e wirnik siê urwa³.

Po tym co napisa³e¶, to ewidentny brak obiegu g³ównego, wiêc pompa albo termostat.

W ka¿dym razie wiesz co sprawdziæ, daj znaæ.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 26-05-2014 o 20:40
    pozdrawiam Bartek

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar ManiacDrifting
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne

Przytkany mia³e¶ uk³ad albo, ja niestety mocno przygotowa³em omege po u¿yciu uszczelniacza w proszku, Pompa nie traci na wydajno¶æi nawet jak jest stara wirnik jest metalowy jedyne co to mo¿e siê laæ spod simeringu i zapowietrzaæ uk³ad je¶li masz niebieskawy osad w okolicy wa³ka pompy to masz przyczynê zapowietrzanie uk³adu. Termostat te¿ radzê zmieniæ na Wahler nie ¿adne Carolstaty i inne gówna bo to ¿yje w³asnym ¿yciem.
    Wymiana pompy je¶li stwierdzono nieszczelnosæ p³ukanie Flushem i termostat wahler i Bema powinna od¿yæ.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e32 735i
    Sk±d
    Legionowo
    ttrol, bardzo dziêkujê za post. Buduj±cy i po cichu nawet mam nadziejê, ¿e to pompa. Termostat wymienia³em jakie¶ pó³ roku temu, dzia³a³o wszystko idealnie. Wiêc podchodzê do niego z du¿ym zapasem. Jutro sprawdzê pompê wg Twojego przepisu. I fakt, jest to ewidentny brak obiegu. Albo jakie¶ 50% tego obiegu - w sensie podczas jazdy jeszcze jest, ale w korku dopiero po d³u¿szym czasie. Obawiam siê, ¿e obecnie po wystarczaj±co du¿ym czasie by zagotowaæ p³yn ca³kiem, a tego chcê unikn±æ za wszelk± cenê (czerwone pole tylko mu¶nie i czekam a¿ przestygnie, mo¿e trochê pó¼no, ale mam nadziejê, ¿e jeszcze siê nie "ugotowa³" za bardzo)

Maniac, termostat przy okazji wymieniê, mo¿e obudowê, bo mam lekko nadpêkniêt±, jak znajdê jak±¶. I dziêki za polecenie firmy, bo z tym zawsze mam k³opot za pierwszym razem.
    Dziêkujê równie¿ Tobie. ¯adnego nalotu ani ¿eby lecia³o z okolic pompy nie zauwa¿y³em, ale by³o ciemno, wiêc mog³em nie zauwa¿yæ. Ale wydaje mi siê, ¿e by³o sucho, oprócz kilku kropel ze skroplonej pary.

Je¶li kto¶ jeszcze ma jakie¶ do¶wiadczenia i pomys³y, walcie ¶mia³o, pomo¿e nam to w diagnostyce i ewentualnej naprawie. Ju¿ wiem, ¿e je¶li pompa to przy okazji termostat i p³ukanka.
    Ostatnio edytowane przez Volv ; 26-05-2014 o 20:59

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Nowiq
    Do³±czy³
    May 2012
    BMW
    e32
    Sk±d
    Hajnówka
    Ko³o pasowe jest sztywne w m30 czy wulkanizowane? To, ¿e przepad³o wspomaganie mog³oby ¶wiadczyæ o uszkodzeniu ko³a pasowego i jak i te 50% wydajno¶ci pompy wody gdyby by³o wulkanizowane.

Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    wulkanizowane ko³a to wynalazek nie tamtej epoki ; ) Ko³a S± sztywne w E32.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2011
    BMW
    e32 735i
    Sk±d
    Legionowo
    czyli rozumiem, ¿e ko³o pasowe mog³oby byæ winne, ale nie w tej konstrukcji? ;)

Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    Zale¿y od konstrukcji takiego chorego ko³a zazwyczaj po oberwaniu gumy z osi ko³a a bierzni robi sie niez³y ba³agan pod mask± ale czasem siê nie robi no ale nie sposób tego nie zauwazyæ, Wiele nowszych aut tak ju¿ ma i to nie ma s³u¿yæ ¿eby by³o lepie ja gorzej np w fordach s± takie ko³a.

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 06-10-2013, 18:08
  2. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 24-08-2013, 13:05
  3. Odpowiedzi: 19
    Ostatni post / autor: 07-06-2013, 16:06
  4. [silnik] Tempomat wy³±cza siê po kilku sekundach i nie daje siê ponownie w³±czyæ
    Przez brunoz w dziale instrukcje / schematy
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 27-07-2012, 20:24
  5. czy da siê?.. a raczej (Gdzie) da siê...
    Przez Livre w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 3
    Ostatni post / autor: 15-01-2011, 16:58

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •