Poka¿ wyniki od 1 do 9 z 9

W±tek: e32 Winów,opolskie

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2013
    BMW
    e34
    Sk±d
    Wroc³aw

Post e32 Winów,opolskie

Witam,
    dzisiaj w ramach barteru mia³em zamieniæ siê na poni¿sze auto
    http://olx.pl/oferta/bmw-7-e32-735i-...tml#50088a3c49

Auto przyjecha³o do mnie i mojego mechanika. Przez telefon dowiedzia³em siê,¿e trzeba zrobiæ klimatyzacjê, wymieniæ butlê, wyregulowaæ zawory. Auto generalnie jak na 7er w dobrym stanie itd.
    Sprzedaj±cy przyjecha³ z Koleg±, który "bardzo" zna³ siê na samochodach...zacz±³ szukaæ w moim problemów, jak znalaz³ "rdzê" w postaci kó³eczka o ¶redni 5mm przy nadkolu to stwierdzi³em,¿e nie warto dyskutowaæ(akurat blacharka jest naprawdê mocn± stron± mojego auta).Od spodu mojego auta o dziwo nie chcieli ogl±daæ,mimo,¿e chcia³em udostêpniæ(normalne chyba?),tylko szybko finalizowaæ transakcjê.
    Zaczêli¶my ogl±daæ 7er i...:
    -maska wymieniona na poliftow±- schodzi klar, byle jako polakierowana, sporo odprysków od kamieni;
    -lakier b. matowy+ bardzo du¿o drobnych rysek(obstawiam,¿e kto¶ jedxi³ na myjniê ze zu¿ytym/twardym w³osiem);
    - prawe przednie drzwi -rant tak pordzewia³y,ze lepiej wymieniæ-ale tu patrz powy¿ej- lakier ca³ego auta mega zmêczony;na innych rantach te¿ ruda,ale nie tak koszmarnie jak na PP drzwiach;
    -woda w baga¿niku;
    - nad lewym nadkolem kto¶ tam sprejemi paskudnie popryska³;
    -drzwi kierowcy nie maj± ¿adnego oporu...w sensie-nie trzymasz-zamykaj± siê same;
    -uszczelki przy drzwiach poszarpane, uszczelki/gumy przy klamkach popêkane i stwardnia³e
    -fotel trochê wymiêty;
    Wje¿dzamy na kana³-hamulce piszcz±, silnik chodzi nierówno nieco
    od spodu- auto ma dwa wycieki oleju z silnika, ze skrzyni i na dyfrze widaæ te¿ kropelki.
    ³±czniki stablizatora do wymiany;amortyzatory- rok temu mia³y podobno 49-50%, a auto rzekomo pokonuje codziennie od 100-400km-jak dla mnie powinny byæ wymienione rok temu.
    Trochê pordzewia³o przy lewym progu-kto¶ nieumiejêtnie wstawi³ zapewne podno¶nik kiedy¶ ¼le ustawiono.
    Skonczy³a siê butla gazu, zaraz przegl±d, oc wychodzi.Aha-klima nie dzia³a,brak ch³odniczki. Gaz (podobno)wymieniony na wspó³czesny w serwisie w Niemczech.
    Sprzedajacy przyznaje,¿ê auto ma problem ze zbie¿no¶æi± albo geometri± -nie potrafi³ doprecyzowaæ :)
    Autem nie odby³em jazdy próbnej,bo te oglêdziny spowodowa³y,¿e nie chce mi siê wydawaæ 4-5 tysiêcy,by auto przyzwoicie je¼dzi³o a 15,by by³a pere³ka(choæ w³a¶æ. twierdzi,¿e 4ery wystarcz±,by by³± per³±).
    Na naprawy wymienione w og³oszeniu brak dokumentacji. Wg mnie auto mia³o ciê¿kie ¿ycie i raczej 402 tysi±ce s± albo zdecydowanie zbyt ma³± liczb± km/albo by³o to piek³o dla auta. Dlaczego tak mówiê? Bo widzia³em/jecha³em paroma e32 z przebiegami zbli¿onymi-380-460tysiêcy i wygl±da³y/prezentowa³y siê mechanicznie i wizualnie o niebo lepiej. Moje e34 doprowadzi³em do prawie 300tysiêcy i przy tej e32 wygl±da³aby na nówkê.
    Co do sprzedaj±cego- mam mieszane uczucia. M³ody ch³opak,sympatyczny-przez telefon powiedzia³ mi o klimie, butli, regulacji zaworów. Niepotrzebnie upiera³ siê,¿e auto jest w dobrym stanie, nie ma wycieków, bo on nie widzi nic pod autem(a olej s±czy siê 30cm od mojej g³owy),amortyzatory mo¿na wg niego jeszcze zostawiæ i auto jest b. zadbane....Brn±³ i chyba w to wierzy sam,ale jak dla mnie auto warte 2-3tysiace i do remontu.(Szpachli jako¶ specjalnie nie ma,i buda jak na 24y lata jest przyzwoita-wiêc mo¿e warto).
    Natomiast jego Kolega próbowa³ kozaczyæ, ale niestety jego wiedza by³a mniejsza od mojej- w porê zrozumia³,¿eby odpu¶ciæ,bo tak± s³ab± manipulacj± nic nie ugra.
    Nie mówiê,¿e trup i szkoda czasu,ale,¿ê jest to auto do solidnego od¶wie¿enia, remontu i wtedy pewnie bêdzie ³±dn±e32:)
    Pozdrawiam

P.S. Z tego co siê orientuje,to auto jest na forum..

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar JustBringIt#
    Do³±czy³
    Oct 2013
    BMW
    E38 728iA 99'
    Sk±d
    OP
    Okey, skoro pan próbuje na si³ê zepsuæ opiniê mi to mo¿e ja powiem jak by³o naprawdê, pan podejrzewam, ¿e pierwszy raz ogl±da³ e32, jedynie jego koledzy-mechanicy znali siê co¶ na rzeczy.

Co do wycieków... od tamtego momentu zrobione 1000+ km i ani KROPELKA (!!) nie wyciek³a ani ze skrzyni ani z silnika, te ¶lady by³y po starych wyciekach o czym mówi³em, i celowo nie my³em silnika do sprzeda¿y - nie jestem oszustem.

Do czynnika klimy by³a nawet oryginalna naklejka pod mask±.
    Ch³odnica klimy jest, lecz najprawdopodobniej dziurawa lub na ³±czeniu z przewodami gdzie¶ ulatnia siê czynnik.
    gaz ju¿ wa¿ny do 2022 - butla toroidalna w kole, przegl±d te¿ przesz³a bez problemów gdzie pana s³owa by³y " w tym stanie w±tpiê ¿eby przesz³a przegl±d ".
    Co do amortyzatorów powiedzia³em, ¿e za nied³ugo trzeba bêdzie je wymieniæ poniewa¿ mia³y oko³o 55% na przegl±dzie.
    Co do braku dokumentacji na naprawy to mogê nadrukowaæ 2 stosy po sufit faktur i wyjdzie na to, ¿e samochód jest ca³y NOWY tylko, ¿e 24-ro letni, tylko czy to bêdzie prawda - nie s±dzê.
    Zapocenie na simeringach od dyfra, które jest obecne w 90% e32 je¿d¿±cych, heh co tu du¿o mówiæ - szukanie na si³ê usterki
    Fotel ? o co kaman ?
    nierówna nieco praca silnika ? -To nie jest nowe M30 tylko stare dobre M30 z przebiegiem 400+ tysiêcy - nie wiem czego pan siê spodziewa³...

Co do pana e39... Skoro pan wtedy na miejscu powiedzia³ " podejrzewam, ¿e ten samochód ma ponad 700 tysiêcy " - to w takim razie pana e39 "podejrzewam" mia³o ponad milion. Zreszt±... Kto jedzie samochodem 200km/h+ w trasê oko³o 400km do Warszawy bez oleju ( tak pan powiedzia³ ), zaciera silnik a pó¼niej próbuje desperacko zamieniæ siê za dobry samochód. Dlaczego pan nie opisa³ swojego samochodu ? Panewka wali ale mówi³ pan przez telefon, ¿e do Opola dojedziemy spokojnie, na miejscu jednak zmieni³ pan zdanie na " jest prawdopodobne, ¿e dojedziecie " - to s± pana s³owa. DYFERENCJA£ by³ u pana wymieniany w dodatku za 120 z³ ;o (tak pan mówi³), który huczy rzekomo " przy 140km/h ". Blacharka w pana e39 jest tak mocn± stron±, ¿e na prawych drzwiach odpada lakier lub szpachla od wgniotki, ciê¿ko stwierdziæ bo do¶æ gruby ten "lakier" - bynajmniej z tego co wiem to oryginalny lakier siê nie kruszy ani nie odpada p³atami. Ponadto rdza u pana nie by³a przy nadkolu tylko nad nadkolem i to dobre parê cm co mnie zdziwi³o nieco...

cytat " Natomiast jego Kolega próbowa³ kozaczyæ, ale niestety jego wiedza by³a mniejsza od mojej " - to zdanie po prostu mówi wszystko o panu - wielki znawca BMW, który musia³ poprosiæ o pomoc dwóch kolegów w ocenie samochodu. Na nic jednak zda³y siê pana próby na si³ê szukania usterki typu " mo¿liwe, ¿e ca³y ty³ by³ przespawany z innego samochodu " -nie wiedzia³em czy to na prawdê pan powiedzia³ czy ja zwariowa³em i s³yszê jakie¶ dziwne g³osy -Widaæ znawca skoro nie wie jak wygl±da fabrycznie blacha nie naprawiana w baga¿niku.

To co pan wymieni³ to jest koszt rzêdu 500 z³ do 1000 z³ MAX. Jeszcze raz panu powtórzê, to jest samochód, który jest u¿ywany na co dzieñ - nie stoi w cieplutkim gara¿u na ko³kach i nie czeka na wzrost warto¶ci za 20 lat. Je¿eli ju¿ mówimy o cenach, w pana samochód trzeba by³oby zainwestowaæ nowy silnik, nowy dyferencja³, fotel, opony i co¶ jeszcze by siê znalaz³o (poniewa¿ nie jecha³em samochodem nawet) co daje kwotê oko³o 7 tysiêcy dop³aty (bardzo tanio licz±c) do e39 z 1997 roku. A co do mojego samochodu - to co by pan dop³aci³ ( te oko³o 5-6 tysiêcy ) - bez problemu by pan odzyska³, poniewa¿ e32 nabiera warto¶ci, nie bêdzie ju¿ tañsze.

Przez telefon wszystko fajnie piêknie a na miejscu jak w 90% zonk, ja natomiast panu wszystko przez telefon szczerze powiedzia³em tak jak jest. Ogl±daæ od spodu nie musia³em bo widzia³em, ¿e progi s± okey, bardziej by mi zale¿a³o na je¼dzie próbnej - o ile by wytrzyma³ jazdê próbn±...

Dziêkujê za opiniê o mnie, staram siê byæ mi³y dla ka¿dego - jednak nienawidzê k³amstwa, cwaniactwa i zadufania w sobie... Ponadto brak kultury na tyle, ¿eby nie oddaæ parê groszy na drogê powrotn±, nie zale¿y mi na tej kasie tylko liczy siê gest ! Kultura nakazuje skoro przyjecha³em do pana, urwa³em siê z pracy podobnie jak mój "KOLEGA", a pan na miejscu jeszcze mia³ w±tpliwo¶ci czy dojedziemy do domu pana samochodem jak dojdzie do wymiany, brak s³ów, gdybym by³ na pana miejscu to a¿ by mi g³upio by³o tak kogo¶ potraktowaæ, nawet gdyby przyjecha³ samochodem ze z³omu...

Jeszcze raz powtórzê - TO JEST 24-ro letni SAMOCHÓD... Nawet cz³owiek w tym wieku nie jest w pe³ni zdrowy, a co dopiero maszyna.

Przepraszam za tak obszern± wypowied¼ ale a¿ siê gotujê kiedy widzê jak kto¶ próbuje na si³ê zepsuæ opiniê o samochodzie, w jakim celu w ogóle ? Mi nawet do g³owy nie przysz³o, ¿eby na forum od BMW 5 pisaæ o pana samochodzie, któremu do idea³u jest dalej ni¿ bli¿ej... Niez³y tupet.

Nie pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez JustBringIt# ; 07-06-2014 o 15:54

Vip Vip Awatar ttrol
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93
    Sk±d
    Zgorza³a/Warszawa
    I teraz liczycie, ¿e my zdecydujemy kto ma racjê?

Z opisu wynika, ¿e jedno i drugie auto jest niezadbane i nieodpowiednio serwisowane.
    pozdrawiam Bartek

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar nino
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    Ja to widzê tak : jeden i drugi zatai³ pewne fakty.
    Do wymiany nie dosz³o, ale po co od razu opisywaæ ca³± historie jakby dosz³o do oszustwa? A gdzie jakie¶ dowody? Zdjêcia? Ekspertyzy?
    Teraz najlepiej k³apaæ dziobem na forum licz±c nie wiadomo na co.

Do³±czy³
    Oct 2013
    BMW
    E38 728iA 99'
    Sk±d
    OP
    Nie znoszê k³amstwa i dlatego musia³em odpisaæ na t± "opiniê". W ogóle... jaki cel mieli¶cie w tym, ¿eby napisaæ co¶ do tego tematu ? Wg mnie sprawa jest jasna i ¿adnych dodatkowych komentarzy nie potrzebuje. Temat proponujê zamkn±æ by nie nabijaæ postów ;)

Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    Cytat Zamieszczone przez JustBringIt# Zobacz posta
    Nie znoszê k³amstwa i dlatego musia³em odpisaæ na t± "opiniê". W ogóle... jaki cel mieli¶cie w tym, ¿eby napisaæ co¶ do tego tematu ? Wg mnie sprawa jest jasna i ¿adnych dodatkowych komentarzy nie potrzebuje. Temat proponujê zamkn±æ by nie nabijaæ postów ;)
    A jaki Ty mia³e¶ cel odpisuj±c w temacie? Wystarczy³o napisaæ priv do autora w±tku. Wg mnie sprawa jest jasna - jeden i drugi ¶ciemnia haha

Do³±czy³
    Oct 2013
    BMW
    E38 728iA 99'
    Sk±d
    OP
    Gdyby¶ nie zauwa¿y³ to na samym pocz±tku jest informacja o tym, ¿e napisa³em jak by³o naprawdê - o faktach siê nie dyskutuje. Patrz±c na twoj± wcze¶niejsz± wypowied¼ stwierdzam, ¿e masz k³opoty z czytaniem ze zrozumieniem, wiêc proszê nie wypowiadaj siê i nie nabijaj sobie postów...

Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    E32 735
    Sk±d
    Katowice
    Cytat Zamieszczone przez JustBringIt# Zobacz posta
    Gdyby¶ nie zauwa¿y³ to na samym pocz±tku jest informacja o tym, ¿e napisa³em jak by³o naprawdê - o faktach siê nie dyskutuje. Patrz±c na twoj± wcze¶niejsz± wypowied¼ stwierdzam, ¿e masz k³opoty z czytaniem ze zrozumieniem, wiêc proszê nie wypowiadaj siê i nie nabijaj sobie postów...
    Ka¿dy ma swoj± prawdê, zazwyczaj le¿y ona po¶rodku. To, ¿e Ty sobie co¶ tam piszesz nie oznacza jeszcze, ¿e tak jest w 100%. Ale masz racjê, nie ma sensu pisaæ w tym temacie, bo to jak rzucanie grochem o ¶cianê.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Byczus
    Do³±czy³
    Aug 2013
    BMW
    E39 530dAT, E32 730i V8 manual
    Sk±d
    Poznañ
    jak by nie by³o, poczciwej E32 mo¿na wiêcej wybaczyæ :P
    Jest BMW E39 530dA Touring 2001r.

Jest BMW E32 730i V8 manual 1992r.

By³o BMW E34 525i manual 1991r.

Uprawnienia umieszczania postów