Witam,
dzisiaj w ramach barteru mia³em zamieniæ siê na poni¿sze auto
http://olx.pl/oferta/bmw-7-e32-735i-...tml#50088a3c49
Auto przyjecha³o do mnie i mojego mechanika. Przez telefon dowiedzia³em siê,¿e trzeba zrobiæ klimatyzacjê, wymieniæ butlê, wyregulowaæ zawory. Auto generalnie jak na 7er w dobrym stanie itd.
Sprzedaj±cy przyjecha³ z Koleg±, który "bardzo" zna³ siê na samochodach...zacz±³ szukaæ w moim problemów, jak znalaz³ "rdzê" w postaci kó³eczka o ¶redni 5mm przy nadkolu to stwierdzi³em,¿e nie warto dyskutowaæ(akurat blacharka jest naprawdê mocn± stron± mojego auta).Od spodu mojego auta o dziwo nie chcieli ogl±daæ,mimo,¿e chcia³em udostêpniæ(normalne chyba?),tylko szybko finalizowaæ transakcjê.
Zaczêli¶my ogl±daæ 7er i...:
-maska wymieniona na poliftow±- schodzi klar, byle jako polakierowana, sporo odprysków od kamieni;
-lakier b. matowy+ bardzo du¿o drobnych rysek(obstawiam,¿e kto¶ jedxi³ na myjniê ze zu¿ytym/twardym w³osiem);
- prawe przednie drzwi -rant tak pordzewia³y,ze lepiej wymieniæ-ale tu patrz powy¿ej- lakier ca³ego auta mega zmêczony;na innych rantach te¿ ruda,ale nie tak koszmarnie jak na PP drzwiach;
-woda w baga¿niku;
- nad lewym nadkolem kto¶ tam sprejemi paskudnie popryska³;
-drzwi kierowcy nie maj± ¿adnego oporu...w sensie-nie trzymasz-zamykaj± siê same;
-uszczelki przy drzwiach poszarpane, uszczelki/gumy przy klamkach popêkane i stwardnia³e
-fotel trochê wymiêty;
Wje¿dzamy na kana³-hamulce piszcz±, silnik chodzi nierówno nieco
od spodu- auto ma dwa wycieki oleju z silnika, ze skrzyni i na dyfrze widaæ te¿ kropelki.
³±czniki stablizatora do wymiany;amortyzatory- rok temu mia³y podobno 49-50%, a auto rzekomo pokonuje codziennie od 100-400km-jak dla mnie powinny byæ wymienione rok temu.
Trochê pordzewia³o przy lewym progu-kto¶ nieumiejêtnie wstawi³ zapewne podno¶nik kiedy¶ ¼le ustawiono.
Skonczy³a siê butla gazu, zaraz przegl±d, oc wychodzi.Aha-klima nie dzia³a,brak ch³odniczki. Gaz (podobno)wymieniony na wspó³czesny w serwisie w Niemczech.
Sprzedajacy przyznaje,¿ê auto ma problem ze zbie¿no¶æi± albo geometri± -nie potrafi³ doprecyzowaæ :)
Autem nie odby³em jazdy próbnej,bo te oglêdziny spowodowa³y,¿e nie chce mi siê wydawaæ 4-5 tysiêcy,by auto przyzwoicie je¼dzi³o a 15,by by³a pere³ka(choæ w³a¶æ. twierdzi,¿e 4ery wystarcz±,by by³± per³±).
Na naprawy wymienione w og³oszeniu brak dokumentacji. Wg mnie auto mia³o ciê¿kie ¿ycie i raczej 402 tysi±ce s± albo zdecydowanie zbyt ma³± liczb± km/albo by³o to piek³o dla auta. Dlaczego tak mówiê? Bo widzia³em/jecha³em paroma e32 z przebiegami zbli¿onymi-380-460tysiêcy i wygl±da³y/prezentowa³y siê mechanicznie i wizualnie o niebo lepiej. Moje e34 doprowadzi³em do prawie 300tysiêcy i przy tej e32 wygl±da³aby na nówkê.
Co do sprzedaj±cego- mam mieszane uczucia. M³ody ch³opak,sympatyczny-przez telefon powiedzia³ mi o klimie, butli, regulacji zaworów. Niepotrzebnie upiera³ siê,¿e auto jest w dobrym stanie, nie ma wycieków, bo on nie widzi nic pod autem(a olej s±czy siê 30cm od mojej g³owy),amortyzatory mo¿na wg niego jeszcze zostawiæ i auto jest b. zadbane....Brn±³ i chyba w to wierzy sam,ale jak dla mnie auto warte 2-3tysiace i do remontu.(Szpachli jako¶ specjalnie nie ma,i buda jak na 24y lata jest przyzwoita-wiêc mo¿e warto).
Natomiast jego Kolega próbowa³ kozaczyæ, ale niestety jego wiedza by³a mniejsza od mojej- w porê zrozumia³,¿eby odpu¶ciæ,bo tak± s³ab± manipulacj± nic nie ugra.
Nie mówiê,¿e trup i szkoda czasu,ale,¿ê jest to auto do solidnego od¶wie¿enia, remontu i wtedy pewnie bêdzie ³±dn±e32:)
Pozdrawiam
P.S. Z tego co siê orientuje,to auto jest na forum..

Odpowiedz z cytatem
-nie wiedzia³em czy to na prawdê pan powiedzia³ czy ja zwariowa³em i s³yszê jakie¶ dziwne g³osy -Widaæ znawca skoro nie wie jak wygl±da fabrycznie blacha nie naprawiana w baga¿niku.