Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: prosze o rade

Oczywiście ewentualna grzywna zostanie powiększona o koszty sądowe (nie są strasznie duże, zależą chyba od ilości rozpraw). W przypadku uniewinnienia oczywiście koszty idą z naszej wspólnej kieszeni. Warto przeciągać sprawę jak najdłużej, bo policjanci mają na tyle dużo roboty, że mogą mało pamiętać na rozprawach. Jeszcze jedna wskazówka organizacyjna - kolego @blitz, masz prawo wglądu w akta i korzystaj z niego, bo to co jest protokołowane, nie zawsze jest dokładnym odzwierciedleniem przebiegu rozprawy, może być gwoździkiem do przysłowiowej trumny....

Cytat Zamieszczone przez Dzuda
    Ja miałem taki przypadek iż jechałem z TIR-em i na podwójnej ciągłej się wychyliłem do wyprzedzania no ale zobaczyłem radiowóz i manewru nie wykonałem.Oczywiście policja mnie zatrzymała i chciała wlepić mandat na wyprzedzanie na podwójnej ciągłej ale że tego nie zrobiłem mandatu nie podpisałem.Policjant stwierdził że kieruje sprawę do sądu więc mu przytaknąłem po czym oddał mi prawo jazdy itd i odjechałem.Do tej pory nic jeszcze mi nie przyszło a już to było dość dawno bo z 3-4miesiące temu...
    No to jeszcze "wszystko się może zdarzyć".... ;D

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740d
    Gdzie mogę zrobic wglad w akta?

Jeśli masz już wezwanie do Sądu, to masz sygnaturę sprawy. Jako strona w tej sprawie idziesz do sekretariatu i prosisz o wgląd w akta. Możesz też napisać na miejscu wniosek i zrobić kopię (choćby fotki telefonem) tego, co zostało do tej pory zgromadzone.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740d
    Jeszcze mam takie pytania: czy nie mam prawa do skladania wczesniejszych wyjasnien? Dlaczego nie zostali spisani swiadkowie chodz o to prosilem podczas zatrzymania, bo przeciez ja nie mam prawa ich legitymowac.

Cytat Zamieszczone przez blitz
    Jeszcze mam takie pytania: czy nie mam prawa do skladania wczesniejszych wyjasnien? Dlaczego nie zostali spisani swiadkowie chodz o to prosilem podczas zatrzymania, bo przeciez ja nie mam prawa ich legitymowac.
    Dla policjantów Ty jesteś stroną i świadkowie ich nie interesują. Teraz w Twoim interesie jest zgłosić świadków do sądu (zabierz ich ze sobą). O personalia glin się nie martw, wszystkiego się dowiesz w Sądzie, tam oni też nie są anonimowi....

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740d
    Chodzilo mi o swiadkow ze przeciez moga byc mi obcy i nie musza sie przede mna legitymowac w celu podania ich jako swiadkow zdarzenia. Dlatego chcialem aby zostali spisani przez policjantow.

Cytat Zamieszczone przez blitz
    Chodzilo mi o swiadkow ze przeciez moga byc mi obcy i nie musza sie przede mna legitymowac w celu podania ich jako swiadkow zdarzenia. Dlatego chcialem aby zostali spisani przez policjantow.
    To nie ma żadnego znaczenia. Ty jako strona nie jesteś zobligowany do mówienia prawdy tylko do obrony swojego tyłka ;D (oczywiście w granicach rozsądku, co świadkowie zgodnie potwierdzą)
    Pouczenie o obowiązku składania zeznań zgodnych z prawdą dotyczy świadków. Policjanci nie muszą ich znać. Możesz przyprowadzić osobę, która nie była bezpośrednim świadkiem zajścia ale ma coś do powiedzenia w sprawie (w tym przypadku raczej nie ma takiej opcji)....

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740d
    Troche to dziwne bo jak kierowca autobusu mialby podac swiadkow skoro nie zna ich personaliow? A co z prawem do skladania wyjasnien i pouczeniu o prawach i obiowiazkach?

Dlatego jak jest stłuczka czy coś i chcesz kogoś pobocznego wziąć na świadka to się bierze od niego namiary.
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Uprawnienia umieszczania postów