Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 22

W±tek: E38 Spadek MOCY !

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar robert1903
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    e38 740iA Alpina
    Sk±d
    £ód¼

Post E38 Spadek MOCY !

Witam
    Walcze z moj± e38 ju¿ d³ugo. Wymieni³em wiele i dalej mam brak mocy w zakresie 4800-6000 obrotów. Przy 4800 mam 265 koni. Seria nie ma tak dobrego wyniku. A czemu dalej jest "dziura". Motor to M60b40 z manualn± 6k±. Sprzêg³o spiekowe reszka Sachs. Wydech sportowy przelotowy. Brak katalizatorów. Wspawany X-PIPE. Dolot K&N w oryginalnej puszce. Wymienione uszczelki kolektora ssace oraz kolektora wydechowego. Wydech uszczelniony, dolot tak samo.
    Moje pomys³y jeszcze :
    *wymiana ODMY ?
    *wymiana przep³ywomierza ?
    *wymiana kompletu cewek ? (¶wiece nowe)
    *sprawdziæ rozrz±d ?
    Co my¶licie ?
    Wykres z Hamowni do wgl±du.

BTW wiêkszo¶æ z Was nie zdaje sobie sprawy ale nie ma tych 286 koni. Za pierwszym razem na Hamowni wysz³o mi 254 konie. A ¶ciga³em siê z 740i w automacie 95 rok i 740i w automacie 99 rok i objechane to ile one mia³y ?
    Pozdrawiam

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar SajneK
    Do³±czy³
    Feb 2014
    BMW
    E38 740D 2000r
    Sk±d
    Warszawa
    Mia³y automaty, to duza roznica.
    Ja bym podmieni³ przeplywke

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez SajneK Zobacz posta
    Mia³y automaty, to duza roznica.
    Ja bym podmieni³ przeplywke
    Tak. Na ich niekorzy¶æ

Sprawd¼ czy na ja³owym s± odczyty z czujnika wa³ka

Przep³ywomierz mo¿na wyczy¶ciæ.
    Jak kombinowa³em z V12 to na ja³owym potrafi³o byæ 2kg/h ró¿nicy, miêdzy przep³ywomierzami
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    za³atw przep³ywke do podmiany cewki mo¿na chyba pomierzyæ ???? ogó³em wynik i tak z³y nie jest na kilkunastoletnie auto a mo¿e wydech powoduje ten efekt??

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar S1 POLAK
    Do³±czy³
    May 2011
    BMW
    By³o e36 320is,e46 320i ,jest e38 735i automat ;)
    Sk±d
    735i z Hildesheim-Niemcy,Ja z Ciêciny-Powiat ¯ywiecki
    Blog
    7
    cewki mo¿esz zmie¿yæ ³atwo
    ---https://www.youtube.com/watch?v=HDuXpZM8MUg
    albo po zmroku lub a cimnym pomieszczeniu zdejmij os³one cewek i zobacz czy iskrza za zapalonym ,która iskrzy -do wymiany ;)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Mat88
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    E38 728iA
    Sk±d
    Warszawa
    podmieñ przep³ywkê na ori i wsad¼ oryginalny filtr powierza. Po zmianie filtra powietrza na sportowy czêsto jest spadek mocy poniewa¿ komputer jest zaprogramowany pod stary filtr. Po zmianie na taki filtr powietrza trzeba udaæ siê na tzw. mapowanie silnika, tak jest przynajmniej w przypadku subaru impreza. Jak rozrz±d nie ha³asuje to nie zagl±damy tam, chyba ¿e s± wycieki itp. Na cewki bym nie stawia³ bo wraz z obrotami (mimo ¿e jest do³ek w mocy) to moc delikatnie ro¶nie.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2011
    BMW
    E36 323i, E38 735i
    Sk±d
    Bielsko-Bia³a
    Kilka moich lu¼nych uwag:
    - do korekcji warto by dodaæ wilgotno¶æ powietrza (oprócz widocznych temperatury i ci¶nienia)
    - hamownie inercyjne lubi± zani¿aæ moc, ze wzglêdu na charakter ich pracy - s± lepsze do porównywania efektów modyfikacji przed/po ni¿ do mierzenia faktycznej mocy
    - kwestia nadmuchu na ch³odnice (powinien byæ proporcjonalny do prêdko¶ci samochodu) - w naszych silnikach mamy visco, byæ mo¿e zasz³a sytuacja, ¿e w przedziale który wskazujesz, nast±pi³o otwarcie termostatu, wyrzucenie gor±cej wody na ch³odnice i w³±czenie visca/wentylatora które b±d¼ co b±d¼ odbiera trochê mocy od silnika
    - dobrze by³o by zrobiæ co najmniej trzy pomiary (byæ mo¿e by³y robione) a nie opieraæ siê tylko na jednym
    - fajnie by te¿ by³o wróciæ do serii i zobaczyæ ile ma seryjny silnik, a potem dopiero sprawdzaæ efekt po modyfikacjach (patrz drugi punkt)
    - modyfikacje wydechu i dolotu mog± daæ zgo³a odmienny skutek od oczekiwanego, szczególnie usuwanie katalizatorów czy wspomniany X-pipe

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar robert1903
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    e38 740iA Alpina
    Sk±d
    £ód¼
    Pomiar by³ wykonywany na 5 biegu poniewa¿ wtedy jest du¿o dok³adniej. D³u¿ej siê auto wkrêca.
    Kolejny pomiar na 4 biegu okaza³ siê gorszy - wynik 254 KM ale silnik by³ ju¿ mocno gor±cy.
    Przed zrobieniem X-Pipe i wymian± uszczelniaczy pod kolektorami wydmucha³ 253 KM i 350nm. Wiec te operacje pomog³y.
    Tu co¶ jest nie tak z powietrzem / paliwem / iskr± jedno z 3ch. Poniewa¿ powyzej 5000 obrotów puszcza ciemny dym z rur.
    Czyli na moje oko przepala paliwo którego jest podawane za du¿o lub które nie ma iskry. Mog± cewki nie domagaæ przy wysokich obrotach i nie dopalaæ paliwa ?
    Co widaæ na filmiku :
    https://www.youtube.com/watch?v=e2hc...ature=youtu.be

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2011
    BMW
    E36 323i, E38 735i
    Sk±d
    Bielsko-Bia³a
    Te trzy rzeczy o których piszesz wykaza³ by na 100% pomiar AFR, ale na oko widaæ ¿e dostaje za ma³o powietrza.
    Nie wiem czy masz Vanos - je¶li tak to wypada³o by sprawdziæ czy on siê prawid³owo prze³±cza.
    Ci¶nienie paliwa te¿ mo¿na by sprawdziæ, mo¿e filtr masz zapchany i ju¿ nie przepuszcza wystarczaj±cej ilo¶ci paliwa.
    A powiedz mi czy na 4 biegu te¿ robili Ci przed pomiarem pomiar oporów?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2014
    BMW
    e38
    Sk±d
    WWA/Soch
    m60 nie ma vanosa, ale je¶li filtry s± ok i reszta i by³o to wystrajane to pojêcia nie mam. Na katalizatorach podobno jest du¿o czujników lambdy - mo¿e tu le¿y pies pogrzebany ?

Podobne w±tki

1. Spadek mocy ?
    Przez slim w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 4
    Ostatni post / autor: 19-12-2012, 17:36
  2. Zmiana t³umika a spadek mocy
    Przez slim w dziale TUNING
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 13-12-2012, 10:00
  3. [mechanika] Spadek Mocy
    Przez Armani w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 1