No tak bo masz pewnie zwyżkę za wiek, za markę i za pojemność :)
No coraz bardziej tez skłaniam się do tańszego OC - chyba wykupie i niech się dzieje wola nieba
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
Ja rowniez, nie mam zamiaru placic niewiadomo ile za OC.Rejestruje teraz auto na siebie to najtaniej wychodzi mi 1800 z groszami za cały rok.
https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!
To już sam musisz zdecydować. Nie wiem, jakie dokładnie masz stawki i jak wiele jest dla Ciebie warty spokój.
Ja w ciągu ostatnich 3 lat dwukrotnie walczyłem o odszkodowanie z cudzego OC. Za pierwszym razem przy szkodzie rzędu 7k stwierdzili, że zdarzenie nie miało miejsca, sprawa obiła się o Rzecznika Ubezpieczonych i Komisję Nadzoru Finansowego. Za drugim - na dzień dobry dostałem 2k z 8k szkody. W obu przypadkach nerwy, pisma, opinie, czas. Z perspektywy uważam, że jeżeli mnie stać, to sobie tego w przyszłości oszczędzę. W ciągu paru dni będę wiedział, jaka jest dokładnie różnica w cenie między jedną a drugą opcją (z i bez BLS).
Jeżeli celujesz w OC bez BLS to faktycznie trzeba jak najtaniej, bo to nie Twoje zmartwienie.
Najepiej iśc do agenta który ma kalkulator dla kilku firm ubezpieczeniowej .. Kupuje jedne z najtańszych ubezpieczeń , to mój świadomy wybór , mam powyżej 25 lat ale jednak mało procent znizek , auto na członka rodziny z max znizkami plus 5 % bo to kobieta na siebie musialbym płacić sporo swoje pierwsze auto brałem na siebie taki szpan ale OC wychodziło mnie ponad 2tyś zł . Teraz płace grosze które nie odczuwał a rok szybko mija niestety i znowu miałbym placić tyle kasy ? fakt może niej bo 25 lat to mi już dawno mineło . Mialem kiedyś stluczkę z nie swojej winny fak na kase czekałem tydzień moze minimalnie dłuze a do chwili naprawy auta jeżdziłem autem zastepczym które dostało ostro w pi*de , pierwsza wycena za szkodę była zaniżona napisałem odwołanie i póżniej było git .. Reasumując po co przepłacać wole tansze oc ale z bajerami typu ubezpieczone szyby opony laweta na terenie PL
I co tam wybrałeś?
Brałem dziś OC dla ojca do nowego auta. I jest nadal PZU, mimo, że dało radę nawet 150zł taniej w jakichś Proamach ;-)
Były:
VW Jetta A2
Opel Astra G Caravan
BMW E32 730i[*][*]
VW Passat B5 Variant
BMW E38 728iA
BMW E39 535iA
Audi A3 8P 2.0T++
Audi A6 C6 2.7 TDI++ Quattro
BMW E91 318d+
VW Phaeton 3.2
Astra GTC OPC Line
Mercedes CLK W209 200K lift
BMW E90 320dA 177KM 08'
Ja też zdecydowałem się na PZU, różnica bynajmniej nie dwukrotna, raczej rzędu 150zł względem najtańszych. Do tego assistance bez limitu kilometrów. Fajny trik mi agent polecił - PZU honoruje zniżki innych ubezpieczycieli, Hestia daje 60% już po 3 latach, więc też mam 60% :)
Z kolei żonie najtaniej wyszła Hestia, ale to ze względu na krótki staż. Też warunkiem była BLS.