Strona 10 z 17 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 164

Wątek: impex1950 z s600 biturbo słynne S1BASIA Wojciecha Kilara nowy zakup

Początkujący Użytkownik Awatar dawca318is
    BMW
    e30 318is '90; e34 535i '90; F01 740d '10
    Cytat Zamieszczone przez impex Zobacz posta
    Z kolei na taka alpine jest 65amg i chyba znow mercedes bedzie szybszy heh.
    Może i masz rację - bo co 12 garów z turbem to 12 garów - a nie 8 . Pocieszeniem może zostac fakt , ze te 4,4 litra alpiny jest inaczej odlewane i staranniej zakute niż to to coś co wkładaja teraz do m5 czy m6 . bez przerabiania wytrzymuje to 700 KM . a skrzynia potrafi wytrzymac 1200Nm . Tylko tak miedzy nami po co to komu , gdzie to wykorzystac . mysle że 500 kucy daje wystarczającą frajdę . miałem okazję trochę pojeździć F02 760iL i taka moc myslę jest w sam raz .

Zaawansowany Użytkownik Awatar BenyMnemonik
    BMW
    E38 750il + 728i/lpg
    Blog
    5
    Cytat Zamieszczone przez IMPEX1950 Zobacz posta
    BENY wiem i zauważyłem ze poza bmw świata nie widzisz ale nie sugeruj mi ze psiocze na bmki bardzo cie prosze bo tak samo jak i tobie mi również bmw sie podoba i bardzo lubie tą marke o czym swiadczy branża którą sie zajmuje.
    Przytoczyłem f01 bo takie jest moje zdanie. Osobiśie nie podoba mi sie merc w221 pseudo fajny niby. f01 i w221 to nie są konkurenci lecz kowalscy widzą w tym zazębianie sie klasy premium.

Nie jest wcale tak ze mam teraz merca i on jest najlepszy, bmw ma dużo zalet jak i wad merc też czy inne tego typu pojazdy , nigdy nie ma nic idealnego , zawsze w czymś coś tkwi.

Lecz jak mam porównac e65 760 i 600 biturbo to merc bije go na łeb, już nie chodzi o osiagi ale przynajmniej o wytrzymałość i eksploatacje tych pojazdów.

Dobrze wiesz ze testowałem i to i to wiec nie mam zamiaru owijać w bambuko tylko pisze jak jest bo jako nieliczny miałem okazje testowac te sprzęty.
    Moja wypowiedz to nie atak, spoko. Fajną wersję miałeś wiec powinieneś docenić to, bo e38 jest naprawdę ładniejsze od wielu innych bmw i mercedesów i naprawdę ma potenciał, a że e65 sprzedałeś, też bym to zrobił! :) Poza bmw lubię jagi :) I wcale nie uważam że to co mam to jest najlepsze bo najpiękniejsze jest e9 moim zdaniem. To tak z oftopu. Jak jeździłeś bmw to było super a teraz narzekasz. Twój silnik N73 w e65 już był jak na wolnossący lekko wysilony w stosunku do M73, być może to wszystko co się dało zrobić przy masie 7 i założeniu aby silnik posłużył lata. Co do porównania to mercedes wcześniej zaczął produkcję turbodoładowanych silników seryjnych i tak jak przedmówca napisał trudno o porównanie tyrbo i bez turbo. Pewnie bym się zgrzał mają 2s do setki szybciej jak u Ciebie, nie przeczę, ale silnik niepozorny M73 dla przykładu jaki mam i mogę coś napisać jest totalnie niewysilony 326km na 5,4l, za wiele nie ma co tam z nim robić (tuning) przy 2 zaworach na cylinder zatem i milion kilometrów pewnie wytrzyma, obecnie sprawdzaliśmy moje 12 garów w nowym 7 i każdy po przebiegu auta +-266 000 ma kompresję +-14. Zrobiłem wymianę świec na NGK, kopułek itp i silnik jest "zdrowy" Koszt 2400. Jak myślisz jak wspominasz o trwałości i eksploatacji ile wytrzyma biturbo ? Czy Twoje czy z efki ? Jakie będą koszty? Moim zdaniem znacznie mniej wytrzyma i znacznie większe koszty, przykład pomp wysokociśnieniowych z e65, pamiętasz?... A na marginesie jeszcze gazu "na okolicy" na maksa na M73 nie dociskam bo podoba mi się jak auto dobrze przyspiesza, czuć że się nie wysila no i nie ma gdzie przycisnąć. No i wspomnianym w temacie biturbo też bym chciał się przejechać, ale potem szybko wracam do 7 :)
    Moje obecne BMW E38 750il -> http://7er.pl/showthread.php/37092-N...50il-%28v12%29

Sztuką jest zrobić stare auto tak, aby wyglądało lepiej niż nowe...

Zaawansowany Użytkownik Awatar IMPEX1950
    BMW
    Rolls Royce Phantom
    ok, dzieki za sprostowanie, fakt e38 v12 to jednostka mega niezawodna prawie jak 2.8 m52. 760tka to dosłownie nie wiesz za co sie zabrac (w pore udało mi sie uciec bo nie bylo dnia żebym nie myslał co mi sie moze zdupcyc). merc biturbo jak narazie mam go miesiac i dzwigałem maske zeby pokazac kumplom co drzemie w nim. Byłem na serwisie i zero błędów po praktycznie non stop pałowaniu bo go nie oszczedzam.
    e65 po miesiacu takiej jazdy wyplułaby kiche. Co do e38 to rok też była non stop pałowana i nic sie nie zepsuło, wymieniałem to co było eksploatacyjne typu swiece olej itp.

Nie wiem jak merc ale gratuluje ci zakupu m73 bo to motor nie do zabicia jak bedzie sie dbać o jego poszczególne elementy.

Jeśli chodzi natomiast o biturbo to mechanicy mówią ze jedynym z nielicznym minusów tego auta to są cewki oraz konwerter sprzegło a tak pozatym jezdzic i jezdzic. Daje to taką frajde z jazdy a ja szybko jeżdze ze moge co pół roku wymieniac sprzegło bo i tak taniej jest a niżeli problematyczne e65 w które wsadziłem mając auto 1,5 miesiaca ponad 10 tys i konca nie było widac bo jedno zrobisz a 10 sie sypnie

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    F02 750xd,F01 740xd, Ex 745d
    ostatnio jechałem CL-em 65amg 2011r, auto bardzo zacne, łatwość z jaką to auto jedzie po niemieckiej autostradzie jest niesamowita no ale... jak można było do takiego auta wsadzić skrzynię 5 biegową !!! to jest wielkie nieporozumienie, wiem że moment jest ogromny no ale 5 biegów w takim aucie za taką cenę to przesada. Zresztą nie tak dawno się dowiedziałem że niektóre F01 ma skrzynię 6 za pewne nie różniącą się za wiele od tych w e65.

BMW
    Rolls Royce Phantom
    5 biegów jest tylko dlatego ze jest duża moc i skrzynie 7g nie wytrzymywały. Poprostu tylko dlatego, a np 4matic w biturbo nie występuje z racji iż nie ma gdzie upchnąc napędu. Tak tłumaczą sie eksperci mercedesa. 500km a 600km w tych modelach to tak jak 740 i 750 czyli żadna.

Początkujący Użytkownik Awatar dawca318is
    BMW
    e30 318is '90; e34 535i '90; F01 740d '10
    Cytat Zamieszczone przez kjwilk Zobacz posta
    ostatnio jechałem CL-em 65amg 2011r, auto bardzo zacne, łatwość z jaką to auto jedzie po niemieckiej autostradzie jest niesamowita no ale... jak można było do takiego auta wsadzić skrzynię 5 biegową !!! to jest wielkie nieporozumienie, wiem że moment jest ogromny no ale 5 biegów w takim aucie za taką cenę to przesada. Zresztą nie tak dawno się dowiedziałem że niektóre F01 ma skrzynię 6 za pewne nie różniącą się za wiele od tych w e65.
    Masz rację - sześciobiegowe skrzynie w F01 to prawie taka sama skrzynia jak w e65 ZF6HP26 - tyle że u mnie szóstka potrafi zapiąc sie przy 90km/h lub przy 230 - zależy jak sie jedzie . Natomiast w e65 z tym zapinaniem biegów jest trochę inaczej

co do pieciobiegowych skrzyń biegów w mercach to nie tak że jest duza moc i siedem czy osiem biegów by nie wytrzymało . merc zawsze miał stare generacje skrzyń i to jest cały urok tych wózków

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    F02 750xd,F01 740xd, Ex 745d
    bo mercedes sam robi skrzynię nie bierze od zf, ogólnie jakim bym mercedesem nie jechał to skrzynia dużo słabiej wypada w porównaniu do bmw, z silnikami już jest różnie.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    dawca nie gadaj głupot skrzynie 7g i 8g nie były wsadzane poniewaz były za słabe to swego czasu trąbili w całej prasie motoryzacyjnej zresztą ciekawe, że z tego samego rocznika mercedes ma w słabszych autach 7biegów a w najmocniejszym 5???? bo jest zacofany i do najdroższego auta dali stara skrzynię????

BMW
    Rolls Royce Phantom
    zdzira zadał wam ciekawe pytanie, bo ja zostwilem powyzsze posty bez odpowiedzi. Nie jestem laikiem i wiem conieco o skrzyniach bo przecież nimi handluje. Napisalem wam dlaczego m.in sa 5 bieg w nowych mercach.
    Tak na marginesie to zaden problem jest jak masz 500km i skrzynie 5b dobrze przyspieszyc i uważam że 7 bieg jest zbedne a 600v12 przy 245 robi kickdowna wiec po co mi 7 bieg. Jak sie skrzynia w takim aucie sypnie to i 320cdi pasuje po przelozeniu sterownika hydrauliki koszt max 1000zł. więc smiech na sali.

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK

PERFORMANCE nie gadaj głupot ,że nie lepiej by było mieć skrzynie 7 b. Mówisz tak bo 5b skrzynie masz i nic na to nie poradzisz.

Samochód zupełnie inaczej by jechał , byłby ekonomiczniejszy co w Twoim przypadku jest wazne ,mam namyśli spalanie w MB.

Pomijam awaryjność itp

AUDI Q7 4,2 TDI ma jak dobrze pamiętam skrzynię 8b ,gdyby miała 5b to by wpierd......lała chyba z 30 litrów ON , ot w czym rzecz.