Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 26

W±tek: [ pozostale] e38 jakie?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e34 540i/e30cabrio
    Sk±d
    MD/ KRK

[ pozostale] e38 jakie?

Witam Moje imie Marcin jestem tutaj nowy i jeszcze raz witam wszystkich:) moje pytanie brzmi jakie e38 polecacie? Interesuje mnie diesel 3.0. nie mam duzo pieniedzy aby utrzymaæ ten samochód dlatego taki silnik bo najchetniej bra³ bym 3.5 :) w naszej rodzinnej stajni BMW juz troche jest i by³o od lat dziadek mia³ motory z 34 i 39roku moze to przez to kocham ta marke.:) osobiscie jezdze e36 coupe m50b20,ale marze o e38.Cena tak do 25tysiecy kupie cos za fajnego za te pieni±¿ki? powiedzcie o awaryjnosci tego modelu jak sie sprawuje itd itd? Tylko nic w gazie mnie nie interesuje. Pozdrawiam Marcin :)

Po pierwsze, przeczytaj jeszcze raz regulamin i napraw swój b³±d :) Do przedstawiania siê jest osobny dzia³.
    A co do zakupu to tak: za 730d to trzeba by daæ na pewno ponad 30tys, ja bym celowa³ bardziej w przedzia³ 35-40ty¶, ale ogólnie silnik godny polecenia. Ale skoro piszesz ¿e nie masz za du¿o kasy na utrzymanie auta, to zastanów sie powa¿nie nad zakupem E38, bo tanio na pewno nie bêdzie. Tego auta nie naprawi Ci pó¼niej za 50z³ pierwszy lepszy pan Kazek w gara¿u. Kto¶ ostatnio napisa³ na forum, ¿e kupuj±c samochód, trzeba mieæ jeszcze w kieszeni 1/3 warto¶ci auta na jego utrzymanie i my¶lê ¿e mia³ racjê. Tak wiêc dobrze przemy¶l ten zakup. Poni¿ej 30 tys diesla raczej nie kupisz (tdsa pomijam), a z benzyny to bym poleca³ wersjê ekonomiczn±, czyli 2.8, albo wersjê nieekonomiczn± ale robi±ca natychmiastowego banana na twarzy, czyli 4.4
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e34 540i/e30cabrio
    Sk±d
    MD/ KRK
    bardzo wyczerpuj±ca wypowiedz z twojej strony:) hmmm wiem ze utrzymanie takiego samochodu nie jest proste dlatego pytam sie was. Osob które maja te samochody. ja moge powiedzieæ ze swojego doswiadczenia ze utrzymanie seri 3 i 5 jest nie takie trudne jak niektórzy mowia lub pisza wiele rzeczy mozna zrobic samemu typu tuleje wachacza i czesci zawieszenia wszystkie czujniki elektroniczne o ile sie ma fejsa. Moim zdaniem trzeba tez trafic na odpowiedni egzemplarz (a z Tym trudno) kupuj±c 2.8 w serii 7 czy tez 3.0 diesel pakujemy sie w to samo co i jest w serii 5 prawda? tata ma 2.8 w serii 5, co prawda du¿o zap³acili¶my za ten samochód ale sie sprawuje swietnie o ile sie daba o niego jak dba³ poprzedni staruszek z niemiec :) tak¿e interesuje mnie jedno jest to porównywalne np z seri± 5?

Dlaczego nie przeczyta³e¶ pierwszego zdania które napisa³ Ci Jey?
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e34 540i/e30cabrio
    Sk±d
    MD/ KRK
    bo nie wiem do którego to tematu przenie¶æ? :)

Po pierwsze: zapraszamy do dzia³u "Przedstaw siê i swoj± siódemke" - ka¿dy nowy u¿ytkownik forum ma obowi±zek siê tam przedstawiæ (patrz: regulamin, na który wyrazi³e¶ zgodê podczas rejestracji), nawet je¶li nie ma jeszcze swojej 7er. Tak wiêc za³ó¿ tam stosowny temat, napisz co¶ o sobie, czym je¼dzisz, co chcesz kupiæ itp, a potem zapraszamy spowrotem do tej dyskusji :)
    Co do silnika 2.8 w E38 i E39 - nie wiem jak tam z osprzêtem, ale generalnie to ten sam motor i wiêkszo¶æ czê¶ci powinna siê pokrywaæ. Oczywiscie E38 bêdzie nieco wolniejsze bo te dodatkowe kilkaset kilogramów robi swoje, ale pomimo ¿e to najmniejsza benzynówka w ofercie tego modelu, to i tak wystarczy do sprawnego przemieszczania siê- oczywi¶cie bez szaleñstw. Natomiast je¶li szukasz czego¶ na prawdê zrywnego, no to wiêkszo¶æ poleci chyba silnik 4.4. Moim zdaniem, jesli kogo¶ staæ na serwisowanie E38, to staæ go te¿ na tankowanie V8 czy V12 i nie robi mu ró¿nicy czy auto spali mu 14, 19 czy 23 litry na mie¶cie, a silnik wybiera zgodnie ze swoimi upodobaniami i potrzebami. Nie ka¿dy potrzebuje mieæ w takim aucie 300km i 6,5 sek do setki. Niektórym chodzi tylko i wy³±cznie o komfort i w zupe³no¶ci wystarcza im takie 2.8 czy nawet tds. natomiast o 3.0d poni¿ej 30ty¶ w zasadzie mo¿esz zapomnieæ. Przy benzynie zostaje Ci zawsze kwestia gazu. Ja nie jestem wielkim zwolennikiem tego rozwi±zania. W prawdzie sam mam w moim V12 sekwencjê BRC 56, ale takie ju¿ kupi³em i nie widzê sensu ¿eby j± demontowaæ. Spisuje sie dobrze, obni¿a bie¿±ce koszty utrzymania, chocia¿ je¿d¿ê mniej wiêcej pó³ na pó³ z benzyn±.
    Co do spalania to mi wychodzi w V12 tak:
    trasa: 10-11 (bardzo spokojnie), 12-14 (normalnie), 11 (autostrada 110-130km/h)
    miasto: 20-22 (w dzieñ), 16-20 (wieczorami)
    Warto¶ci oczywi¶cie dla benzyny
    Mo¿e kolega Damias siê wypowie co¶ wiêcej na temat utrzymania silnika 2.8, to bêdziesz mia³ poglad na 2 skrajne benzynówki

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2008
    BMW
    e34 540i/e30cabrio
    Sk±d
    MD/ KRK
    ooo widze ze jey z krk czyli pewnie zna pana Roberta od BMW ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2008
    BMW
    730 D E38
    Sk±d
    D±browa Górnicza
    Witam. Polecam Ci silnik 3,0d (sam takowy posiadam) jest bezproblemowy ale tak jak kolega Jey napisa³ kwota, któr± posiadasz napewno nie wystarczy Ci. Pozdrwiam i ¿ycze owocnych poszukiwañ :papa:

Raczej nie znam. Poprzedni± BMW serwisowa³em w AOH Ja³ocha w Krzywaczce lub Auto Rosa ko³o placu Wolnica. A teraz dosta³em kontakt od kolegi z tego¿ forum do takiego go¶cia (chyab pan Jarek) w okolicach góry borkowskiej. Ale jak znasz kogo¶ dobrego z krakowa to mo¿esz mi daæ znaæ na priva.

I za³ó¿ szybko nowy temat w dziale "przedstaw siê i swoja siódemkê" bo zaraz obudz± siê moderatorzy i dostaniesz ostrze¿enie za niestosowanie siê do regulaminu :)

Super Moderator Awatar EVAN
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Sk±d
    Kêtaki
    Po przedstawieniu siê odblokujemy temat.
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •