Witam tydzien temu mialem mały wypadek a mianowicie na autostradzie zagapiłem się i na zakrecie wjechałem w bariery ochronne wysokosci okolo 60cm a dokladniej najechałem na nią prawą strona kołami i prześlizgnąłem się podwoziem a wkoncu spadłem spowrotem na droge.Na szczescie ani mi ani pasażerom nic się nie stało a co do samochodu efekt końcowy był taki że oberwal mi sie prawy róg zderzaka wystrzeliły poduszki z prawej strony kurtyny przod tyl i w drzwiach przod tyl,wystrzeliły 2 opony felgi takze sa delikatnie pogięte nie wiem jak to sie stalo ale przednia lewa opona byla tez pokancerowana,oberwana plastikowa osłona silnika jakis kawalek cieniutkiej aluminiowej blachy z okolic silnika,ucierpiala takze prawa końcówka drążka jest na niej rysa od uderzenia samochod jest pochylony na prawa strone jest to różnica okolo 5-6 cm,kierownica podczas jazdy na wprost jest troche przekrecona w prawą strone tak jakby zbieznosc byla zle ustawiona.Wczesniej opony mialem 245/45/18 teraz zalozylem 225/40/18 zimówki bo innych narazie nie mialem.Samochod odpala jedzie kierownica jest troche przekrecona w prawa strone po ujechaniu 200 metrow zapala sie trakcja samochodu nie sciaga ani nic jest delikatne bicie w kolach ale nie ma tragedii zrobilem po wypadku jakies 100 km i nie bylo zadnych problemow do dzisiaj odpalilem ruszylem po chwili przy spokojnej jeździe poczulem jakby skrzynia mi zredukowala bieg uczucie jakby zaczela sama hamowac i za chwile zaswiecila sie trakcja, skrzynia zaczeła szarpac przy zmianie biegow jak sie zagrzala chwilowo przeszlo zmieniala płynnie biegi .Po zgaszeniu i przerwie 30 minut wsiadlem ponownie do auta odpalilem ruszylem zapalila sie trakcja a po chwili tak jakby włączyl sie tryb awaryjny slabo ruszala z miejsca przestala zmieniac biegi nie mogłem wlaczyc na tryb s ani na +/-,przy ruchach drazkiem zmiany biegow z p na r z r na n i d sa delikatne stukniecia szarpniecia tak jak to w trybie awaryjnym.Przed wypadkiem wyszykowalem sobie samochod wymienilem wszystkie koncowki drazki tulejki z przodu wszystkie 4 sprężyny wymienilem olej w skrzyni filtr i uszczelke.Dodam że po wypadku nie zauwazyem zadnych wycieków i moje pytanie ktore kieruje do was czy ta trakcja moze miec związek ze skrzynia biegów? ze cos nie gra nie wiem opony sa nie takie jak powinny byc felgi sa krzywe lub przez ta koncowke drazka kier. skrzynia moze mi tak wariowac? wczesniej nie bylo z nia zadnych problemow zmieniala biegi idealnie.Proszę o pomoc bo jestem w tej chwili za granica w holandii i nie mam za bardzo jak sie ruszyc gdzie kolwiek.Mysle o zmianie kół na inne proste mam np stalówki 195/65/16 5/120 i jutro chyba od tego zacznę.Proszę takze was o opinie