W takich sytuacja tylko normalna gadka może pomóc mi sie udało.
W takich sytuacja tylko normalna gadka może pomóc mi sie udało.
taka sprawa , czy ktos wie na ktore piny dac zasilanie w pompie paliwa m30 ? Nie chce jej wyciagac , poza tym kiedy na bezpieczniku 23 powinien byc prad , po zaplonie czy caly czas?
Ostatnio edytowane przez vramzes ; 08-03-2015 o 11:23
Jeśli się nie myle, to na zapłonie przekaźnik daje prąd do pompy
Na przekazniku mam prad na pinie 30 , na bezpieczniku brak oznak pradu , pompa stoi , wczoraj ja wyciaglem i pod aku na krotko dala oznaki zycia na obu pinach ( ale tylko cyklem czy zafurczy ) mozliwe jest ze sie zawiesza albo cos ?
Przekaźnik od pompy sprawdź.
Pompa paliwa pracuje tylko przy kręceniu silnikiem, natomiast żeby zmusić ją do pracy należy zmostkować pin 30 i 87 gniazda przekaźnika.
Więcej do poczytania np. TUTAJ.
nie wiem co się stało , jeździła normalnie i wczoraj na myjni zaniemogła ..... mam 4 przekaźniki , i wychodzi z tego że 4 są uwalone.... jak połączę pin 30 i 87 na zapłonie czy nie ?
skoro stało Ci się to po myciu to chyba logiczne, że gdzieś dostała się woda/wilgoć i trzeba przejrzeć wtyczkę pompy paliwa, bezpieczniki wszystkie - najlepiej wyciągnąć każdy i kontakt spray, przekaźnik od pompy możesz na krótko zmostkować, skoro masz ich 4, odepnij aku na moment, no możliwości jest multum
Ok , sprawa rozwiazana , a calosc stala sie przed myciem a nie po myciu ;-) a winny byl kabel zasilania puszki komputerow po stronie pasazera , mianowicie w czesci gdzie przechodzi pod scianka kanapy , w pewnym miejscu sklada sie z plytki takiej w otulince i miejscu zacisku kabla do tej plytki poprostu to sie ulamalo a ze bylo w otulince to sie stykalo a w pewnym momencie przestalo sie stykac , ot cale zamieszanie z tym , fura juz lata , umyta , swiecaca i znowu sprawna :-D