Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 730i e32 - nie jeździ na benzynie, na gazie jest ok

Początkujący Użytkownik Awatar JacekK
    BMW
    730i e32

Post 730i e32 - nie jeździ na benzynie, na gazie jest ok

Witam wszystkich,

Proszę o pomoc.

730i e32 88r R6 m30b30 automat - auto całe życie jeździło tylko na benzynie, około rok temu założony gaz (wtrysk).

Problem polega na tym, że silnik nie chce ciągnąć na benzynie. Na zimnym odpala na dotyk, obroty nie falują, a w momencie dodania gazu silnik zamiast wkręcać się przygasa i się dusi. Po rozgrzaniu na wolnych obrotach zaczyna się cały trząść. Podczas jazdy, gdy trzymam pedał gazu w jednej pozycji auto raz przyspiesza, a potem przestaje jechać i tak na zmianę. Problem w ogóle nie istnieje na gazie, silnik zachowuje się jakby nigdy nic, no może trochę brakuje mu mocy ale przemieszczam się normalnie.

Pod uwagę biorę niestety przepływomierz, tylko zastanawia mnie, czy wtedy nie powinno być problemu i na benzynie i na gazie? Proszę bardziej doświadczonych Użytkowników o jakieś podpowiedzi i pomysły. :) Wiem, że temat przepływomierza jest ciężki i uszkodzonego chyba nie da rady uratować. Mam cichą nadzieję, że może jednak to coś innego.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Nowiq
    BMW
    e32
    Ja bym zaczął od diagnozy elementów, które nie mają wpływu na pracę instalacji LPG skoro na gazie jest dobrze. Np. sprawdź ciśnienie paliwa i regulator paliwa. Na moje koślawe oko przepływka mieszałaby też w gazie. I sprawdź czujnik temperatury silnika. Ten co daje sygnał do sterownika.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Pawliko
    BMW
    Audi A5 Coupe 2.7 TDI S-line
    Blog
    4
    A miałem w pełni sprawną przepływkę z mojej :)
    Może sonda? Ona chyba nie bierze udziału w lpg? choć mogę się mylić

Doświadczony Użytkownik Awatar nino
    BMW
    E32 735
    Regulator ciśnienia paliwa, pompa paliwa, wtryski do sprawdzenia. Jak to będzie ok, to wtedy przepływka, czujnik temperatury ( jak masz EML to dwa ).

BMW
    E32 735
    Cytat Zamieszczone przez Zavoli Zobacz posta
    Regulator ciśnienia paliwa, pompa paliwa, wtryski do sprawdzenia. Jak to będzie ok, to wtedy przepływka, czujnik temperatury ( jak masz EML to dwa ).
    A Tobie się takie cyrki dzieją od jakiegoś czasu? Od momentu założenia gazu? Czy nagle ni z du... ???

BMW
    730i e32

Cytat Zamieszczone przez Zavoli Zobacz posta
    A Tobie się takie cyrki dzieją od jakiegoś czasu? Od momentu założenia gazu? Czy nagle ni z du... ???
    Problem pojawił się nagle jakiś czas temu. Z początku było jeszcze tak, że im więcej paliwa było w baku tym rzadziej silnik się dusił, ale teraz już w ogóle nie chce jeździć.

Dzisiaj prawdopodobnie uda mi się dorwać sprawną przepływkę do przymiarki, więc będę miał okazję, żeby sprawdzić czy to to. :)

Ale tak jak piszecie trzeba sprawdzić chyba jeszcze po kolei cały układ paliwowy.

BMW
    E32 735
    No to kolego :D zacznij najpierw od wyciągnięcia pompy paliwa, możliwe, że siateczka przy pompie nie istnieje i syf cały zassała i zapchało Ci filtr paliwa, którego pewnie nigdy nie wymieniałeś ;> Zerknij tam, jakieś 30 minut roboty. Pompa do sprawdzenia również, później regulator ciśnienia.

Zaawansowany Użytkownik Awatar chytrusek
    BMW
    e38 740 M62B44
    Stawiam na pompę paliwa w zbiorniku. Często po założeniu instalacji gazowej ludzie "zapominają", że odpowiednia ilość benzyny w zbiorniku też jest potrzebna. Pompa musi być zanurzona, bo inaczej bardzo szybko koroduje i odmawia posłuszeństwa. Na początku chodzi z mniejszą mocą i nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia, potem pada całkiem.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32
    miałem podobnie, wymieniłem chyba "pół silnika" a okazało się, że to pompa paliwa, zacznij od tego :)

BMW
    730i e32
    Dzięki Panowie. Tak jak mówiliście okazało się, że to pompa paliwa. Z jakiegoś powodu została dosłownie rozsadzona. Mechanik wymienił również zawór paliwa.