Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: Wymiana ³o¿ysk przednich amortyzatorów. Demonta¿ McPhersona

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2013
    BMW
    e38 740iL 98'
    Sk±d
    Raszyn

Post Wymiana ³o¿ysk przednich amortyzatorów. Demonta¿ McPhersona

Witam Moi Drodzy :D
    Zamierzam wymieniæ ³o¿yska w przednich kolumnach kierowniczych razem z poduszkami. Pytanie moje do Was jest takie. Jak naj³atwiej wyj±æ amortyzator? Ja widzê dwa rozwi±zania:
    1. Wyj±æ amortyzator razem ze zwrotnic± odkrêcaj±c koñcówkê dr±¿ka kierowniczego, wahacze i zacisk.
    2. Wyj±æ samo amortyzator ze zwrotnicy

Z racji ¿e nigdy tego nie robi³em w tym samochodzie pytam siê, jak ³atwiej? :) Wydaje mi siê ¿e opcja nr 1 bêdzie chyba lepszym rozwi±zaniem ze wzglêdu na to ¿e w opcji nr 2 mogê mieæ bardzo ciasno ¿eby wysun±æ amortyzator ze zwrotnicy i koniec koñców skoñczy siê na rozkrêcaniu wszystkiego. Chyba ¿e macie jakie¶ w³asne sposoby ¿eby to zrobiæ sprawnie i przyjemnie.

Z góry bardzo dziêkuje za pomoc.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2013
    BMW
    740
    Sk±d
    lublin
    sugerowa³bym zdemontowac calego mcpersona i na zewn±trz przy uzyciu sciskaczy do sprêzyn rozmontowac wszystko. Jesli potrzebujesz poduszki amortyzatorów wraz z ³o¿yskami mcpersona to mam w idealnym stanie w dobrej cenie. kontakt pw

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2013
    BMW
    e38 740iL 98'
    Sk±d
    Raszyn
    W³a¶nie tak te¿ to chyba zrobiê. Wymontuje razem ze zwrotnic± i bêdzie dobrze. Jak kto¶ ma jakie¶ uwagi to chêtnie wys³ucham :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2012
    BMW
    e38
    Sk±d
    zdolny ¶l±sk
    bez zwrotnicy te¿ mo¿na go wyj±æ, odkrêcasz ¶robki od kielicha, dr±¿ek od amora, i bodaj¿e dwie ¶ruby co trzymaj± amor przy zwrotnicy, potem ci±gniesz w dó³ za tarcze i wyje¿d¿a sam amor, musisz zobaczyæ dok³adnie,jak bedziesz mia³ zdjête ko³o to bêdzie widaæ co i jak, bo moglem siê z czym¶ machn±æ a nie mam na t± chwilê jak sprawdziæ na 100 %, a pamiêæ mam dobr± ale krótk± :)

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2011
    BMW
    ....
    Sk±d
    ...
    wojtek1989 jak ju¿ kupi³e¶ to mo¿esz podaæ namiary na poduszki z ³o¿yskami? patrzy³em na allegro ale ³o¿yska to maxgear i chyba nie op³aca siê

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2013
    BMW
    e38 740iL 98'
    Sk±d
    Raszyn
    Jednak ¶ci±gnê to bez zwrotnicy :) sam amor. Miej roboty. Dziêki Maras82 za podpowied¼.
    Bartos ja kupi³em ³o¿ysko razem z podkladka w Silesia. Zap³aci³em za ori ¶mieszne pieni±dze. 50z³ razem z metalow± podkladka. http://www.bmwstore.pl/pl/katalog/di...L/sA/r1998/m05
    Na tym schemacie nr. 9. Poduszkê sama kupi³em juz w IC firmy KYB. Jedyne co mieli na dzisiaj :) dzisiaj bêdê to wymienia³ tak¿e zdam relacje :)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    e38 740i M62
    Sk±d
    Warszawa
    Blog
    4

Bez zwrotnicy. Trzeba tylko mocno docisn±æ ca³o¶æ do ziemi, ¿eby kolumna wysz³a z nadkola.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2013
    BMW
    e38 740iL 98'
    Sk±d
    Raszyn
    Ju¿ :) wszystko wymienione :) ogólnie robota nie jest trudna, ale trzeba uwa¿aæ na parê rzeczy. Przede wszystkim przed odkreceniem amortyzatora, trzeba odkrêciæ koñcówkê dr±¿ka kierowniczego. Bez tego nie da rady wyj±æ amortyzatorów. I kolejna wskazówka o której nikt nie wspomnia³ a jest wa¿na. Koniecznie trzeba wypi±æ czujniki ABS bo siê je zwyczajnie uwali tak jak zrobi³em to ja :( przewody s± poprostu krótkie. Po wymianie znaczna poprawa sterowno¶ci i sztywno¶ci. Nawet nie zauwa¿y³em jak jecha³em 180km/h oczywi¶cie po niemieckiej autostradzie...

Podobne w±tki

1. [zawieszenie] Wymiana sprê¿yn amortyzatorów ty³ bmw e65 ? Pomocy
    Przez SLU w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 09-05-2013, 16:42
  2. [wnêtrze] [e65] demonta¿ boczków drzwi przednich - pomocy
    Przez piotrbbr w dziale Seria e65 / e66 / e67
    Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 18-09-2012, 08:30
  3. [mechanika] wymiana amortyzatorów z ty³u
    Przez KillerBMW w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 26