Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 13

W±tek: Problem z automatem w m57 koledzy pomocy

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2014
    BMW
    e38 730d
    Sk±d
    chocielewko

Post Problem z automatem w m57 koledzy pomocy

Problem pojawi³ siê jakie¶ 2000km po wymianie oleju. Skrzynia w steptroniku zmienia biegi normalie a gdy prze³o¿e na zniane automatyczn± zawiesza siê i niechce prze¿uciæ z 2 na 3, zmieni dopiero gdy pomoge jej rêcznie dodam ¿e skrzynia nie wchodzi w tryb awaryjny. Mo¿e kto¶ podpowie co mo¿e byæ przyczyn± lub zna jakiego¶ dobrego fachowca z okolic trójniasta

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar bladyatl
    Do³±czy³
    Jul 2012
    BMW
    e38 740i 99r
    Sk±d
    warszawa
    Znien jeszcze raz olej i Sprawdz czy poziom oleju jest prawid³owy.

Nic nie piszesz kto i gdzie ci zmienia³ ale ostatnio znany serwis skrzyn automatycznych zalal znajomemu 3 litry oleju za du¿o i dzia³a³a nieprawid³owo.

Wys³ane z mojego iPhone przez Tapatalk

Problem ze skrzyni± po wymianie oleju. Sk±d my to znamy... Tak jak pisze kolega, trzeba dok³adnie sprawdziæ stan oleju. Jaki przebieg auta? Wiesz kiedy by³ wcze¶niej zmieniany olej? O ile w ogóle by³? Stara dobra zasada w E38- jak nie wiadomo kiedy by³ zmieniany olej, albo wiadomo ¿e przez ostatnie 50-100ty¶ nie by³ zmieniany, to broñ bo¿e nie ruszamy. By³o tu ju¿ sporo przypadków, ¿e ludzie profilaktycznie wymieniali olej i po prostu ¶wie¿y wyp³ukiwa³ ca³y syf, który uszczelnia³ j± od ¶rodka. A w 2-3 miesi±ce po wymianie skrzynia zaczyna³a wariowaæ. Chyba ¿e od nowo¶ci by³ regularnie zmieniany, to raczej bez obaw mo¿na to kontynuowaæ. Ale ¿e BMW wmawia³o, ¿e siê tego nie robi, to pierwsze takie operacje pojawia³y siê czêsto w E38 przy przebiegach 200ty¶ i wiêcej. No i zaczê³y padaæ te skrzynie.
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Jey nie pisz bzdur , olej sie w skrzyni wymienia i tyle.

Druga sprawa kolega napisa³ ,¿e problem sie pojawi³ po 2000 km od wymiany ,wiêc mo¿e wcale nie byc zalezno¶ci awarii z wymian±.

Nie piszê bzdur :) BMW podawa³o, ¿e oleju w skrzyni siê nie wymienia. Temat przerabiali¶my ju¿ w 2008r jak kupi³em 750. Ja nie wymienia³em nigdy i problemu nie by³o. Natomiast by³o na forum trochê osób, którym dziwnym trafem nied³ugo po wymianie oliwy pad³a skrzynia. Przypadek? Nie s±dzê. Ok, jak kto¶ wymienia³ nawet co te 50-70ty¶, to nie widzê problemu, ale jak bym kupi³ z auto przelotem 300-400ty¶, a tyle ma teraz wiêkszo¶æ E38, nie maj±c pewno¶ci co by³o wcze¶niej, natomiast maj±c normalnie pracuj±cy automat, nawet bym siê nie zbli¿y³ do korka spustowego. Jak kupiê od Ciebie furê, to bêdê wiedzia³ ¿e mam zmieniaæ :D

No ale powszechnie wiadomo, ¿e na forum panuj± dwie szko³y- wymieniaj±cych i niewymieniaj±cych olej. Ka¿dy robi jak chce :)
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Ja natomiast w ka¿dej ASB wymieniam olej i wszystko dzia³a.

ZF czyli producent 5hp24 zaleca wymianê i to jest ¶wiête.

Moim zdaniem ,jak skrzynia ma pa¶æ to tak siê stanie i nawet ¶wiêcona woda nie pomo¿e
    Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 20-04-2014 o 20:36

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2014
    BMW
    e38 730d
    Sk±d
    chocielewko
    Mo¿e zna kto¶ dobrego fachmana od automatów bmw w trojmiescie i okolicach. Za odpowiedzi wielkie dzieki

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2014
    BMW
    E38 740i '98
    Sk±d
    Gdynia
    Rownie¿ podpinam sie pod temat. Z chêci± wymieniê w swojej, moze razem z czyszczeniem p³yty sterownika. Oczywi¶cie zale¿y jaki koszt. Wprawdzie nic sie nie dzieje (na moje niewprawne oko) ale bede spokojniejszy jak bedzie wymieniony olej.

Wys³ane z mojego iPhone przez Tapatalk

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2011
    BMW
    ....
    Sk±d
    ...
    Jak kto¶ chce wymieniaæ olej w ZF to niech powi±¿e to z czyszczeniem p³yty steruj±cej. ¯adna statyczna je¶li nie wiadomo czy olej wcze¶niej by³ wymieniany.
    Kto¶ na innym forum napisa³ "ja zawsze wymienia³em olej w automatach wraz z czyszczeniem sterownika i skrzynia nigdy nie pad³a po takiej wymianie"

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2013
    BMW
    BMW E38 730D 2000r Lift
    Sk±d
    WLKP
    Panowie, a ja z kolei moj± je¿d¿ê od listopada bo wtedy w³a¶nie j± kupi³em, skrzynie mam z steptronickiem nie mam pewno¶ci czy olej by³ wymieniony podobno by³ ale sprzedaj±cemu nie wierzê. Moja ma ju¿ 284tys na kulane, po odpaleniu gdy wrzucê D lub R to sobie nieraz szarpnie, biegi wszystkie zmienia ³adnie, piêknie redukuje przy wyprzedzaniu, ale nieraz czuæ zmianê biegu, zero b³êdów. Dodam, ¿e w±¿ przy ch³odnicy skrzyni poci siê na tej z³±czce. Oleju na pewno nie ma w normie i te¿ mam ten dylemat je¼dziæ tak dalej, czy dolaæ oleju i naprawiæ ten wyciek. Tak my¶lê czy wtedy by problem ust±pi³. W sumie to jeszcze nie doszed³em do skrzyni bo ogarniam inne bol±czki, ale ju¿ czuje, ¿e bêdê musia³ wydaæ wiêcej kasy. Rozgl±dam siê za jakim¶ serwisem co by to zrobi³ w okolicach Poznania bo u mnie nikogo takiego nie ma. Boje siê jak wymieniê olej to przejadê kilka tys. km i te¿ mi padnie jak Damianowi... Pozdrawiam :)

Podobne w±tki

1. Problem z automatem 2.5 TDS
    Przez barti110 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post / autor: 09-01-2014, 19:50
  2. problem z automatem
    Przez dany2784 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 24
    Ostatni post / autor: 12-03-2011, 20:53
  3. problem z automatem m60b30
    Przez Marecki7er w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 22