Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Kupno E65 z Niemic opłaty itp

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E65

Post Kupno E65 z Niemic opłaty itp

Witam, po krótce:
    Przymierzałem się już nie tak dawno do zakupu e65 ale rozsądek wziął górę i kupiłem jednak inne auto, ale teraz "odłożyłem" sobie troche grosza i szukam e65, i teraz tak.
    Jest E65 W niemczech koło monachium z 2004 roku 745i, Samochód od pierwszego dnia zakupu do tamtego tygodnia serwisowany w jednym ASO bmw, stan wiuazlny i techniczny jest perfekcyjny, co więcej do maja 2015 roku samochód jest na "dodatkowej gwarancji", przebieg 192 tysiące km w 100% realne (zresztą widać po stanie technicznym i wizualnym) Teraz wszystko niby jest pięknie cena nie jest mała ale wydaje mi się że płacić w polsce 35 tys za niewiadomo jakie a tu powiedzmy sobie prawie pewne od 1 właściciela i to którego zna się od lat.
    Praktycznie wszystko było dogadane ale sprzedający (niemiec) kazał się dopytać jak to jest z rejestracją w polsce takiego auta bo słyszał że duże opłaty i właśnie... ponad 18% podatku ale od jakiej kwoty, od kwoty na umowie czy od kwoty w eurotax bo różnie ludzie piszą.
    Co dokładnie opłaca się po zakupie takiego auta tylko podatek, czy celne itp są jakieś opłaty, wiem że recykling 500 zł.
    Decyzję muszę podjąć do jutra do południa w przeciwnym wypadku na samochód trafi kartka z informacją że jest do sprzedania.
    Prosił bym o wypowiedź kogoś kto to przerabiał bo nie chce płacić 8 tys samego podatku od samochodu plus reszte opłat. Dziękuje za sensowne odpowiedzi i pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Nextus ; 15-04-2014 o 21:09

użytkownik Awatar ADASIO
    BMW
    BMW 750 LIX G12 FROZEN GREY MAT
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    Mozna spytac ile to auto kosztuje w DE ?

Akcyze placi sie od umowy ale jezeli cena bedzie za bardzo odbiegac od wartosci obliczonej wedlug urzedu celnego to wezma wlasnie ta wartosc do obliczen.

Wiesz co trzeba sprawdzic w e65 zeby nie wladowac sie na mine ?
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

Początkujący Użytkownik Awatar uzi
    BMW
    E66 745iL
    akcyza 18% wartości z eurotax ale jak pójdziesz do rzeczoznawcy to ci pomoże w tym aby ta akcyza nie była za wysoka. Do tego podatek od wzbogacenia 2% wartości i reszta w urzędach około 1000zł z tablicami no i OC. Ja mam na niemieckich blachach Longa do sprzedania jak coś to priv.

. ADMINISTRATOR Awatar Sebek
    BMW
    E23/E38/E65
    Blog
    1
    @uzi

jezeli wartosc nie odbiega w dol od eurotaxu wiecej niz ok. 20% to biora cene z umowy.
    Pozdrawiam, Sebek

Masz pytanie lub problem odnośnie funkcjonowania forum, współpracy ...
    Proszę o kontakt ze mną .!

BMW
    E66 745iL
    Zgadza się Sebek ale wartość można obniżyć u rzeczoznawcy za jedyne 300zł Motor defekt, getriebe defekt ale wartość szkód nie może przekroczyć 40% bo wtedy biorą to jako szrot bez prawa do rejestracji. Mam nadzieje że nie czytają tego celnicy :P

BMW
    E66 745iL
    U mnie w skarbówce jest najgorzej kupiłem kiedyś do firmy berlingo i na umowie napisałem co do złotówki tyle co zapłaciłem sprzedającemu a przy okienku urzędniczka mówi mi że przepłaciłem bo u niej w wykazie jest niższa cena ale oczywiście podatek musiałem zapłacić 2% od ceny z umowy za dwa dni kupiłem E61 a ona mi mówi że za tanio kupiłem i bo u niej w spisie ceny są wyższe i zapłaciłem oczywiście podatek wyższy niż z umowy. Taka Polska dziki kraj. W Niemczech kupuje auto nie ma tam jakiegoś podatku od wzbogacenia a całe koszty rejestracji to około 50euro. W każdej chwili auto mogę wyrejestrować i nie płacić OC.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E65
    Czyli oprócz akcyzy prawie 19% płacę też podatek? w pierwszym linku u góry jest napisane:
    Kod:
    Urząd skarbowy. Tu udajemy się po zaświadczenie o niepodleganiu obowiązowi opłacenia polskiego podatku VAT. Oczywiście zakup sprowadzonego auta przez osobę prywatną nie jest opodatkowane VAT-em, ale urząd skarbowy musi to formalnie potwierdzić i za tę przyjemność pobiera opłatę w wysokości 160 zł.
    Samochód jest do kupienia za niecałe 8000 euro ale dla mnie po znajomości ( znam sprzedającego kilka ładnych lat) będzie coś taniej myślę że za kilka dobrych polskich litrów i 7 tys euro kupił bym to auto. do tego w zestawie są letnie koła na oryg,alu i zimówki na drugim komplecie alu. Wypos full bez podgrzewanej kierownicy, i stety niestety białe skóry chociaż wyglądają jakby dopiero wyjechały z salonu.
    jaka jest wartość takich aut z rocznika 2001-2005 z tym silnikiem wg eurotaxu, czyli podsumowując ile mniej więcej zapłacę akcyzy wpisując na umowie np 3.500 euro albo 4 tys euro bo wtedy myśle że mieści się w granicach 20% wartosci.
    Ostatnio edytowane przez Nextus ; 15-04-2014 o 22:27

BMW
    E66 745iL
    Myślę że bez rzeczoznawcy suma nawet 4000euro nie przejdzie. Znam z doświadczenia że u mnie w mieście celnicy potrafili średnią cenę brać sobie z najwyższych cen na Allegro lub Otomoto. Ale i w eurotaxie ceny będą po wyżej 30000zł

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E65
    tylko , z tego co wiem rzeczoznawca obniża wartość pojazdu na podstawie uszkodzeń zarysowań przebiegu itp, a tu nie ma się dosłownie do czego "doczepić" żeby obniżyć wartość. Czytałem że niektórzy demontują drzwi , silniki czy osprzęt ale ja się w to nie będę bawił. czyli samą akcyzę ponad 5 tys muszę liczyć :/ a jak jest z tym skarbowym płacimy te 2% czy jednak nie?