osobiscie conti
moje e36 gania na takich , ups sorry damias pisales o premium contact a to na fotce to sport contac, a co do wspomnianego continentala to duzo aut na pierwszy montaz mialo wpasnie premium contact
![]()
osobiscie conti
moje e36 gania na takich , ups sorry damias pisales o premium contact a to na fotce to sport contac, a co do wspomnianego continentala to duzo aut na pierwszy montaz mialo wpasnie premium contact
![]()
wlasnie te Conti ze zdjecia krzywego wedlug mnie to porazka...na mokrej jak na lodzie..
juz o tym rozmawialismy i ja nieodczulem nic takiego :? na mokrym super jak i na suchym, a najwaznejsze auto duzo mniej buja w koleinach, slabiutko bylo z GY i dunlopem, w 7 mam micha³ka i koleiny praktycznie nieistniej±, w e36 identycznie a zalozony mam najszerszy fabryczny rozmiar 235/40r17,
aha 7ka nietwierdze ze niemasz racji ale wiesz czasem cos na jednym aucie inaczej sie jezdzi niz na innym , pozatym masa e36 a e38 to troszke kg jest
spoko,ja mialem takie oponki w e klasie tej samej szerokosci i niestety znasz moje zdanie.. poza tym drogie sa one jako nowe..
W³a¶nie cena te¿ gra oczywi¶cie rolê :) Te conti mo¿na nabyæ za ok 550 plnów, podobnie jak pozosta³e które wymieni³em. Falkeny s± jednak spokojnie poni¿ej 500. Wiêc narazie one s± na pierwszym miejscu, a jako¶ci± chyba za bardzo nie odbiegaj± :)
[URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]
conti-conti-conti
B-êdziesz M-ia³ W-szystkie
A powiedzcie jak jest z indeksami prêdko¶ci? By³o cos kiedy¶ na forum o tym wspomniane ale jako¶ niewystarczaj±co. Krótko mówi±c chyba im wiêksza warto¶æ to opona wytrzymalasza. Ale czy warto kupowaæ opony o indeksie V (240km), W (270km) czy mo¿e wystarczy H (210km)? Indeks ten te¿ ma czasem spory wp³yw na cenê. U nas w sumie ¿adko siê je¼dzi z prêdko¶ci± powy¿ej 200km/h :)
Np Dunlopy SP Sport 9000 z indeksem 104H kosztuj± ok 500z³ a z indeksem 100Y ok 600z³ :)
tak tylko indeks prêdko¶ci to nie tylko prêdko¶æ te¿ masa auta czym wy¿szy indeks tym ciê¿sze auto mo¿e na niej siê poruszaæ .ale przy 16'' ,17'' i wiêkszych calach zazwyczaj indeksy s± wystarczaj±co wysokie bo z regu³y s± one w zastosowaniu do wiêkszych aut takich jak boskie 7er.pozdrawiam!
B-êdziesz M-ia³ W-szystkie
indeks predkosci nieoznacza z jaka predkosci± jezdzisz, ojciec kiedys savy z indeksem H nowe! zjezdzil swoim 530D w jeden sezon, indeks predkosci odpowiada za wytrzymalosc opony jak i jej jakosc, wiadomo ze pozakladanie Y do fiata punto 1.1 bedzie przesada i opona przez swoje mocniejsze opasanie bedzie twardsza. normalne jest ze jak zalozysz indeks H i bedziesz w pelni korzystal z mocy auta to momentalnie opone wyz±bkujesz i szybko zjedziesz, wiadomo ze im wyzszy indeks predkosci to opona drozsza ale tez lepsza klasowo! i jakosciowo, min wydaje mi sie 240 przy e38. Wedlug przepisow niemozna!!!! zamontowac mniejszego indeksu predkosci niz predkosc max w aucie! i powiem ci ze jest to dobry wyznacznik,
Z sensem gadasz :) hehe
Ju¿ pad³a chyba decyzja na Falkeny FK-452 100W po burzliwej dyskusji na ShutBoxie :) Zaoszczêdzona kaska zostanie zainwestowana w sprê¿ynki :D