Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 15

W±tek: [ elektronika] "STOP OELDRUCK" w 740d - fina³.

Vip Vip Awatar Wies³aw
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    E 38 740d
    Sk±d
    Lubañ

[ elektronika] "STOP OELDRUCK" w 740d - fina³.

http://forum.7er.pl/-elektronika-sto...vt13834,90.htm
    ten temat zosta³ zamkniêty poniewa¿ za bardzo "zszed³ z torów"ale wydajê mi siê ¿e jestem winien wam jak siê sprawa skoñczy³a.. Przecie¿ nie tylko mnie mo¿e siê taki problem przydarzyæ.. a wiedzy nigdy nie za wiele.
    otó¿ wyda³em trochê pieniêdzy (nowa pompa , nowy czujnik , nowy olej , filtry , rozbieranie i ogl±danie panewek.. pomiary ci¶nienia..) a przyczyna okaza³a siê tak prozaiczna ¿e sam siê teraz z siebie samego ¶miejê.
    Poczytali¶my trochê i dowiedzieli¶my siê ¿e kontrolka od ci¶nienia oleju ma wiêcej funkcji ni¿ tylko ci¶nienie oleju - ona zapali siê te¿ z innego powodu kiedy tylko silnikowi ¼le siê pracuje na przyk³ad z powodu za wysokiej temperatury... i to by³ powód! okaza³o siê ¿e moja ch³odnica by³a zabita syfami a na dodatek wisko by³o na wykoñczeniu i za pó¼no sprzêga³o.
    Po wyczyszczeniu ch³odnicy i wymianie wiska problem przesta³ istnieæ.... NARESZCIE!!!!

Tyle. mo¿e moje do¶wiadczenie przys³u¿y siê innym.
    :607:

Przys³u¿y :)

B±d¼ pewny :)
    Czyste sumienie wynika najczê¶ciej ze z³ej pamiêci

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar zloty
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    ex e39 TDS 96', e38 740d 00'
    Sk±d
    Boles³awiec
    Witam. Chce troche od¶wierzyæ tema bo te¿ mam ten problem który powraca tylko w upalne dni. W jaki sposób sprawdzic wisko? Te¿ zmienia³em czujniki cudowa³em i nic.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar JointoVicz
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    e32 EX 730 88' m30b30 r6 & e38 730i 95' m60b30 v8
    Sk±d
    Torun
    Cytat Zamieszczone przez zloty Zobacz posta
    Witam. Chce troche od¶wierzyæ tema bo te¿ mam ten problem który powraca tylko w upalne dni. W jaki sposób sprawdzic wisko? Te¿ zmienia³em czujniki cudowa³em i nic.
    wisko kolego sprawdzisz w prosty sposob:) na zimnym silniku powinno chodzic "lekko" tzn na wylaczonym silniku powinienes bez problemu przekrecic wiatrakiem tak samo na zimnym wlaczonym silniku:) wiatrak powinien sie krecic "swobodnie" i powinienes go moc zlapac w dwa palce bez ucinania ich:D - tak powinno (WISKO czy tam sprzeglo wiskotyczne jak kto woli) dzialac na zimnym silniku :) po nagrzaniu silnika do 95-100 stopni (sprawdz na kompie chyba 5 czy 6 test na zegarach badz kreska lekko od pionu w prawo sie powinna wychylic) wisko powinno sie "zalczayc" (czyt taki plyn w tym aluminiowym kolku(wisku) na ktorym jest zamontowany wiatrak pod wplywem temp "zastyga") i wiatrak powinien zaczac chodzic rowno z obrotami silnika i po dodaniu gazu powinien sie krecic duzo szybciej - BEZ WKLADANIA TAM PALCOW NA NAGRZANYM SILNIKU!!!!!!!!!!!!!!! powinienes to odczuc przy otwartej masce bo az zasysa powietrze i swiszczy od obrotow:)

podsumowujac:
    silnik zimny - wiatrak kreci sie luzno i swobodnie
    silnik 95-100stopni - wiatrak na sztywno kreci sie z obrotami silnika

TO WISKO SPRAWNE:)

PS. wisko moze byc popsute na kilka sposobow:
    -auto zimne a wiatrak caly czas na sztywno (przewaznie blachowkret wkrecony bo nie stac poprzedniego wlasciciela na wymiane wisko:D) ale tez samo z siebie sie psuje w ten sposob:D
    -auto cieple(gorace 95-100stopni) a wiatrak luzny ze mozna go zatrzymac palcami(jednak odradzam ten sposob:D)

PS2. jak bedziesz kupowal uzywane wisko TO ZWROC UWAGE JAK BYLO PRZETRZYMYWANE!!! WISKO MUSI "STAC" NIE MOZE LZEC BO SIE WTEDY PSUJE ALBO W JEDNA ALBO W DRUGA STRONE!!!

PS3- do wymiany wiska potzrebujesz klucz 28 i wkretak do zablokowania wiatraka:) GWINT LEWY CZYLI ODKRECASZ PRZYKRECAJAC:)

PS4- jedno piwo poszlo przy pisaniu posta...:D

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Cytat Zamieszczone przez JointoVicz Zobacz posta
    PS2. jak bedziesz kupowal uzywane wisko TO ZWROC UWAGE JAK BYLO PRZETRZYMYWANE!!! WISKO MUSI "STAC" NIE MOZE LZEC BO SIE WTEDY PSUJE ALBO W JEDNA ALBO W DRUGA STRONE!!!
    Kupuj±c nowe wisko firmy Behr, w pude³ku ono le¿y na nakrêtce. Po znakach na opakowaniu mo¿na sugerowaæ siê, ¿e tak ma byæ transportowane i przechowywane.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Nie ma ¿adnej gwarancji ,¿e przechowywane by³o prawid³owo ,nie spotka³em siê te¿ z sytuacj± ,¿e by³o uszkodzone od z³ego przechowywania ,nowe czy tez u¿ywane.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar JointoVicz
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    e32 EX 730 88' m30b30 r6 & e38 730i 95' m60b30 v8
    Sk±d
    Torun
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta
    Nie ma ¿adnej gwarancji ,¿e przechowywane by³o prawid³owo ,nie spotka³em siê te¿ z sytuacj± ,¿e by³o uszkodzone od z³ego przechowywania ,nowe czy tez u¿ywane.
    No to kolego musisz teraz to sobie zapamiêtaæ;) ja w lubiczu k. Torunia w magazynie czê¶ci u¿ywanych BMW "pelka" wymienilem 4 wiska wszystkie LE¯A£Y na regale i zadano nie dzia³a³o:) jedno na sztywno chodzi³o a 3 lu¼ne;) wszystkie zdemontowane jaki¶ czas temu ze sprawnych Anglików które na ko³ach przyjecha³y;) dzia³aj±ce by³o dopiero takie które zdemontowalismy z auta i odrazu zalozylismy;) k³óc sie wierz mi albo nie - tak jest;) mówili mi tak i sam sie o tym przekona³em jakos czas temu:)

Vip Vip Awatar ELVIS
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    BEUTHEN/Bytom
    Nie bardzo wiem do czego chcia³by¶ mnie przekonaæ ,nie wiem co tam w lubiczu ,ale jedno jest pewne ,¿e wiele wisk sprzeda³em i parê w moich autach wymieni³em i nigdy z tym problemu nie by³o :)

Mogê jeszcze dodaæ ,¿e u¿ywane wisko mo¿e le¿eæ jak chce ,wa¿ne ¿eby przed monta¿em jaki¶ czas by³o w pozycji pionowej i je¿eli by³o dobre to powinno dalej dzia³aæ ,znam to z autopsji :)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar M@rcin
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    E65 730d FL
    Sk±d
    Dêbica - Katowice
    Przechowywane, le¿akowane mo¿e byæ w ró¿ny sposób...ale WA¯NE jest, aby przed za³o¿eniem przynajmniej 30minut po³o¿yæ je w pozycji takiej jak powinno byæ na aucie.. czyli w pionie :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar zloty
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    ex e39 TDS 96', e38 740d 00'
    Sk±d
    Boles³awiec
    Dzieki kolego za dok³adny opis:D dzisiaj jest ciep³o wiec mog³em dzia³aæ. Wiec tak: na zimnym silniku wisko ok chodzi lekko. Przegoni³em troche auto, nagrza³em a¿ sie wskazówka wychyli³a od pionu. Nie huczy przy gazowaniu.... Wzio³em kawa³ek gumowego wê¿yka i zatrzyma³em nim wisko bez problemu

Wiec chyba nie dzia³a bo próbowa³em go nagrzaæ jeszcze bardziej i ...nic. fakt ¿e ci±gnie troche mocniej ni¿ na zimnym silniku, ale jednak staje.
    Nie bênde sie bawi³ w u¿ywki, kupie chyba nowe. :p Rozgl±da³em sie wstêpnie w necie i nowe BEHR-a kosztuje ok 300 z³ wiec nie jest ¿le. Dziêki za pomoc

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •