Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 29

W±tek: ABS/ASC co jeszcze sprawdziæ? jakie¶ pomys³y?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E38 740iA 97r
    Sk±d
    WSC

Post ABS/ASC co jeszcze sprawdziæ? jakie¶ pomys³y?

Diagnoza komputerowa INPA pokazuje b³±d czujnika ABS prawy ty³, czujnik zamieniony stronami, b³±d pozosta³ na kole. Sprawdzi³em przewody miêdzy sterownikiem a czujnikiem jest OK. Na zap³onie warto¶æ napiêcia dla lewego i prawego czujnika 7,90V. Dzi¶ podczas jazdy sprawdzi³em odczyty z kó³, wszystkie s± bardzo podobne oprócz prawego tylnego ko³a, warto¶æ zero. B³±d zapala siê od razu po odpaleniu samochodu, niewa¿ne czy stojê czy jadê b³±d pojawia siê od razu, a czasami po oko³o minucie. Sterownik mam za schowkiem, czy pozostaje tylko jego podmiana? czy szukaæ gdzie¶ dalej? Czy po podmianie bez kodowania bêd± siê ¶wieci³y kontrolki?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar chytrusek
    Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw
    Pier¶cieñ magnetyczny na ³o¿ysku siê wysypa³. Pewnie masz luzy na tym ³o¿ysku.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2007
    BMW
    E38 740iA 97r
    Sk±d
    WSC
    W³a¶nie przymierza³em siê do remontu zawieszenia z ty³u, bo mam luzy na wahaczach, wiêc przy okazji wymieniê i ³o¿yska mam nadziejê ¿e problem siê rozwi±¿e. Drugiego kompa wyd³uba³em od kolegi jutro podmieniam wiêc bêdê wiedzia³ trochê wiêcej.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2014
    BMW
    740
    Sk±d
    W-wa
    Witam, pod³±cze siê po temat. Mam problem z abs/asc w swojej 740 z 11/95. Po uruchomieniu silnika nie zapala sie ¿adna kontrolka abs/asc, ale po ruszeniu abs non stop dziala na pedale hamulca, nawet jak jest sucho i przy ma³ych prêdko¶ciach. Podpi±³em pod komputer i wykaza³ b³±d lewego przedniego oraz tylniego czujnika abs. Dodatkowo pojawi³ sie b³±d pompy. Dziwi mnie fakt, ¿e w jednym momencie pad³y 2 czujniki i to po lewej stronie. Czy jest mo¿liwe, aby gdzie¶ w instalacji abs nast±pi³o przerwanie/jej rozpiêcie? Mo¿e kto¶ z Was posiada schemat kabli abs-u? Za wszelkie info z góry dziêkujê.

Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw
    Gdyby rzeczywi¶cie pad³ lewy tylny czujnik, nie mia³by¶ wskazañ prêdko¶ciomierza (lub wskazania fa³szywe). Prawdopodobnie pada pompa abs, a b³êdy czujników generowane s± b³êdnie, za jej przyczyn±. Czasem te¿ trzeba wymieniæ p³yn hamulcowy, bo stary potrafi generowaæ b³±d pompy, a byæ mo¿e wszystko jest sprawne. Zacznij od tego, bo najtaniej i nie zaszkodzi.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2014
    BMW
    740
    Sk±d
    W-wa
    chytrusek, dziêkujê Ci za podpowied¼. Zrobie wymiane p³ynu i dam znaæ czy pomog³o.

Do³±czy³
    Jun 2012
    BMW
    e38 740 M62B44
    Sk±d
    Krasnystaw
    Pamiêtaj, ¿e wymiana p³ynu przy ABSie musi byæ wykonana podci¶nieniowo. Inaczej nie pozbêdziesz siê ca³ego starego p³ynu.
    Mam nadziejê, ¿e to pomo¿e. Inaczej czekaj± Ciê dro¿sze naprawy (pompa hamulcowa, ABS it.d.)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2014
    BMW
    740
    Sk±d
    W-wa
    Zrobiê to co i tak trzeba zrobiæ po zakupie auta, czyli wymieniê p³yn hamulcowy. Jeszcze raz dziêkujê za cenne rady.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2014
    BMW
    740
    Sk±d
    W-wa
    P³yn hamulcowy wymieniony - oczywi¶cie DOT4, ale dalsza walka z ABS/ASC trwa. Niestety okaza³o siê, ¿e 2 x odpowietrzniki s± popsute (ju¿ by³y przed wymian± p³ynu). Peda³ hamulca sta³ siê jakby mniej podatny na dzia³anie ABS np. gdy hamuje delikatnie (choæ w przypadku 7er trudno o to z racji wagi) nie za³±cza siê ABS. Po przekroczeniu 40/50km/h niestety jest choinka w postaci zapalaj±cej siê kontrolki ABS oraz ASC. Pomo¿ecie?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar biemdablju7
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 730D M57TU
    Sk±d
    Lubelskie, smakuj ¿ycie!
    Kolego, rzuæ okiem na mój temat, te¿ walczy³em z kontrolkami ASC i ABS, u mnie padniêta by³a pompa do³adowuj±ca od DSC, to generowa³o b³êdy i brak dzia³ania systemów

http://7er.pl/showthread.php/38945-W...j%C4%85cej-DSC
    Moje 740i , 750i , 750i fl. , 750 iL, 730D http://7er.pl/showthread.php/34752-W...5%9B%C4%87-%29

Podobne w±tki

1. [elektryka] Kontrolka ABS i ASC
    Przez stachu0505 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 23
    Ostatni post / autor: 26-05-2013, 00:12
  2. abs+ asc g³upieje
    Przez misiosl w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 28-12-2010, 19:47
  3. Problem z ABS - ASC
    Przez Hubertus7er w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 10