Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Zamiana z automata na manual

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Panowie spokojnie - bo robicie jak ja - a ja tu mam wyłączność na "unoszenie" sie i kłutnie z każdym... :) :) :)
    Co do emotek to Bogu dzięki bo już nie jedni by na sparing si eumawiali...
    Co do skrzyni... ehh moja propozycja jest taka, jak że E32 nie jest drogie w zakupie, to szukaj może swojej wymarzone w manualu a w miedzy czasie jeździj automatem... a nusz się przyzwyczaisz o ile nie przekonasz całkowicie... jeżeli te pare miesiecy nic nie da tzn ze jesteś skazany na manuala bo po prostu takowym lepiej Ci się jeździ... i wtedy sprzedajesz co masz i kupujesz znalezionego ideała... Proponuje Ci to dlatego iz zamażył mi sie automat i bez problemu sie na niego przesiadłem i byłem zachwycony, zrobiłem to pewnie po za lenistwem równiez z powodu chęcia bycia ori a nie jak kazdy kowalski manualny :).. po paru tys km zacząlem tęsknic za zmianą ręczną, po 2 latach w automacie wróciłem do manuala, jednak szybko chęci mi minęły i stwierdziłem ze nigdy więcej i zawsze juz az do śmierci automat :) A ideał to steptronic... czasami jak Ci przyjdzie chęć aby mieć pełną kontrole, chwytasz lewar i sie bawisz :)

Co do tematu tego posta to chyba dawno został zapomniany...... morał taki ze chyba nikt do końca na tym forum nie wie jak taka przeróbka ma wyglądać... :)
    Jeżeli moja powyższa rada Cie nie przekonuje to myśle abys poszukał moze rozbitka i cały zestaw do manuala z niego wyjął i wsadził sobie, jak padnie Ci coś - np 2masówka (oj droga) to wtedy wsadzisz znów automata... :) Pracochlonne ale moze i dostarczyć frajdy, ja lubie podłubac w aucie :)

Początkujący Użytkownik Awatar maniek
    BMW
    e23 728i 1981
    ja osobiscie dokonalem przerobki na manuala i twierdze ze nie jest to strasznie kosztowne ani skomplikowane . nie stanowi to rowniez ujmy dla auta gdyz fabrycznie wychodzilo rowniez w manualu . przy zastosowaniu oryginalnych elementow poza vinem ciezko rozpoznac co bylo pierwotnie . manual nie pomniejsza komfortu jazdy - bo niby czym ? jesli kierowca woli wachlowac biegami to jego sprawa a o gustach sie nie dyskutuje . jesli autor tematu zechce dokonac przerobki z checia mu doradze na tyle na ile moja wiedza bedzie pomocna ... to jego auto i to co z nim zrobi to jego sprawa .

Vip Vip Awatar MiBhell
    BMW
    ex. E32 735iA
    To zeby nie bylo ze tylko owtopy robie lekko sie spiąlem i wklejam dwa linki powiedzmy w temacie, ten o jednomasówce napewno interesujacy!

1

2

BTW gdyby kiedys mi padl automat to nie wiem czy bym sie nad manualem nie zastanawial... ;) (kontrowersyjna wypowiedz wiem :D)

pzdr

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez Aper
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    czas na moją odp.
    Czyzbys traktowal to jak gong do rozpoczecia nastepnej rundy?
    skoro tak to odbierasz to twoja sprawa

No rzeczywiscie Twoje posty to wnosza najwiecej w tym temacie!
    (...) dajesz tutaj wyklad o gamie modeli serii 7 i o swoich wlasnych upodobaniach!
    nie muszą wnosić najwięcej - to jest glos w dyskusji kolego, od tego jest forum

Moze przypomne jednak ze temat znajduje sie w dziale Mechanika i ma dotyczyc Zmiany skrzyni automatycznej na manuala, a nie historii samochodów BMW (jakze kilku innych marek, które przy okazji w to wplatales!)
    To sie nazywa Offtopic (poszukaj sobie w slowniku co to znaczy skoro nie rozumiesz jezyka "wygnanca")
    Powyzsza zaczepka slowna tez swiadczy o personalnym zaangazowaniu w ten temat jak i o niskiej dojrzalosci piszacej to osoby - sorry! :P
    w jakim dziale jesteśmy pamiętam caly czas i nie musisz przypominać, tłumaczenie słowa "offtopic" także sobie odpuść chyba że sobie samemu klarujesz tą kwestię

Cos jednak mozna wyniesc z Twojego postu - szkoda tylko ze gubi sie to w tlumie nie przydatnych mi "informacji"
    Cos mi sie wydaje jednak ze i to mozna obejsc!
    W koncu e32 to nie jest jakas technologia z kosmosu - trudniejsze rzeczy ludzie obchodza!
    zgadza się, da się obejść

jest najwyższym modelem z serii
    Czyli to oznacza ze kazdy musi aspirowac do tego!
    Normalnie "równaj do najlepszego!" :hah:
    mnie to jakoś nie śmieszy - możesz równać do golfa I 1.6 w dieslu w limitowanej wersji classic - to także twój wybór

To dlaczego sam jezdzisz najnizsza 730tka zamiast topowa 750tka?
    ślicznie wyszła z ciebie zwykła pospolita zazdrocha kolego - co cię boli czym jeżdżę? choćbym jeździł tramwajem nie jest to wyzacznikiem moich przekonań - w tym temacie wyrażam swoje podejscie do sprawy - napisze ci dużymi literami dla ułatwienia żebyś znowu się nie pomylił - chodzi o ZGODNOŚĆ AUTA Z VINEM - tobie od razu kojarzy się to z problemami z odsprzedażą - otwórz sobie więc oczy że nie o to biega, joke polega na tym żeby mieć auto zgodne z numerem fabrycznym a po co i dlaczego to już mnie nie pytaj, może udzieli ci korepetycji jakiś miłośnik (niekoniecznie starej ) motoryzacji

oceniasz mnie po tym jakie auto jest w moim posiadaniu? na całe szczęscie opis pod nickiem nie musi wyrażać wszystkiego co chciałbyś wiedzieć, ale dla twojej wiadomości przeszła mi już przez ręce wytarczająca liczba e32 żeby obracać się w temacie w miare swobodnie i nie dać się zagiąć pierwszemu lepszemu chłoptasiowi który liznął temat i wydaje mu się że to pozwoli mu wszystkich pouczać - kwitując temat - w moich rękach była zarówno 730i jak i 750i, to jakim e32 zajmuję się teraz czy zajmować się bedę później niech pozostanie moją sprawą, z której na pewno nie będziesz mnie rozliczać tutaj

BZDURA! 850i w skrzyni manualnej temu przeczy
    Pamietaj tylko ze e32 weszla na rynke kilka lat wczesniej niz e31!
    Nie mam definitywnej odpowiedzi dlaczego wybrali automata ale jest to jedna z mozliwosci!
    jasne że nie masz odpowiedzi, oba auta szły na tych samych komponentach, rocznik nie ma tu znaczenia

To moze jednak chodzi Ci o 928? Ale ten niestety wystepowal ze skrzynia reczna! :P
    Przeszukaj sobie dobrze Internet!
    tak chodzi o 928 - nie odrobiłeś zadania domowego, pisze w automacie to znaczy że w automacie

Co do przykladow aut jakie podales to sa tam prawie same auta klasy wyzszej gdzie nabywcami (nie tymi po 10 czy 20 latach tylko od nowosci) byli ludzie stateczni i starsi, którzy bardziej niz sportowy charakter cenili sobie wygode jazdy - a taka daje automat!
    zgadza sie

Skoro zmiana skrzyni to wedlug Ciebie "kundlenie samochodu" to uwazam ze idac Twoim tokiem myslenia ingerencja w inne podzespoly to tez "kundlenie"
    Tak samo nie przewidzieli zeby e32 jezdzilo na LPG, albo zeby modele R6 mialy szeroka nerke, lub dokladke pod zderzakiem!
    tak bardzo cie boli poszukiwana przezemnie dokladka? no to niech cie boli dalej

co do szerokiego ryja owszem mialem w 750 i sie nie wstydze, LPG tez sie nie wstydze, takie auto kupilem, obecnie w swoich projektach stwierdzam brak kiszony - potrzebujesz jeszcze jakiś informacji, czy mam ci jeszcze wyklarować jakich cześci poszukuje do auta kolegi?

SPORTGETRIEBE (to trudne słowo z jęz. niemieckiego)
    Przykro mi slyszec ze masz problemy z tym slowem, ale nie kazdy musi miec zdolnosci jezykowe!
    ja nie mam, nie mam problemu z tym słowem ani z większoscią słów które dotyczą auta którym się interesuję
    przytocz konkretne przykłady i dowody - jeśli nie to nie foruj wnisków bez podstaw
    Jedna z wypowiedzi na ten temat pochodzaca z Angielskiego forum BMW serii 5
    Szkoda ze nie napisales nic o tym ze te skrzynie nie byly jednak stosowane w modelu M5 jak to stwierdziles w poprzednim poscie!
    Trzeba sie umiec przyznac do bledu!

OK, pisalem o skrzyniach Getrag - niewiele to zmienia w kwesti do której było to przytoczone

wcisnąć sprzegłoi wrzucić trójke to można nawet na L-ce podczas 10 godziny na kursie do rpawa jazdy, także mało mnie to przekonuje
    Zgadza sie ale o ile latwiej jest wcisnac przycisk SPORT!!! :shock:

może i łatwiej - ale trzeba go jeszcze mieć, pawda?

Skoro jest to az tak wspaniale rozwiazanie do sportu to dlaczego nie jest stosowane na szeroka skale?
    No chyba ze uwazasz ze Formula 1 tez ma skrzynie automatyczna bo nie ma pedalu sprzegla? :P
    jeśli sport zaczyna i kończy się dla ciebie tylko na f1 i nie potrafisz znaleźć przykładu zastosowania automata w aucie wyczynowym to gratuluję wiedzy i może nie ośmieszaj się po raz kolejny bo znowu "nie zatrybiłeś"

Dziekuje równiez za wytlumaczenie znaczenia slowa "bynajmniej" i praktyczne przyklady jego poprawnego uzycia!
    Sadze ze nie tylko ja skorzystam z tej wiedzy na tym forum!
    Tylko szkoda ze musze jeszcze raz przypomniec ze jest to dzial Mechanika, a nie Gramatyka i chyba nie to forum!
    prosze bardzo, w chwili kiedy zostaniesz moderatorem bedziesz mi mogl zwraca uwage co nalezy do dzialu a co nie, na chwile obecna mozesz sobie odpuscic

wśród ludzi którzy dążą (albo powinni) do zachowania aut w oryginale
    Jak bardzo oryginalne jest Twoje e32??

jest zgodne z VIN na tym mi zalezalo i to jest dla mnie istotne

Chociaz z drugiej strony to uwazam ze jakbym chcial zalozyc do mego auta dwie turbiny, albo wrzucic silnik z Corvetty to spotkalbym sie z mniejsza krytyka, a z wiekszym uznaniem!
    CHORE!!!
    w świetle przepisów e32 w 2011 bedzie 25 lat po wypuszczeniu tego modelu i ponad 14 po zakonczeniu produkcji - co to oznacza pewnie nie wiesz i nie musisz wiedziec, wiedzą natomiast ludzie dla których zgodność z VIN nie jest zagadnieniem związanym jedynie z odsprzedażą auta oraz którzy szanują markę i rewelacje o ktorych wypisujesz zostawiają innym, dbając o to by auto zachować w oryginale

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E46 328Ci
    Panowie RELAKS bo nikomu oprócz Was nie chce się tego czytać
    Pytanie z innej strony: czy do E38 5,4 da się wrzucić manuala? ;)

Początkujący Użytkownik Awatar maniek
    BMW
    e23 728i 1981
    Cytat Zamieszczone przez tristeza
    ponoc takie rodzynki wychodzily w e31 ale ja na wlasne oczy nie widzialem :) a przerobka takiego aparata to juz powazniejsza rozkminka .... ale jak to mowia wszystko da sie zrobic . moj kolega zalozyl skrzynie abartha (z mirafiori) do e30 z silnikiem s14 i dziala rewelacyjnie ... lepiej niz getrag z 1 do tylu ktory umarl po 3 kolkach na torze w poznaniu.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32
    To niech bedzie to chociaz glos zwiazany z tematem powyzszej dyskusji, a nie pierdu pierdu nie na temat!

ślicznie wyszła z ciebie zwykła pospolita zazdrocha kolego
    Wytlumacz mi niby o co mialbym byc zazdrosny bo nierozumiem?
    Z Ciebie za to wychodzi zwykle prostactwo! Niestety!
    P.S. Kolegami to my raczej nie jestesmy!

I to nie ja nadaje ciagle o odsprzedazy tego auta, bo jak juz po raz kolejny powtarzam auto i tak nie bedzie na sprzedaz - jestem milosnikiem marki i tego akurat modelu, wiec to nie byl wybór przypadkowy!

jasne że nie masz odpowiedzi, oba auta szły na tych samych komponentach, rocznik nie ma tu znaczenia
    Moze i szly na tych samych, jednak to clo bylo dostepne kilka lat pózniej niekoniecznie musialo byc dostepne jak 750i weszla do produkcji! Nieprawda?
    To tylko jeden z mozliwych powodów, chociaz przeznaczenie auta (luksusowa limuzyna) mialo ogromne znaczenie
    Jestem ciekaw czy jestes swiadom ze BMW mialo wtedy projekt e32 750i w wersji Sport / M-Technik (cos ala M7) ze sportowym obnizonym zawieszeniem, kubelkowymi fotelami i reczna skrzynia biegów!?
    Pewnie nie tylko ja na tym forum (jak i poza nim) zaluje ze nie weszlo ono jednak do produkcji!

tak chodzi o 928 - nie odrobiłeś zadania domowego, pisze w automacie to znaczy że w automacie
    Dobrze ze w koncu ustalilismy o jaki model chodzi ale niestety ciagle sie mylisz i to grubo!
    Porsche 928 bylo jednym z moich ulubionych samochodów z mlodzienczych lat wiec wiem co nie co na jego temat - polecam Ci glebsze przestudiowanie internetu np. TUTAJ!

tak bardzo cie boli poszukiwana przezemnie dokladka? no to niech cie boli dalej

co do szerokiego ryja owszem mialem w 750 i sie nie wstydze, LPG tez sie nie wstydze
    Bolec to mnie nic nie boli, przynajmniej nic na co Ty mialbys wplyw
    Dokladka pod zderzak, czy tez LPG podalem jako przyklady ingerencji w to co wyszlo fabrycznie - czyli równiez nie zgodne z VIN'em skoro tak juz o tym piejesz!
    Co do szerokiego ryjka w 750i to tak wychodzily one seryjnie wiec jest OK, inaczej ma sie sprawa w R6!

ja nie mam, nie mam problemu z tym słowem ani z większoscią słów które dotyczą auta którym się interesuję
    Jednak wczesniej napisales inaczej:
    SPORTGETRIEBE (to trudne słowo z jęz. niemieckiego)
    Ciesze sie ze juz zdolales opanowac to slowo!

niewiele to zmienia w kwesti do której było to przytoczone
    Zmieniac zmienia, bo pokazuje ze niestety nie jestes nieomylny (chyba nikt nie jest!) i byl to tez przyklad na to ze jednak te skrzynie bywaja awaryjne!

może i łatwiej - ale trzeba go jeszcze mieć, pawda?
    Przycisk Sport to teraz nawet w Astrach i Corsach montuja wiec nie wiem czym sie tutaj mozna az tak podniecac?
    Tak na marginesie to dodam ze zaczelem teraz codziennie jezdzic na wlaczonym trybie Sport (ale tylko do 50mph - 80km/h kiedy to przelaczam na E)
    W trybie Sport wystepuje hamowanie silnikiem, które pozwala na pewne oszczednosci w spalaniu - szkoda tylko ze nie redukuje jeszcze sam biegów!
    P.S. Zanim na mnie naskoczysz to nie paluje auta na trybie sport caly czas, tylko delikatnie przyspieszam i okolo 3 tys obr skrzynia wrzuca nastepny bieg!

jeśli sport zaczyna i kończy się dla ciebie tylko na f1 i nie potrafisz znaleźć przykładu zastosowania automata w aucie wyczynowym to gratuluję wiedzy i może nie ośmieszaj się po raz kolejny bo znowu "nie zatrybiłeś"
    Nie uwazam zebym sie tutaj czym kolwiek osmieszal - moze tylko tym ze dalej ciagne ta dziecinade!
    Zadalem pytanie ile procontowo stanowia automaty w autach przeznaczonych do sportu?
    Ogólnie mówiac to wiekszosc (prawie calosc) aut w sporcie stanowia manuale bo jest to lepsze rozwiazanie!
    Automat jest lepszy dla komfortu!
    Formule 1 wymienilem bo jest to królowa sportów motorowych! Chyba ze z tym tez chcesz polemizowac?

prosze bardzo, w chwili kiedy zostaniesz moderatorem bedziesz mi mogl zwraca uwage co nalezy do dzialu a co nie, na chwile obecna mozesz sobie odpuscic
    Jakos mi tym nie imponujesz, ani mnie tym nie przestraszysz!
    Czyzby mial niedlugo nastapic przyklad na to, ze niektórzy musza leczyc kompleksy posiadana "wladza"??

w świetle przepisów e32 w 2011 bedzie 25 lat po wypuszczeniu tego modelu i ponad 14 po zakonczeniu produkcji - co to oznacza pewnie nie wiesz i nie musisz wiedziec, wiedzą natomiast ludzie dla których zgodność z VIN nie jest zagadnieniem związanym jedynie z odsprzedażą auta oraz którzy szanują markę i rewelacje o ktorych wypisujesz zostawiają innym, dbając o to by auto zachować w oryginale
    Tak sie sklada ze wiem co to znaczy bo myslalem kiedys o sprowadzeniu e24 z Niemiec w czasach kiedy jeszcze nie wolno bylo przywozic aut starszych niz 10 lat!
    Szkoda ze nic mi z tego nie wyszlo bo jest to kolejny z moich ulubionych modeli

Sugerujesz ze nie szanuje marki? Dlaczego?
    Czyzby dlatego ze chce zmienic skrzynie w moim aucie tylko po to zeby mi sie lepiej nia jezdzili i sprawialo mi to jeszcze wieksza frajde?
    Moze uwazasz ze skoro 7ka jest autem typowo luksusowym (Twój wyklad o 750i sie klania), to modele 730i, 735i, oraz 730i V8 które wychodzily fabrycznie ze skrzynia manualna sa jakimis kundlami - "fabrycznymi kundlami"
    Przeciez wedlug Ciebie automat w 7ce góruje nad manualem!

Dobra koniec mojego rozpisywania sie i wdawania w nic nie wnoszaca dyskusje!
    Tak jak ktos napisal wczesniej rozpetala sie tutaj wojna ideologiczna, która niestety Ty zaczales!
    Moze zalóz osobny temat na taka polemike to bede sie w nim udzielal w wolnych chwilach!
    W tym temacie wolalbym jednak dyskutowac na temat aspektów mechaniczych tego przedsiewziecia!

:papa:
    Oj 7-ko 7-ko!
    Dlaczego Cie sprzedalem...??
    ...Nie mialem wyjscia niestety!

Ale na szczescie po 7 latach powrócilas - rok mlodsza, z lepszym wyposazeniem i z o polowe mniejszym przebiegiem!

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez Aldik
    Co do skrzyni... ehh moja propozycja jest taka, jak że E32 nie jest drogie w zakupie, to szukaj może swojej wymarzone w manualu a w miedzy czasie jeździj automatem... a nusz się przyzwyczaisz o ile nie przekonasz całkowicie... jeżeli te pare miesiecy nic nie da tzn ze jesteś skazany na manuala bo po prostu takowym lepiej Ci się jeździ... i wtedy sprzedajesz co masz i kupujesz znalezionego ideała...
    Pomysl dobry i na razie tak robie, czyli jezdze automatem i sie do niego przyzwyczajam, ale jest ale...
    No wlasnie jak juz wspomnialem manuale w e32 w Angli praktycznie nie wystepuja, a jak sie juz jakis trafi to jest przewaznie w stanie oplakanym (takie byly te, które widzialem do sprzedazy - sztuk kilka)
    Jakbym mieszkal w Polsce, albo np w Niemczech to wogóle nie zakladal bym takiego tematu tylko od razu kupilbym manuala!
    Aldik ja jestem zupelna przeciwnoscia Ciebie jesli chodzi o skrzynie!
    Kupilem automata i doceniam wygode i lenistwo tego rozwiazania - FAJNE!
    Ale jednak wole sam mieszac biegami i wciskac sprzego - po prostu jes to dla mnie jakas polowa przyjemnosci z jazdy!
    Jak wskocze w moje e34 525i w manualu to chociaz komfort jazdy w porownaniu z 7ka jest niebo a ziemia ichociaz 5tka jest wolniejsza od 7ki to jednak reczna skrzynia sprawia mi duzo wieksza frajde - i jeszcze te przegazówki przy redukcjach! Mniam!

maniek na pewno bedziemy w kontakcie jak bede juz na etapie auktualnego przekladania skrzyni wiec wielkie dzieki! ;)

Cytat Zamieszczone przez MiBhell
    To zeby nie bylo ze tylko owtopy robie lekko sie spiąlem i wklejam dwa linki powiedzmy w temacie, ten o jednomasówce napewno interesujacy!
    Dzieki ale przyznam sie ze juz te tematy przeczytalem przed zalozeniem mojego tematu!
    Na pewno dobrze bedzie miec te informacje pod reka!

Cytat Zamieszczone przez MiBhell
    BTW gdyby kiedys mi padl automat to nie wiem czy bym sie nad manualem nie zastanawial... ;) (kontrowersyjna wypowiedz wiem :D )
    SZOK! :shock:
    Normalnie chyba cale forum nagle zamarlo jak to ludzie przeczytali! :x
    A cóz by Cie sklonilo ku takiej decyzji?
    Nie obawiasz sie o skundlenie auta? :hah:

Cytat Zamieszczone przez tristeza
    Tak jak juz Maniek napisal powyzej wszystko jest mozliwe, tylko jest to kwestia pieniedzy!
    Reczna skrzynia z V12 wychodzila tylko w e31, wiec nie byla robiona fabrycznie w e38!
    e31 jest dosyc rzadkim i drogim okazem wiec zródla znalezienia takiej skrzyni beda juz bardzo ograniczone i kosztowne!
    Musialbys takze rozwazyc równiez etyke takiego zabiegu! :what: (sorka ale czasem ciezko sie powstrzymac!)
    Latwiejsze rozwiazanie to kupic e38 740i z 6 biegowym manualem! ;)
    No chyba ze nie mozesz sie obejsc bez pomruku i kultury pracy V12!
    Oj 7-ko 7-ko!
    Dlaczego Cie sprzedalem...??
    ...Nie mialem wyjscia niestety!

Ale na szczescie po 7 latach powrócilas - rok mlodsza, z lepszym wyposazeniem i z o polowe mniejszym przebiegiem!

Vip Vip Awatar MiBhell
    BMW
    ex. E32 735iA

Normalnie chyba cale forum nagle zamarlo jak to ludzie przeczytali! :x
    A cóz by Cie sklonilo ku takiej decyzji?
    Nie obawiasz sie o skundlenie auta? :hah:
    Za bardzo sie rozpisujecie to raz :D nie życze sobie byc traktowany "przedmiotowo"jako pomocnik którejkolwiek ze stron w tej dyskusji to dwa!

Odpowiadajac na pytanie:

Zmeczyl mnie automat, pomachal bym sobie,nie lubie leniwego dołu ;) alternatywą bylo by tu posiadanie 2 aut 7 do wozenia i np M3 do machania.

... nie obawila bym sie skundlenia auta bo tak tego nie widze, do youngtimera tez nie dociagne bo raz jest gaz dwa zeby bawic sie w takie zabawy trzeba miec wiecej kasy na kolejne auto np wyzej wspomniane M3 :D jedyne czego bym sie obawial to problem z odsprzedarzą którego Ty jak piszesz miec nie bedziesz. Gdyby czynnik ekonomiczny nie wchodzil w gre to mialbym gleboko gdzies i chcialbym zeby inni tez mieli to co robie ze SWOIM autem :D

pzdr

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    To niech bedzie to chociaz glos zwiazany z tematem powyzszej dyskusji, a nie pierdu pierdu nie na temat!
    owszem na temat - proponuje zebys to wreszcie ogarnął

Z Ciebie za to wychodzi zwykle prostactwo! Niestety!
    usilujesz mnie zdyskredytowac na podstawie tego jakie posiadam/posiadałem auto - słaby pomysł

zastanów sie zanim nazwiesz kogos prostakiem - wypowiadasz sie na ogólnodostepnym forum i możesz być za to rozliczony, czy obrażanie drugiej osoby jest jedynym sposobem na reakcje kiedy nie wiesz jak odbić argument?

Dobrze ze w koncu ustalilismy o jaki model chodzi ale niestety ciagle sie mylisz i to grubo!
    Porsche 928 bylo jednym z moich ulubionych samochodów z mlodzienczych lat wiec wiem co nie co na jego temat - polecam Ci glebsze przestudiowanie internetu np.
    no fajnie ze ustalilismy, dla mnie tez byl to zawsze ciekawy samochod, moze bedziesz łaskaw przerzucic kilka aukcji, zeby wyjść troszeczkę ponad poziom wikipedii i porozglądać się w tym co dostępne w rzeczywistości:

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Cars-...1%7C240%3A1308

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Cars-...1%7C240%3A1318

na chwile obecna na ebay.com sa 22 takie autka z automatem i tylko 9 w manualu - ale niespodziewajka :hah:

P.S. Kolegami to my raczej nie jestesmy!
    jak juz pisalem - "bez urazy" - nawet jesli ci sie to nie podoba to jestesmy uzytkownikami jednego forum, dla mnie ta dyskusja jest ok, jesli ty lubisz organizowac jakies osobiste napinki to twoja sprawa - dla mnie jest to dyskusja poza którą NIC do ciebie nie mam, cenie sobie to że podejmujesz dialog

Moze zalóz osobny temat na taka polemike to bede sie w nim udzielal w wolnych chwilach!
    W tym temacie wolalbym jednak dyskutowac na temat aspektów mechaniczych tego przedsiewziecia!
    all in all: cenisz sobie bardziej uznaną przez ciebie radosc z jazdy ze skrzynia manualna niz zachowanie auta w zgodnosci z VINem, mnie wiecej radosci z jazdy daje automat a do tego zalezy mi na zgodnosci z VIN - generalnie do tego sie to sprowadza, oba zdania dotycza tego samego tematu NIE MOWIE ZE JA MAM RACJE A TY SIE MYLISZ - to sa dwa odmienne spojrzenia i chyba tyle

Uprawnienia umieszczania postów