No to zadam to nieszczesne pytanie i mam nadzieje ze nie uslysze zbyt duzo krytyki mojego pomyslu!
Czy ktos przekladal juz skrzynie automatyczna na manula?
Ile taka zabawa kosztuje? Czesci? Robocizna? I ile to zajmie?
Gdzie najlepiej z takim czyms pojechac?
8/
Koniec pytan! Teraz troche wyjasnien! :P
Wiem ze 7ka to nie sportowe auto itd i fajnie sie plynie z automatem ale...
Mialem wczesniej e32 735i z manualem i to auto latalo a nie plywalo!
Jest to mój pierwszy automat i na tyle na ile sie przyzwyczilem i doceniam wygode i lenistwo tego rozwiazania - zwlaszcza w miescie i korkach to jednak wole machac samemu biegami! :)
Kupowalem to auto od razu z mysla o pózniejszej przeróbce bo niestety w UK znalezc 7ke w manualu to jak trafic w totka - a do tego zadbana to juz jak trafic glówna wygrana! :hah:
Tylko jakies 2% wszystkich e32 sprzedanych w anglii byly z reczna skrzynia i to glównie 730i R6 a od kiedy tu jestem (prawie 5lat) to widzialem w sumie mniej niz 10 takich na sprzedaz!
Co do czesci to rozwazam opcje zakupu e34 535i (najlepiej Sport - M technic - bo ma szpere!)
Wiem ze potrzebowalbym:
kolo zamachowe - najlepiej lzejsze jedmasowe
nowe sprzeglo kompletne
skrzynie - wiadomo! :P + caly mechanizm zmiany biegów
wal od e32 - kupilbym w Polsce albo ewentualnie w Niemczech
tylni most - najlepiej ze szpera
pedaly razem z hydraulika - podejda z e34?? 8/
Wiem ze trzeba tez bedzie rozwiazac problem z odpalaniem tylko na P albo N - robi sie gdzies jakas zworke i komunikat na zegarach - tez sie cos tam odpina!
I jeszcze takie duperele jak np. mocowanie zbiorniczka wyrównawczego i zmiana panelu drewnianego wokól dzwigni zmiany biegów!
Temat ten jest na razie w fazie pomyslu / planowania / zbierania informacji - niepotrzebne skreslic! :hah:
Dlaczego chcialbym to zrobic?
1.Wieksza radosc z jazdy (w moim przypadku)
2.Wieksza kontrola nad autem
3.Lepsze osiagi - oraz baza pod dalsze modyfikacje
4.Mniejsze spalanie
5.Obawa przed usterka automatu - koszta! :shock:
Z góry dziekuje za wszelkie porady i postaram sie grzecznie zniesc krytyke! :P