Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Zamiana z automata na manual

Zaawansowany Użytkownik

hmmm

dorzucę sie troszeczkę do tej polemiki ...nie jako stronnik ale pasjonat ...

kiedyś kupiłem sobie e-32 750 ..w stanie jeżdżacym...użytkowąłem ją do momentu , kiedy sie w niej nie rozkochałem i postanowiłem ze nie może być ona taka po prostu...jak zwykły samochód traktowana jako pudło do toczenia sie po drodze...zacząłem ją restaurować..
    lakierowanie,zawieszenie , wymiana reflektorów..dosłownie wszystko , nawet wymieniłem tylne lampy na diody, i dołożyłem nieistniejący telefon ... sic!
    byłem dumny z mojego maleństwa któregos dnia siedziałem na ogrodzie i paliłem papierosa..popatrzyłem na tył mojego auta i spojrzałem na te wyczesane diody...
    przyjrzałem sie lepiej i...
    pierwsze co przyszło mi na myśl to coś w stylu :

" co ja ci moje maleństwo zrobiłem.....przecierz ty nie jestes starą babą kóra potrzebuje botoksu.."

pobiegłem do garazu przyniosłem śrubokrecik , klucze i wymieniłem lampy....

jaka wiec dygresja?

ten model ma swój styl i duszę coś co powodjue ze gdy wsiadam do niego i wciągam zapach skóry ..jestem w innym czasie i innym swiecie..

jak to si ema do waszej dyskusji?...ano tak.. kiedyś ktos konstruował to auto i pomyslał o wszystkim co najlepsze dla niego i jego użytkownika..
    skoro nie pomyslał o skrzyni manualnej...nie powinno tam jej być..coś w tym jednak jest i biadolenie o tym ze manual to lepsza rzecz..czy zgodność Vinu ...to nic ...

jest taka stara przestroga :

nie poprawiajcie tego co jest dobrze zrobione bo wyjdzie z tego paczanga..

i jakby powiedział to mój przyfriend Szwed147 :

Panowie zamiast kłocić sie na tematy które nie mają przyszłości ..polejcie....

Easy

Vip Vip Awatar MiBhell
    BMW
    ex. E32 735iA
    Easy ale w E32 szly manuale... wiec mógłon tam byc.. lamp diodowych nie dawali nio i to juz jest profanacja :D

Pozdrawiam

Doświadczony Użytkownik Awatar sz4l0ny
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez MiBhell
    Easy ale w E32 szly manuale...
    on pisze konkretnie o e32 750i w ktorej NIE szly

easy dzieki za ciekawa odpowiedz!

mam nadzieje, ze w niedlugim czasie na 7er.pl znajdzie sie wiecej ludzi ktorzy swoje e32 będą traktować tak jak chociażby ten fan swoje e24 (warto przeczytać treść opisu tej aukcji)

http://moto.allegro.pl/item491424297...i_1zl_bcm.html

pozdrowienia

Początkujący Użytkownik Awatar maniek
    BMW
    e23 728i 1981
    masz racje szalony .... radek (tak ma na imie wlasciciel e24 vel "karminka") jest tak jak ja wielkim fanem tego modelu jednak w obecnej chwili ciezko jest znalezc wspolna plaszczyzne dla e24 i e32 . 6 stalo sie juz chyba od momentu wyprodukowania autem kultowym i ponadczasowym , natomiast e32 musi do tego dojrzec , i jeszcze to chyba troche potrwa . tak bylo a wlasciwie jest z e23 ktore musialo dorosnac do miana poszukiwanego i szanowanego klasyka . w obecnej chwili dochodzi do paradoksu iz towar masowy jakim bylo w porownaniu do e24 , e23 stal sie rzadszym kąskiem na rynku od o wiele bardziej dostepnego 6 , ba , nawet ceny wydaja sie coraz blizsze legendarnemu coupe . mam nadzieje ze czasy gdy ktos powie ze za e32 12 tysi to majatek bo za 14 mozna kupic e38 odejda szybko bo wedlug mnie e32 jest ostatnim prawdziwym bmw (bez urazy dla posiadaczy e38 i nowszych modeli - ale takie jest moje osobiste zdanie ). ale do czego daze ... mysle ze wymiana elementow dopasowanie do wlasnych potrzeb lub uszlachetnienie auta w oparciu o oryginalne , przewidziane przez producenta elementy nie sa ujma w charakterze czy wartosci auta . wielokrotnie ja i moi koledzy z www.6.com.pl przerabialismy i dopasowywalismy do wlasnych potrzeb nasze auta oczywiscie w oparciu o oryginalne podzespoly - rowniez skrzynie biegow zarowno w opcji automat-manual jak i odwrotnie :) dzialo sie tak rowniez z autami zarejestrowanymi jako zabytkowe i ani rzeczoznawca ani konserwator nie mieli nic przeciwko temu jesli byly to ori elementy pochodzace z tego modelu . wszyscy jestesmy chorzy na "nerki" i wielu z nas wiaze sie z naszymi autami na dluzej . czesto jest tak ze nie chcac sie rozstawac z ukochanym egzemplarzem chcemy aby byl taki jak sobie wymarzylismy w kazdym calu i dlatego kusimy sie na "przerobki" ktore jesli sa zrobione porzadnie i z sercem nie powinny podlegac zadnej krytyce .

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32
    Cytat Zamieszczone przez MiBhell
    Za bardzo sie rozpisujecie to raz :D nie życze sobie byc traktowany "przedmiotowo"jako pomocnik którejkolwiek ze stron w tej dyskusji to dwa!
    Przepraszam jezeli w jakimkolwiek z moich postów poczules sie traktowany "przedmiotowo"!
    Sam nie mam pojecia w kótrym momencie mogles cos tak odczytac i nawet jezeli cos gdzies tak wyszlo to bylo to zupelnie nie zamierzone!
    Jako pomocnika tez nie chce Cie wykorzystywac - poradze sobie sam - jak zawsze! ;)
    I postaram sie juz az tak nie rozpisywac, chociaz zawsze pisze dlugie posty! :zzz:

i np M3 do machania
    Mówisz moze o e30 M3?? O legendzie? :pada:

Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny
    usilujesz mnie zdyskredytowac na podstawie tego jakie posiadam/posiadałem auto - słaby pomysł

zastanów sie zanim nazwiesz kogos prostakiem - wypowiadasz sie na ogólnodostepnym forum i możesz być za to rozliczony, czy obrażanie drugiej osoby jest jedynym sposobem na reakcje kiedy nie wiesz jak odbić argument?
    Nie pisalem tego odnosnie posiadanego przez Ciebie auta tylko napisalem to po uzyciu przez Ciebie okreslenia "wygnaniec" wzgledem moje osoby!
    Kiepski pomysl i wygladajacy na brak argumentów, ale w sumie juz mnie to nawet nie rusza!
    na chwile obecna na ebay.com sa 22 takie autka z automatem i tylko 9 w manualu - ale niespodziewajka :hah:
    Ale jednak sa w manualu wiec jednak mialem racje! ;)
    2 kroki ode mnie stoi w komisie taka czerwona 928 do sprzedania - bóstwo! :shock:
    A to co jest akurat do sprzedania w róznych ogloszeniach nie jest wyznacznikiem tego czy dane auto wystepowalo w takiej czy innej wersji/odmianie!
    Patrzac na rynek w UK móglbym blednie zalozyc ze nie bylo e32 w manualu albo tez i e38!
    Ostatnio nawet angielski mechanik - fanatyk Beemek - kiedy z nim rozmawialem o przekladce na manuala to byl w szoku jak mu powiedzialem ze wychodzily takie e32 fabrycznie!

jak juz pisalem - "bez urazy" - nawet jesli ci sie to nie podoba to jestesmy uzytkownikami jednego forum, dla mnie ta dyskusja jest ok, jesli ty lubisz organizowac jakies osobiste napinki to twoja sprawa - dla mnie jest to dyskusja poza którą NIC do ciebie nie mam, cenie sobie to że podejmujesz dialog
    W sumie to sie nawet nie znamyi obawiam sie ze nawet mozemy nie miec okazji sie spotkac osobiscie
    Moze i zaczelismy nasza "znajomosc" troche od zlej strony, ale ja tez nie mam do Ciebie zadnej urazy i nie czuje sie niczym pokrzywdzony! ;)

I zgadzam sie ze mamy dwa osobne podejescia, kierowane osobistymi preferencjami do tego samego tematu!
    Jak napisal ponizej Maniek mozna byc milosnikiem auta i marki, mimo tego ze chce sie je zmodyfikowac - tylko ze z glowa!

Powiem tylko ze wzielem dzisiaj rano 525i do pracy i jadac nim czuje sie duzo bardziej sportowy charakter (chociaz zanim kupilem 7ke to uwazalem 5tke za wygodna limuzyne)
    5tka jest bardzo zwinna i komunikatywna, a reczna skrzynia kusi to szybszej jazdy!
    Az zaluje ze chce ja teraz sprzedac, ale moze zostane w posiadaniu obu aut, bo cos kupców brak!
    Wieczorem za to wskoczylem w 7ke i komfort jazdy jest nieporównywalny! :shock:
    Cicho w srodku i miekko ale sprezyscie sie plynie po drodze.
    Czuc ze jest to duze auto a skrzynia automatyczna zacheca do spokojnej, leniwej i wygodnej jazdy!
    Kiedy jednak na chwile przycisnalem gaz troche mocniej - tak do 3tys przez 2 i 3ke bylem zdziwiony jak popatrzylem na licznik - ponad 100 w miescie a nie bylo tego czuc!
    Uwielbiam to auto i jego klimat, jego bialy lakier i lsniacy chrom i kontrast czarnej skóry we wnetrzu.
    Izolace w srodku od swiata zewnetrznego i cichy pomruk silnika, który na zyczenie staje sie troche bardziej donosny!
    Polaczenie komfortu i mocy - chyba sie juz zaczynam starzec, ale co mi tam - kocham to! :oops:
    Jest super... a moze byc tylko jeszcze lepiej! ;)

P.S. Sorrki za kolejny przydlugi post!
    Oj 7-ko 7-ko!
    Dlaczego Cie sprzedalem...??
    ...Nie mialem wyjscia niestety!

Ale na szczescie po 7 latach powrócilas - rok mlodsza, z lepszym wyposazeniem i z o polowe mniejszym przebiegiem!

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e32
    Póltora roku ciszy ale moze teraz cos sie powoli zacznie ruszac?

Autko w miedzyczasie przeszlo male zmiany, ale w sumie to dopiero poczatek "planowanych zmian"

Zalozylem takie swiecidelka:

i takie stolki:

byly tez i takie zabawy:

oraz sesje:

+ filmik:

Zabawa na plazy oraz Przejazdzka po Cat and Fiddle Road
    (ta zielona 5tka to moja byla) ;(

OK ale to juz przeszlosc...

...bo dzisiaj natomiast zakupilem takiego "Messerschmitta" ;)

Szósty wlasciciel, rocznik 1987, nakulane 167 tys mil z hakiem :P

Odrazu ostrzegam ze nie bedzie to pieknosc salonowa, bo auto zostalo kupione jako dawca czesci i stalo gdzies od 3 lat.

Zdjecia sa robione na szybkiego zaraz po przyjezdzie! Sorry :shock:

i jeszcze zblizenie na najwazniejszy element dawcy - Mega rarytas w UK!

Jutro wezme sie za czyszczenie i zobacze co jeszcze z tego bedzie, ale musze przyznac ze jezdzi calkiem zdrowo! :shock:

Tyle ze ryczy jak Messerschmitt, bo ma gdzies mala dziure w wydechu!

Z przekladka na razie nie bede sie spieszyl, ale teraz powinno mi to zajac mam nadzieje ze krócej niz nastepne póltora roku! :what:

P.S. I znowu wyszedl mi kolejny dlugasny post.
    Chyba bede musial pisac czesciej, a mniej! :x
    Oj 7-ko 7-ko!
    Dlaczego Cie sprzedalem...??
    ...Nie mialem wyjscia niestety!

Ale na szczescie po 7 latach powrócilas - rok mlodsza, z lepszym wyposazeniem i z o polowe mniejszym przebiegiem!

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    E32 730i R6 90' , E32 740iA 93'
    Blog
    20
    czy manual jest takim rarytasem w uk???

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    Blog
    20
    po przeczytaniu całości juz wiem wszystko
    po 1wdg mnie z przekładką nie jest aż tak tragicznie trochę roboty jest ale mniej niż przy swapie z r6 na v8
    po 2 nie wiem czy to dobry pomysł ale to twoje auto

ja mam m30b30 a manulalu niby fajnie ale ostatni przejechałem sie m30b35 a w automacie i kompletnie zmieniłem zdanie o ASB jestem zachwycony jazdą po mieście

Aper, nie neguje cię może chcesz zachować komfort a zarazem mieć troche agresywności w swojej jezdzie ,zrobisz jak uważasz mimo wszystko jestem z tobą bo kocham e32 :]

Vip Vip Awatar jarek88
    BMW
    Blog
    20
    czemu w angielskim manaualu jest zbiorniczek na płyn jak w v8 do sterowania sprzęgłem czy w anglikach sterowanie sprzęgła nie jest połączone z zbiorniczkiem płynu hamulcowego tak jak to jest w autach z kierownicą po prawej stronie???????????

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60

Uprawnienia umieszczania postów