Na początek zrobiłbym update softu w sterowniku silnika.
Następnie, jeśli objawy nadal będą występować, to przydałby się komputer i diagnostyka na zimnym silniku.
Sprawdziłbym korekcję wtrysków na zimnym jak trzepie, czy któryś z wtrysków nie wychyla się za bardzo. Jeśli tak, to wskazałoby to problematyczny cylinder.
Podmieniłbym wtrysk na inny, albo zamienił miejscem z innym i powtórzył test. Jeśli problem przeniesie się, to obstawiałbym wtrysk do regeneracji

W jakim dziale na realoem znajdę ten przepływomierz? szukam i nie mogę go zlokalizować. Gdybyś miał chwilę podam końcówkę mojego VIN: DN51141
http://realoem.com/bmw/showparts.do?...52&hg=13&fg=20

Czyli jestem w stanie sam to wykonać.
Jeśli nie boisz się komputera i nie trzeba prowadzić Cię za rączkę tylko po zobaczeniu filmiku, przeczytaniu kilku opisów potrafisz domyślić się co masz zrobić, to jak najbardziej tak

Poszukam co i jak tylko czy niezbędne jest ściągnięcie skądś nowego softu do sterowników?
Soft jest zawarty w programie. Do E38 dawno zaprzestali aktualizacji programu do silnika i skrzyni, więc w DIS'ie znajdziesz najnowszą wersję programu.
Tyle, że nie każdy DIS ma funkcję kodowania i programowania(do wersji V44, później zrobili osobny program - Progman)