Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 19

W±tek: B³±d P1613 Smuk³a Praca Silnika POTRZEBNA POMOC

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    730d 2001'
    Sk±d
    WAW

Post B³±d P1613 Smuk³a Praca Silnika POTRZEBNA POMOC

Witam wszystkich!

Jestem posiadaczem e38 730d 2001 r., przebieg w 100% oryginalny 189000 km, której ostatnio co¶ zaczê³o dolegaæ i nie mogê niestety zlokalizowaæ przyczyny dlatego potrzebujê pomocy od specjalistów na forum.
    Zatem od pocz±tku - objawy:
    Po starcie zimnego silnika po kilku sekundach zaczyna nim trzepaæ tak jakby nie pali³ na jeden cylinder. Rzecz siê dzieje do momentu kiedy silnik z³apie 90 stopni i wtedy puszcza, tzn. wydaje mi siê, ¿e chodzi tak jak powinien, czyli nie trzepie bud±.
    Pocz±tkowo my¶la³em, ¿e to ¶wiece (jeszcze by³o zimno) dlatego zaprowadzi³em do mechanika aby mi posprawdza³ a on po sprawdzeniu stwierdzi³, ¿e 3 ¶wiece trzeba wymieniæ i wsadzi³ nowe Boscha. Niestety sprawa nie zosta³a rozwi±zana. Zaprowadzi³em raz jeszcze aby sprawdzi³ czy kolejne 3 siê nie wysypa³y sprawdzi³ okaza³y siê OK ale profilaktycznie podpi±³ betke pod ogólnego kompa i wyszed³ b³±d P1613 czyli b³±d sterownika smuk³ej pracy silnika czy te¿ stabilizacji silnika, jak zwa³ tak zwa³.

Przeszuka³em polskie fora oraz anglo- i niemieckojêzyczne fora i oczywi¶cie wiele siê dowiedzia³em, mianowicie ¿e przyczyn± mo¿e byæ:
    1. Kostka + 3 piny, zasilaj±ca czujnik na listwie CR - kostka doprowadza sterowanie (bardzo czêsta usterka). Porada - wyczy¶ciæ kostkê, lekko podgi±æ piny, sikn±æ preparatem do styków - ZROBIONE ALE NIE ZDA£O EGZAMINU.
    2. Czujnik ci¶nienia na listwie CR, tu gdzie kostka - niestety nie mamy z moim mechanikiem jak podmieniæ tego czujnika na taki w 100% dobry.
    3. Sprawdziæ przewody ci¶nieniowe + przelewowe czy nie maj± widocznych usterek typy dziurki itp. - ZOSTA£O SPRAWDZONE WSZYSTKO OK.
    4. Sprawdziæ przewody zasilaj±ce wtryski czy nie ma defektów izolacji, wypi±æ i wpi±æ wszystkie jeszcze raz - ZROBILI¦MY, NIBY OK
    5. Sprawdziæ na INPA lub DIS korekcjê wtryskiwaczy tzw "smooth running test" i tu POTRZEBUJÊ POMOCY OD WAS.

Czy mogliby¶cie poleciæ kogo¶ w Krakowie, kto móg³by mi to sprawdziæ poniewa¿ mój mechanik bardzo dobry ch³opak ale niestety DISA, INPY u niego niet. Kogo¶, kto siedzi w naszych BMW i móg³by przeczesaæ mi ca³e auto. Mo¿e, który¶ z kolegów forumowiczów z Krakowa mia³by czas i ochotê przeczesaæ mój wozik ??
    Z chêci± podjadê gdzie trzeba. Albo jaki¶ godny polecenia warsztat, który specjalizuje siê w BMW, poniewa¿ ¿adnego konkretnego na forum nie znalaz³em.

Dodam jeszcze, ¿e chyba na którym¶ niemieckim forum znalaz³em, ¿e u klienta po sprawdzeniu ju¿ wszystkiego w³±cznie z wtryskami pomóg³ software update aby zresetowaæ ten b³±d P1613, ¿e to mo¿e te¿ byæ jaki¶ problem z pamiêci±. Na innym znalaz³em, ¿e jakiemu¶ Helmutowi wlali ¶rodek do czyszczenia wtrysków i przez dwa lata do nich przyjezdza³ i dziêkowa³ bo jak rêk± odj±³ bo koszt wymiany wtrysków by³ kosmiczny.

Wiem, ¿e dobrze by³oby zrobiæ test przelewowy wtrysków ¿eby fizycznie zobaczyæ ale czy mog± to byæ wtryski skoro na ciep³ym silniku, tj. 90 stopni, drgania ustaj± ??? Jak wam siê wydaje ?? Bo na mój rozum to gdyby by³y wtryski to czy na ciep³ym czy zimnym by³oby to samo ale ja nie za bardzo siê znam.

POMO¯ECIE ???

Aktualnie jestem w Krakowie i nie bardzo wiem gdzie mo¿na tutaj podjechaæ z tak± bol±czk± bo przecie¿ nie mogê pozwoliæ aby mi tak buni± trzepa³o jak jest zimna.
    Za wszelkie porady z góry dziêkujê.

Pozdrawiam wszystkich !

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    B³±d dotyczy za du¿ej rozbie¿no¶ci w korekcji wtrysków.
    Jak masz mo¿liwo¶æ, to warto zacz±æ od aktualizacji sterownika silnika(skrzyni przy okazji te¿ mo¿na)
    Nastêpnie skasowaæ adaptacjê i sprawdziæ jak wygl±da korekcja wtrysków.

Przed aktualizacj± musisz sprawdziæ jaki masz przep³ywomierz. Bo w E38 zmieni³ siê(Bosch przyzna³ siê do b³êdu konstrukcyjnego i zmieni³ kszta³t obudowy), dlatego te¿ zmieni³ siê program.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    730d 2001'
    Sk±d
    WAW
    Kolego cursor, czyli dobrze doczyta³em na niemieckim forum, ¿e mo¿e pomóc update oprogramowania. Je¿eli mo¿esz byæ na tyle uprzejmy i napisaæ jakimi narzêdziami mo¿na to zrobiæ tj. INPA, DIS, jak mniej wiêcej taki update przebiega i na ile jest to gro¼ne je¿eli dorwie siê kto¶ kto ma niewielk± wiedzê, czego bym nie chcia³.
    A mo¿e znacie koledzy kogo¶ w Krakowie kto móg³by mi to zrobiæ, ewentualnie w okolicach Krakowa. W przysz³ym tygodniu bêdê w Warszawie to mo¿e tam szanowni koledzy macie jakiego¶ szpeca godnego polecenia ? A czy update skrzyni nie bêdzie mia³ na ni± ¿adnego negatywnego wp³ywu bo jak do tej pory odpukaæ chodzi idealnie.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Update robi³em ju¿ w wielu modelach i nigdy nie by³o to na niekorzy¶æ.
    Nie spodziewa³bym siê, ¿e co¶ zyskasz, ale na pewno nic nie stracisz.

Odno¶nie aktualizacji to albo WinKFP z pakietu Standard Tools(pakietu w którym jest m.in. Inpa) lub DIS z funkcj± kodowania.
    Jeszcze jest Progman i Ista P.
    Na pewno najmniej bezpieczny jest WinKFP. Pozosta³e programy staraj± siê niczego nie uszkodziæ, m.in. poprzez zadawanie wielu pytañ dla weryfikacji.

Szkoda, ¿e masz kawa³ek do mnie, bo móg³bym Ci to wykonaæ.

Przed samym updatem odczytaj numer przep³ywomierza i sprawd¼ który masz.
    Ew. wykrêæ wk³adkê(przy okazji mo¿na wyczy¶ciæ) i w³ó¿ palec w jej miejsce.
    Jak bêdzie wolna przestrzeñ i nic wiêcej to masz starszy typ przep³ywomierza(ten awaryjny), je¶li wyczujesz tunelik to jest to nowszy typ przep³ywomierza, wtedy mo¿esz bez obaw robiæ aktualizacjê.
    Przep³ywomierze maj± nieco inn± charakterystykê, dlatego to takie wa¿ne.

Do umycia wk³adki przep³ywomierza mo¿esz wykorzystaæ zmywacz do hamulców w sprayu
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    730d 2001'
    Sk±d
    WAW
    Czyli cursor obstawiasz, ¿e sam update nic nie da na to trzepanie na zimnym silniku?

Dziêki, ¿e powiedzia³e¶ mi o tej przep³ywce bo to raczej wa¿ne. Postaram siê j± zlokalizowaæ gdzie¶ na schematach bo nigdy jej nie wyci±ga³em, wyczyszczê bo to jej nie zaszkodzi i sprawdzê jaka ta przep³ywka jest ¿eby mieæ pewno¶æ.

Powiedz jeszcze czy ten pakiet Standard Tools jest jako¶ ogólnie dostêpny? Bo DIS to ju¿ chyba wy¿sza szko³a jazdy...

Z chêci± podjecha³bym do Ciebie ale jednak jest to kawa³ek. A mo¿e znasz kogo¶ z tych okolic kto móg³by to zrobiæ?
    Ile mniej wiêcej mo¿e kosztowaæ taki update?

Mo¿e który¶ z kolegów forumowiczów mo¿e kogo¶ poleciæ z okolic Krakowa??
    Ostatnio edytowane przez Carlito ; 31-03-2014 o 21:15

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Czyli cursor obstawiasz, ¿e sam update nic nie da na to trzepanie na zimnym silniku?
    Nie nastawia³bym, ¿e na pewno pomo¿e. Spróbowaæ mo¿na. W kilku dieslach zmiana softu poprawi³a pracê.

Dziêki, ¿e powiedzia³e¶ mi o tej przep³ywce bo to raczej wa¿ne. Postaram siê j± zlokalizowaæ gdzie¶ na schematach bo nigdy jej nie wyci±ga³em, wyczyszczê bo to jej nie zaszkodzi i sprawdzê jaka ta przep³ywka jest ¿eby mieæ pewno¶æ.
    Najpro¶ciej poszukaæ w katalogu czê¶ci. Np. na stronie realoem.com

Powiedz jeszcze czy ten pakiet Standard Tools jest jako¶ ogólnie dostêpny? Bo DIS to ju¿ chyba wy¿sza szko³a jazdy...
    Jak najbardziej. Najczê¶ciej u¿ywany program z tego pakietu to Inpa
    Obs³uga tych wszystkich programów zale¿y od umiejêtno¶ci obs³ugi komputera.
    Je¶li nie masz z tym problemu. Potrafisz obs³u¿yæ program VMWare to nie powiniene¶ mieæ problemu.
    Pliki do DIS'a dostêpne s± w internecie(np. na chomiku).
    Opis instalacji jest pokazany w kilkunastu filmikach na youtube. Wiêc tak na prawdê nie jest to trudne.

Z chêci± podjecha³bym do Ciebie ale jednak jest to kawa³ek. A mo¿e znasz kogo¶ z tych okolic kto móg³by to zrobiæ?
    Ile mniej wiêcej mo¿e kosztowaæ taki update?
    Mo¿e zapytaj Grega czy nie bywa w Krakowie? Kiedy¶ co¶ pisa³, ¿e "lata" czasem po A4, wiêc mo¿e o Kraków te¿ zahacza.
    Henry Ford

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    730d 2001'
    Sk±d
    WAW
    Panowie nikt nie poleci kogo¶ w Krakowie ???
    Ostatnio edytowane przez Carlito ; 02-04-2014 o 07:32

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    730d 2001'
    Sk±d
    WAW
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    Nie nastawia³bym, ¿e na pewno pomo¿e. Spróbowaæ mo¿na. W kilku dieslach zmiana softu poprawi³a pracê.
    OK, na pocz±tek pójdê w tym kierunku

Najpro¶ciej poszukaæ w katalogu czê¶ci. Np. na stronie realoem.com
    W jakim dziale na realoem znajdê ten przep³ywomierz? szukam i nie mogê go zlokalizowaæ. Gdyby¶ mia³ chwilê podam koñcówkê mojego VIN: DN51141

Jak najbardziej. Najczê¶ciej u¿ywany program z tego pakietu to Inpa
    Obs³uga tych wszystkich programów zale¿y od umiejêtno¶ci obs³ugi komputera.
    Je¶li nie masz z tym problemu. Potrafisz obs³u¿yæ program VMWare to nie powiniene¶ mieæ problemu.
    Pliki do DIS'a dostêpne s± w internecie(np. na chomiku).
    Opis instalacji jest pokazany w kilkunastu filmikach na youtube. Wiêc tak na prawdê nie jest to trudne.
    Czyli jestem w stanie sam to wykonaæ. Poszukam co i jak tylko czy niezbêdne jest ¶ci±gniêcie sk±d¶ nowego softu do sterowników? gdzie mo¿na to znalezæ je¿eli jest to wymagane?
    Ostatnio edytowane przez Carlito ; 02-04-2014 o 07:30

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    730d 2001'
    Sk±d
    WAW
    Czy móg³by moderator podpowiedzieæ czy nie lepiej by³oby wrzuciæ ten w±tek do dzia³u mechanika, elektryka seria e38 ?? mo¿e tam kto¶ kogo¶ poleci, podpowie.
    Widzê, ¿e tutaj nie ma wiêkszej reakcji z podpowiedzi± gdzie w Krakowie móg³bym to zrobiæ.
    Jedynie kolega cursor pomaga na ile potrafi za co jestem wdziêczny.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jul 2013
    BMW
    730d 2001'
    Sk±d
    WAW
    Panowie, nikt nic nie podpowie kto w Krakowie lub okolicach móg³by siê tym zaj±æ albo zlokalizowaæ usterkê?????

Podobne w±tki

1. potrzebna pomoc z e60....
    Przez greg1990 w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 16-07-2013, 17:38
  2. [diagnoza] potrzebna pomoc
    Przez joe8383 w dziale Diagnostyka / AUDIO / VIDEO / NAVI
    Odpowiedzi: 1
    Ostatni post / autor: 26-03-2012, 09:26
  3. Potrzebna fachowa pomoc
    Przez Karington w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 9