Witam wszystkich!
Jestem posiadaczem e38 730d 2001 r., przebieg w 100% oryginalny 189000 km, której ostatnio co¶ zaczê³o dolegaæ i nie mogê niestety zlokalizowaæ przyczyny dlatego potrzebujê pomocy od specjalistów na forum.
Zatem od pocz±tku - objawy:
Po starcie zimnego silnika po kilku sekundach zaczyna nim trzepaæ tak jakby nie pali³ na jeden cylinder. Rzecz siê dzieje do momentu kiedy silnik z³apie 90 stopni i wtedy puszcza, tzn. wydaje mi siê, ¿e chodzi tak jak powinien, czyli nie trzepie bud±.
Pocz±tkowo my¶la³em, ¿e to ¶wiece (jeszcze by³o zimno) dlatego zaprowadzi³em do mechanika aby mi posprawdza³ a on po sprawdzeniu stwierdzi³, ¿e 3 ¶wiece trzeba wymieniæ i wsadzi³ nowe Boscha. Niestety sprawa nie zosta³a rozwi±zana. Zaprowadzi³em raz jeszcze aby sprawdzi³ czy kolejne 3 siê nie wysypa³y sprawdzi³ okaza³y siê OK ale profilaktycznie podpi±³ betke pod ogólnego kompa i wyszed³ b³±d P1613 czyli b³±d sterownika smuk³ej pracy silnika czy te¿ stabilizacji silnika, jak zwa³ tak zwa³.
Przeszuka³em polskie fora oraz anglo- i niemieckojêzyczne fora i oczywi¶cie wiele siê dowiedzia³em, mianowicie ¿e przyczyn± mo¿e byæ:
1. Kostka + 3 piny, zasilaj±ca czujnik na listwie CR - kostka doprowadza sterowanie (bardzo czêsta usterka). Porada - wyczy¶ciæ kostkê, lekko podgi±æ piny, sikn±æ preparatem do styków - ZROBIONE ALE NIE ZDA£O EGZAMINU.
2. Czujnik ci¶nienia na listwie CR, tu gdzie kostka - niestety nie mamy z moim mechanikiem jak podmieniæ tego czujnika na taki w 100% dobry.
3. Sprawdziæ przewody ci¶nieniowe + przelewowe czy nie maj± widocznych usterek typy dziurki itp. - ZOSTA£O SPRAWDZONE WSZYSTKO OK.
4. Sprawdziæ przewody zasilaj±ce wtryski czy nie ma defektów izolacji, wypi±æ i wpi±æ wszystkie jeszcze raz - ZROBILI¦MY, NIBY OK
5. Sprawdziæ na INPA lub DIS korekcjê wtryskiwaczy tzw "smooth running test" i tu POTRZEBUJÊ POMOCY OD WAS.
Czy mogliby¶cie poleciæ kogo¶ w Krakowie, kto móg³by mi to sprawdziæ poniewa¿ mój mechanik bardzo dobry ch³opak ale niestety DISA, INPY u niego niet. Kogo¶, kto siedzi w naszych BMW i móg³by przeczesaæ mi ca³e auto. Mo¿e, który¶ z kolegów forumowiczów z Krakowa mia³by czas i ochotê przeczesaæ mój wozik ??
Z chêci± podjadê gdzie trzeba. Albo jaki¶ godny polecenia warsztat, który specjalizuje siê w BMW, poniewa¿ ¿adnego konkretnego na forum nie znalaz³em.
Dodam jeszcze, ¿e chyba na którym¶ niemieckim forum znalaz³em, ¿e u klienta po sprawdzeniu ju¿ wszystkiego w³±cznie z wtryskami pomóg³ software update aby zresetowaæ ten b³±d P1613, ¿e to mo¿e te¿ byæ jaki¶ problem z pamiêci±. Na innym znalaz³em, ¿e jakiemu¶ Helmutowi wlali ¶rodek do czyszczenia wtrysków i przez dwa lata do nich przyjezdza³ i dziêkowa³ bo jak rêk± odj±³ bo koszt wymiany wtrysków by³ kosmiczny.
Wiem, ¿e dobrze by³oby zrobiæ test przelewowy wtrysków ¿eby fizycznie zobaczyæ ale czy mog± to byæ wtryski skoro na ciep³ym silniku, tj. 90 stopni, drgania ustaj± ??? Jak wam siê wydaje ?? Bo na mój rozum to gdyby by³y wtryski to czy na ciep³ym czy zimnym by³oby to samo ale ja nie za bardzo siê znam.
POMO¯ECIE ???
Aktualnie jestem w Krakowie i nie bardzo wiem gdzie mo¿na tutaj podjechaæ z tak± bol±czk± bo przecie¿ nie mogê pozwoliæ aby mi tak buni± trzepa³o jak jest zimna.
Za wszelkie porady z góry dziêkujê.
Pozdrawiam wszystkich !